Jako první se bude novelou zákona o elektronických komunikacích zabývat Ústavně-právní výbor. Ve středu jej projedná i Výbor pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí.

Celkem čtyři senátní výbory a stálé komise projednají sněmovní verzi novely zákona o elektronických komunikacích před tím, než o ní příští středu 19. července budou hlasovat všichni senátoři. Do prvních výborů se novela dostane již zítra. Jako první se bude normou, jež kromě jiného upravuje podmínky přechodu na nový standard pozemního digitálního televizního vysílání DVB-T2, zabývat Ústavně-právní výbor. Diginovelu si naplánoval jako první bod zasedání, které začíná v 9:00 hod. v Zeleném salonku Kolovratského paláce. Zpravodajem zákona v tomto výboru je senátor Jaroslav Větrovský (BEZPP). Vedení výboru na novelu vyčlenilo čas půl hodiny, při jednání se neočekávají žádné průtahy.

Během zítřka se novelou budou zabývat i členové senátního Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí. Jejich schůze sice začíná krátce po začátku jednání Ústavně-právního výboru, diginovela je ale na programu až odpoledne od 14:45 hod. Výbor na ni vyčlenil 40 minut a počítá s účastní zástupce ministerstva průmyslu a obchodu, které je předkladatelem návrhu. Zpravodajkou novely v tomto výboru měla být bezpartijní senátorka Radka Chmelová (účastnila se také červnového jednání sněmovního podvýboru pro ICT a eGovernment o dopadech diginovely na sektor televizního vysílání), v pozvánce na středeční jednání i na schůzi Senátu, kde se bude 19. července o novele hlasovat, je ale jako zpravodaj uveden bezpartijní senátor Zdeněk Nytra.

Senátor Zdeněk Nytra byl zvolen jako nezávislý, má však velmi blízko k ODS, která v Poslanecké sněmovně podporovala změny diginovely navrhované Českou asociací satelitních operátorů (Foto: Statutární město Ostrava)

Satelitáři získali spojence v Senátu

Právě senátor Nytra se chystá předložit vlastní pozměňovací návrh k novele, který posouvá termín ukončení pozemního televizního vysílání ve standardu DVB-T z vládou navrhovaného 1. února 2021 na 30. června 2022. Odmítá také kompenzace provozních nákladů operátorům přechodových sítí DVB-T2 a naopak žádá, aby ministerstvo financí zřídilo fond, ze kterého bude vyplácet kompenzace divákům na nákup přijímačů DVB-T2. Zdeněk Nytra také odmítá automatické prodloužení pozměněných kmitočtů celoplošných sítí DVB-T2 do roku 2030 a místo toho navrhuje, aby Český telekomunikační úřad vydal pro finální celoplošné sítě DVB-T2 zcela nové kmitočtové příděly. Státní informační kampaň k přechodu na DVB-T2 by podle něj měla být „technologicky neutrální“.

Nytrovy návrhy se ve všech zásadních bodech shodují s požadavky České asociace satelitních operátorů (ČASO), která se snažila podobné pozměňovací návrhy prosadit i v Poslanecké sněmovně prostřednictvím poslance Marka Bendy (ODS). Jeho návrhy však neprošly ani sněmovním hospodářským výborem, ani hlasováním na plénu. Senátor Zdeněk Nytra říká, že jeho pozměňovací návrhy se do středy ještě mohou změnit, zatím prý jde pouze o pracovní materiály. Sám předkladatel se středečního jednání Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí nebude moci zúčastnit, pozměňovací návrhy tak za něj předloží senátor Miloš Vystrčil (ODS). „V tuto chvíli nemám informace o jiném pozměňovacím návrhu, než budu předkládat já,“ dodal senátor pro Televizníweb.cz.

Zpravodajem novely zákona o elektronických komunikacích v Senátu je Karel Kratochvíle z ČSSD (Foto: Senát)

Klíčový bude postoj hospodářského výboru

Zásadnější debata o diginovele se odehraje až příští úterý 18. července, kdy se zákonem bude zabývat Stálá komise Senátu pro sdělovací prostředky a Výbor pro hospodářství, zemědělství a dopravu, který je v případě tohoto zákona garanční. Nejprve jej projedná hospodářský výbor, a to jako jeden z posledních bodů schůze od 11:50 hod. Rovněž na tomto zasedání budou zástupci ministerstva průmyslu a obchodu. Zpravodajem zákona za tento výbor a celkově v Senátu je sociálnědemokratický senátor Karel Kratochvíle. Stálá senátní komise pro sdělovací prostředky se k diginovele dostane týž den od 13:30 hod. Půjde o první bod jednání, zpravodajem novely za mediální komisi je senátor Václav Chaloupek (zvolen za hnutí OPAT – Občané patrioti), známý autor zvířecích Večerníčků.

Pro hlasování senátorů na plénu bude klíčový především názor hospodářského výboru. Všechny výbory a komise ale mohou k novele přijmout pozměňovací návrhy, které by mohly cestu novely Parlamentem zkomplikovat. Pokud by totiž Senát na plénu schválil jinou verzi diginovely než tu, kterou mu doručila Poslanecká sněmovna, museli by o ní opět hlasovat poslanci. To by znamenalo další zdržení legislativního procesu, navíc s velmi nejistým výsledkem, zda by poslanci stihli Senát přehlasovat ještě před říjnovými parlamentními volbami. Senát tak teoreticky může novelu ještě zablokovat. Na přijetí zákona přitom čekají operátoři přechodových sítí DVB-T2, zejména pak Česká televize, která jím podmiňuje start svého přechodového multiplexu.

V senátní stálé komisi pro sdělovací prostředky má diginovelu na starosti scénárista a režisér Václav Chaloupek (Foto: Občané patrioti)

Bez novely nemůže ČT spustit DVB-T2

Novela totiž neupravuje pouze zákon o elektronických komunikacích, ale také zákon o České televizi. Umožňuje ČT žádat o individuální oprávnění ke kmitočtům pro přechodovou síť DVB-T2 a ukládá jí, že v jakékoli fázi přechodu z DVB-T na DVB-T2 by nemělo pokrytí signálem veřejnoprávních programů klesnout pod dosavadní úroveň. Nově také Kavčím horám ukládá vysílat duální zvuk u zahraničních filmů a seriálů, pokud to technické podmínky dovolí (poznámka o technických podmínkách se týká DVB-T, kde už není pro duální zvuk dostatečný prostor; podobné omezení u DVB-T2 nebude). Česká televize také podle novely zákona o ČT bude moci čerpat kompenzace provozních nákladů svojí přechodové sítě DVB-T2.

Finální hlasování o diginovele proběhne v Senátu příští středu 19. července, tři dny před vypršením třicetidenní lhůty, během níž má horní komora Parlamentu novelu projednat. Pokud zákon projde Senátem ve stejném znění jako ve sněmovně, horní komora Parlamentu jej postoupí prezidentovi republiky a po jeho podpisu a 15 dní po zveřejnění ve Sbírce zákonů začne novela platit. Komplikace by nastaly nejen v případě, že by senátoři přijali k novele vlastní pozměňovací návrhy, ale také kdyby novelu jako celek odmítli. V takovém případě by je museli poslanci přehlasovat nadpoloviční většinou hlasů všech členů Poslanecké sněmovny.