„Vycházíme z vládního nařízení, které ukládá výstavbu přechodových sítí. Pokud se stane něco nenadálého, budeme pokračovat dál. Náhradní scénář neexistuje,“ říká Marcel Procházka.

České Radiokomunikace (CRA) budou pokračovat ve výstavbě přechodové sítě DVB-T2 i přes to, že není jisté, zda Senát schválí diginovelu zákona o elektronických komunikacích ve sněmovním znění a zda Evropská komise notifikuje kompenzace provozních nákladů této sítě. Na dnešní tiskové konferenci v Praze to řekl Marcel Procházka, ředitel regulace a strategie CRA. „Pokračujeme ve výstavbě přechodové sítě, protože existuje vládní nařízení, že bychom měli stavět přechodovou síť. Takže pokud se stane něco nenadálého, budeme pokračovat dál. Nemáme žádný náhradní scénář,“ řekl Procházka.

CRA zároveň zveřejnily harmonogram rozšiřování přechodové sítě do konce letošního roku. Každý měsíc zprovozní další dva vysílače velkého výkonu. Poslední červencový den půjde o pardubický vysílač Krásné a domažlický Vraní vrch. Operátor tuto síť staví a provozuje na vlastní náklady, stát by tuto výstavbu měl kompenzovat zpětně, pokud to schválí Evropská komise. „Tak je to napsáno v diginovele, takže se nemůže stát, že by je Česká republika vyplatila neoprávněně. Jde pouze o náklady, které budeme mít s provozem přechodových sítí a přeladěním vysílačů,“ ujistil Procházka.

Štítky