Část senátorů pod vlivem asociace satelitních operátorů dokonce požadovala úplné zamítnutí novely zákona o elektronických komunikacích, která řeší druhou televizní digitalizaci.

Pozměňovací návrhy z pera České asociace satelitních operátorů k sněmovní verzi novely zákona o elektronických komunikacích, které oddalují termín ukončení pozemního digitálního vysílání ve standardu DVB-T v České republice a ruší plánované kompenzace provozních nákladů operátorům přechodových sítí DVB-T2, dnes prošly Ústavně-právním výborem Senátu. Argumentaci satelitních operátorů převzal do svých pozměňovacích návrhů senátor Jaroslav Větrovský, který je zpravodajem zákona v tomto výboru. Senátorka Eliška Wagnerová dokonce výboru navrhovala, aby novelu doporučil plénu úplně zamítnout. Členové výboru ale nakonec Senátu doporučili vrátit novelu sněmovně se zapracovanými pozměňovacími návrhy.

Počkejme na Evropskou komisi, navrhují senátoři

„Poskytnutí bezplatného prodloužení kmitočtů do roku 2030 a úhrada nákladů na provoz přechodových sítí představuje veřejnou podporu, aniž by ovšem byla tato záležitost oznámena Evropské komisi. Ta ji musí nejprve schválit,“ uvedla Wagnerová. „Ministerstvo průmyslu a obchodu jako překladatel bylo příliš rychlé se zpracováním zákona nebo příliš pomalé, že nepožádalo o vyjádření Evropskou komisi. Může se stát velký průšvih, který by nás stál mnoho miliard. Proto navrhuji návrh zákona zamítnout, protože je předčasný,“ dodala. Ve výboru ale po svůj návrh nezískala dostatečný počet hlasů, byť jej podpořilo více senátorů.

Senátoři naopak podpořili pozměňovací návrhy zpravodaje zákona Jaroslava Větrovského, proti nebyl nikdo a zdržel se pouze senátor Jiří Dientsbier (ČSSD). Pozměňovací návrh je prakticky totožný s tím, který dnes odpoledne na jednání senátního Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí předloží nezávislý senátor Zdeněk Nytra. Žádá v něm posun termínu vypnutí vysílání ve standardu DVB-T až na 30. června 2022, po ministerstvu financí požaduje vytvoření fondu na dotace pro nákup přijímačů DVB-T2 pro domácnosti, kterých se přechod na tento standard dotkne, a odmítá bezplatné prodloužení kmitočtů stávajících celoplošných sítí pro pozemní televizní vysílání do roku 2030.

Na komisi čekáme, namítá ministerstvo

„Darováním kmitočtů společnosti České Radiokomunikace do roku 2030 přijde Česká republika o 11 miliard korun,“ zopakoval senátor Větrovský na dnešním jednání Ústavně-právního výboru argumentaci satelitní asociace proti plánovanému prodlužování kmitočtů celoplošných televizních multiplexů, které budou dotčeny odejmutím kmitočtového pásma 700 MHz a budou muset vynuceně přejít na standard DVB-T2. Česká republika přitom nikdy frekvence pro televizní vysílání nedražila, vždy je udělovala nebo prodlužovala bezplatně. Stejným způsobem postupují i další evropské země. Německo již kmitočty celoplošných sítí pro pozemní digitální vysílání prodloužilo stávajícím operátorům zdarma až do roku 2030.

Podle senátora Jiřího Dienstbiera je nezvyklé, aby novela zákona umožňovala vyplácet kompenzace vybraným subjektům, aniž by předtím tyto kompenzace notifikovala Evropská komise. „Mám pochybnosti, že zákonná úprava, která zakládá vyplácení veřejné podpory, může být schválena předtím, než bude notifikována Evropskou komisí,“ uvedl. Podle náměstka ministra průmyslu a obchodu Petra Kameníka však novela jasně uvádí, že pokud se o zamýšlených kompenzacích vedou jednání s Evropskou komisí, mohou být tyto kompenzace vyplaceny až po řádné notifikaci komisí. „Výplata sice není možná před notifikací, ale pokud ji zákon předvídá, u potenciálních příjemců vzniká očekávání, že s ní mohou počítat,“ namítla senátorka Eliška Wagnerová.

Zaplaťme lidem přijímače, třeba i pro satelit, navrhuje senátor

Předkladatel pozměňovacího návrhu Jaroslav Větrovský navíc upozornil, že přechodem na DVB-T2 diváci nic nezískají. „Lidé za výměnu přijímačů nedostanou nic navíc. Nekompenzujeme jim vůbec nic. Pozměňovací návrh to řeší,“ upozornil s poukazem na svůj návrh, aby ministerstvo financí dotčeným domácnostem přispělo na nákup nového televizního přijímače. Podpora by se neměla týkat pouze přijímačů DVB-T2, domácnost by si mohla vybrat, zda si za voucher pořídí přijímač pro pozemní televizní vysílání nebo satelitní, kabelovou a IP televizi. S tím však zásadně nesouhlasí České Radiokomunikace, podle nichž není možné z veřejných prostředků podporovat neterestrické televizní platformy, kterou nebudou nijak dotčeny uvolňováním kmitočtového pásma 700 MHz.

Jednání Ústavně-právního výboru Senátu bylo poměrně jednoznačné, senátoři jednali pod vlivem satelitní asociace a zástupci ministerstva průmyslu a obchodu nebyli schopni jednoduchými argumenty vyvrátit dokola opakované mýty o DVB-T2. Náměstek ministra průmyslu a obchodu Petr Kameník si postěžoval, že ministerstvo dostalo text pozměňovacího návrhu až těsně před schůzí výboru a nemohlo jej náležitě prostudovat. Resort, který je autorem projednávané novely, by však měl být schopen jednoduše a polopaticky vysvětlit zákonodárcům, proč dochází k přechodu na DVB-T2, že jde o proces vyvolaný vnějším zásahem do trhu a tudíž se stát musí postarat o zachování rovnováhy v sektoru televizního vysílání.

O diginovele bude dnes odpoledne jednat ještě senátní Výbor pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí. Také jeho členové budou hlasovat o pozměňovacím návrhu, který vychází z podkladů České asociace satelitních operátorů. Příští úterý 18. července novelu projednají Výbor pro hospodářství, dopravu a zemědělství a Stálá komise Senátu pro sdělovací prostředky. Finální hlasování o diginovele v Senátu proběhne následující den, ve středu 19. července.