Západočeská TV ZAK plánuje vstup do DVB-T2 nejdříve během příštího roku. „Diváci o naše vysílání ani na chvíli nepřijdou,“ ujišťuje výkonný ředitel Viktor Nový.

Investici do půl milionu korun bude představovat přechod západočeské TV ZAK na nový vysílací standard pozemní digitální televize DVB-T2. Plzeňskému deníku to řekl výkonný ředitel stanice Viktor Nový. TV ZAK nyní vysílá v celoplošném multiplexu 4 ve standardu DVB-T. „Díky tomu, že vysíláme v jedné z hlavních sítí (MUX4), počítá se s námi a diváci o naše vysílání ani na chvíli nepřijdou. Nyní vysíláme v DVB-T a tak to bude zřejmě až do konce přechodového období,“ ujistil Nový. „Někdy mezi lety 2018 až 2020 nás budou diváci moci přijímat v DVB-T i v DVB-T2,“ dodal.

Půlmilionové náklady spojené s přechodem na DVB-T2 nejsou pro TV ZAK malé, podle Nového ale stanice tuto změnu vnímá pozitivně. „Již několik let vše natáčíme v HD kvalitě, ale k divákům se dostává výrazně zhoršený obraz. Nová vysílací norma nám umožní vysílat v mnohem lepší kvalitě, takže budeme moci divákům nabídnout lepší obraz i zvuk,“ řekl Nový. Přechod na DVB-T2 plánuje i městská Plzeň TV. „Naše televize vysílá v systému DVB-T v Plzni a okolí na 37. kanálu z vysílače Sylván. Přechod na DVB-T2 se nás dotkne až v roce 2020. V případě, že bychom měli příležitost vysílat DVB-T2 dříve, využijeme ji,“ ujistil v Plzeňském deníku výkonný ředitel stanice Jindřich Marek.

Štítky