Nová studia by měla vzniknout do doby, než Česká republika vypne pozemní digitální vysílání ve standardu DVB-T. ČT plánuje až sedm samostatných regionálních relací.

Dvě nová regionální zpravodajská studia v Plzni a Ústí nad Labem chce do roku 2020 otevřít veřejnoprávní Česká televize. Společně s již existujícími studii v Praze, Brně, Ostravě, Hradci Králové a Českých Budějovicích by tak mohla vysílat sedm mutací regionálních zpráv. Regionálnímu Deníku to řekl generální ředitel ČT Petr Dvořák. „Rád bych, abychom během dvou až tří let otevřeli dvě nová samostatná zpravodajská studia, podobná těm, která se nám podařilo loni otevřít v Hradci Králové a v Českých Budějovicích,“ uvedl Dvořák.

„Doufám, že se nám podaří propočítat náklady tak, abychom je mohli otevřít co nejdříve. Vzniknout by měla v Plzni a v Ústí nad Labem. Díky tomu bychom pak dokázali výrazněji pokrýt celou Českou republiku,“ dodal šéf ČT, který rozšíření počtu regionálních zpravodajských studií zmínil i ve svém kandidátském projektu při letošní obhajobě funkce na dalších šest let. Kavčí hory však zatím nemají jisté, zda budou moci ze všech sedmi studií vysílat odpojovaně jen pro dané regiony, nebo navýší počet celostátně vysílaných regionálních zpráv.

„Pokud jde o obsahové posílení, bude hodně záležet na tom, jak úspěšně se nám podaří projít procesem nové digitalizace, která má být završena v roce 2020 přechodem na nový digitální systém, jenž by měl nabídnout prostor pro větší množství regionálního zpravodajství,“ řekl Dvořák v rozhovoru pro Deník. Česká televize usiluje v rámci druhé televizní digitalizace o druhý veřejnoprávní multiplex DVB-T2, v němž by právě rozšířila počet odpojovaných regionálních zpráv a zbylý prostor by nabídla v rámci Národní distribuční platformy dalších regionálním, městským a komunitním televizím.

Štítky