Co ještě stojí v cestě druhé české televizní digitalizaci? Kromě definitivního schválení novely zákona o elektronických komunikacích i rozhodnutí Evropské komise nebo koordinace kmitočtů pro finální sítě DVB-T2.

Pozemní digitální televizní vysílání nové generace DVB-T2 může v současné době naladit víc než polovina diváků v České republice. Již za týden stoupne potenciální dosah DVB-T2 až na 69 procent obyvatel země, ale samotný přechod na DVB-T2 ještě nemá zdaleka vyhráno. Stále totiž vysílá pouze jedna přechodová síť DVB-T2, aniž by existoval jasný plán přechodu od DVB-T k DVB-T2 a harmonogram vypínání stávajících sítí DVB-T. To je však jen jeden z mnoha bodů, které je třeba ještě vyřešit, než bude moci dojít k úplnému přechodu na standard DVB-T2. Televizníweb.cz připravil výčet těch nejdůležitějších událostí, které nás čekají v nejbližších měsících:

Notifikace kompenzací operátorům sítí DVB-T od Evropské komise

Vláda se chystá podle své Strategie rozvoje terestrického televizního vysílání vyplatit operátorům tří přechodových sítí DVB-T2 kompenzace provozních nákladů těchto multiplexů, a to za reálnou dobu jejich souběžného vysílání s jejich vlastními celoplošnými sítěmi DVB-T. Sněmovní verze vládní novely zákona o elektronických komunikacích také počítá s prodloužením pozměněných kmitočtů čtyř celoplošných sítí DVB-T (po jejich přechodu na standard DVB-T2) zdarma do roku 2030. Tento postup ale může podléhat notifikačnímu procesu u Evropské komise, který je nyní ve fázi pre-notifikace. Předpokládá se, že Evropská komise zahájí notifikační jednání s Českou republikou v průběhu léta a že by se mohlo protáhnout do podzimu nebo do konce letošního roku.

Na výsledku notifikačních jednání může záviset, zda bude stát moci platit provoz přechodových sítí DVB-T2 tak, aby v nich hlavní televizní stanice mohly vysílat zdarma. Evropská komise také výrazně ovlivní budoucnost provozovatelů televizních vysílačů, kteří jsou nyní v nejistotě, zda budou moci plánované finální sítě DVB-T2 skutečně provozovat do roku 2030, aniž by se znovu museli ucházet o kmitočty, jak to navrhuje Česká asociace satelitních operátorů, nejhlasitější odpůrce přechodu na DVB-T2. Na stanovisko Evropské komise čeká operátor regionalizovatelné přechodové sítě DVB-T2, společnost Digital Broadcasting. Bez jasného slova Evropské komise nechce investovat do vysílání ve standardu DVB-T2 a nespustí svůj přechodový multiplex. To, že zbylé kmitočty v pásmu 500 a 600 MHz budou využívány pro televizní vysílání, je však zcela jasné na základě již pravomocného rozhodnutí Evropské unie u budoucím využívání UHF pásma, které garantuje pásmo 470 – 694 MHz pro televizní vysílání nejméně do roku 2030.

Schválení diginovely Senátem a prezidentem republiky

Poslaneckou sněmovnou prošla novela zákona o elektronických komunikacích, která řeší mj, i přechod na DVB-T2, nečekaně hladce. Zadrhnout by se mohla v Senátu, na který se nyní upíná pozornost České asociace satelitních operátorů. Senátní výbory se budou diginovelou zabývat 12. července, plénum sněmovny o ní bude hlasovat v jediném čtení 18. nebo 19. července. Pokud Senát přijme k novele vlastní pozměňovací návrhy, bude se jimi zabývat Poslanecká sněmovna a pokud bude chtít senátní návrh přehlasovat, bude k tomu potřebovat prostou většinu hlasů ze všech přítomných poslanců. Pokud ale Senát diginovelu zamítne, mohla by sněmovna jeho rozhodnutí zvrátit pouze hlasy nadpoloviční většiny ze všech poslanců, tedy nejméně 101 zákonodárců z dolní komory Parlamentu.

Novela by se poté ještě mohla teoreticky zadrhnout u prezidenta republiky, na jehož podpisu závisí, jak rychle se podaří tento zákon uvést do praxe. Současná vláda premiéra Bohuslava Sobotky dělá vše pro to, aby novela zákona o elektronických komunikacích prošla Parlamentem ještě do říjnových sněmovních voleb. Důvodem však není ani tak přechod na DVB-T2, jako spíš „mobilní“ část novely s pasážemi na ochranu spotřebitelů před mobilními operátory. Vláda tvrdí, že zákon připraví podmínky pro zásadní zlevnění služeb mobilních operátorů a vytváří půdu pro vstup čtvrtého mobilního operátora na trh.

Koordinace kmitočtů pro přechodové a finální sítě DVB-T2

Do konce letošního roku má Český telekomunikační úřad dokončit mezinárodní koordinaci kmitočtů pro finální sítě DVB-T2. Podklady od ČTÚ budou sloužit jako základní výchozí informace pro sestavování Technického plánu přechodu z DVB-T na DVB-T2. ČTÚ však stále ještě koordinuje i kmitočty pro přechodové sítě DVB-T2. Na rychlosti těchto koordinací závisí start přechodových sítí DVB-T2 provozovaných Českou televizí a společností Digital Broadcasting, ale i dostavba sítě Českých Radiokomunikací. Zcela nejasná situace je pak ohledně kmitočtů pro dokrývače a převaděče přechodových sítí České televize a Českých Radiokomunikací. Start přechodové sítě ČT s kompletní veřejnoprávní programovou nabídkou v HD kvalitě bude asi hlavní motivací pro diváky, aby si už v přechodném období pořizovali přijímače DVB-T2.

Koordinace kmitočtů také odhalí, zda bude nutné letos na Silvestra vypnout všechny regionální sítě DVB-T, protože individuální oprávnění pro využívání jejich kmitočtů platí pouze do 31. prosince 2017. ČTÚ zatím k případné možnosti prodloužení některých individuálních oprávnění mlčí. Objevují se však ojedinělé hlasy, že pokud by některé z kmitočtů zůstaly nevyužity, měl by stát raději ponechat možnost regionálního vysílání DVB-T, aby Česká republika o tyto kmitočty nepřišla. Zatím však není možné říci, jakých regionálních sítí DVB-T a v jakém rozsahu by se to týkalo, protože není dokončena mezinárodní kmitočtová koordinace ani technický plán přechodu a není tedy jasné, které kmitočty by mohly být prodlouženy.

V době přechodu z analogového na digitální vysílání ČTÚ žádné kmitočty mimo těch pro celoplošné sítě neuvolňoval. Teprve po dokončení výstavby hlavních DVB-T sítí a navazujících sítí dokrývačů ČTÚ uvolnil zbylé kmitočty pro regionální využití. Je tedy možné, že ČTÚ zvolí tuto variantu. Jisté je, že kmitočty v pásmu 700 MHz by měly končit nejpozději v roce 2020 (a o rok dříve je chce stát vydražit mobilním operátorům pro budoucí sítě 5G).

Příprava návrhu Technického plánu přechodu

Do konce letošního roku má vzniknout pracovní verze Technického plánu přechodu z DVB-T na DVB-T2, již posléze projedná vláda a do konce června 2018 by ji měla přijmout jako vládní nařízení. Technický plán přechodu určí jednak termíny vypínání celoplošných sítí DVB-T v jednotlivých regionech, přepínání přechodových sítí DVB-T2 na finální sítě DVB-T2 a také přelaďování sítí DVB-T z pásma 700 MHz na pásma 500 a 600 MHz. Oproti první televizní digitalizaci půjde o trochu složitější proces, protože přelaďování nebude pouze jedno jako tomu bylo u vypínání analogových a zapínání digitálních vysílačů.

Technický plán přechodu má připravit ČTÚ ve spolupráci s ministerstvem průmyslu a obchodu. Podílet se na něm bude Koordinační expertní skupina MPO pod vedením bývalého předsedy Rady ČTÚ Pavla Dvořáka a také samotní operátoři celoplošných sítí pro pozemní televizní digitální vysílání. TPP bude řešit pouze technické překlopení vysílání z jednoho standardu do druhého a uvolnění pásma 700 MHz, ale řešit, zda mají televize v novém standardu vysílat volně nebo kódovaně. S myšlenkou kódovaného a zpoplatněného vysílání si delší dobu pohrává skupina Nova. Kódované vysílání by Nova mohla v terestrice provozovat již nyní, její vysílací licence to umožňuje. Otázkou, kterou Nova bude muset řešit, je však životaschopnost obchodního modelu placeného vysílání.