UVNITŘ DOKUMENT – „Jsme znepokojeni dosavadním průběhem prací na přechodu na DVB-T2,“ napsala Asociace krajských televizí Českému telekomunikačnímu úřadu.

Za zásadní ohrožení další existence regionálních televizí v České republice považuje Asociace krajských televizí (AKT) fakt, že původně plánovaná regionalizovatelná přechodová síť DVB-T2 provozovaná společností Digital Broadcasting nepočítá s odpojováním jednotlivých vysílačů. Operátor chce regionálním stanicím nabídnout celoplošné vysílání na jedné nebo více programových pozicích, kde by se jednotlivé stanice střídaly během dne v různých časových oknech. To však AKT odmítá. Asociace to napsala do připomínek k výzvě Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) na uplatnění připomínek k návrhu opatření obecné povahy, části plánu využití rádiového spektra č. PV-P/10/XX.2017-YY pro kmitočtové pásmo 470–960 MHz.

Jde o naši budoucnost, obávají se krajské televize

„AKT je znepokojena dosavadním průběhem prací na přechodu na DVB-T2. Podle dosavadních neoficiálních informací se v rozporu s původními deklaracemi nepočítá s regionalizovaným přechodovým multiplexem pro stávající vysílatele. To je zásadním ohrožením naší činnosti, a vzbuzuje to i silné obavy ohledně budoucnosti krajských televizí,“ uvedl předseda AKT Alois Valtr, který provozuje západočeskou televizi ZAK a také Jihočeskou televizi. „Text návrhu nezajišťuje dostatečně budoucnost krajských televizí v době přechodu a po něm,“ dodává k návrhu opatření obecné povahy k využití kmitočtového spektra pro pozemní televizní vysílání.

ČTÚ svou výzvu k veřejnému připomínkování zveřejnil 19. července. Navrhuje v ní, aby regionální sítě DVB-T, jimž měla k 31. prosinci letošního roku končit individuální oprávnění pro využívání kmitočtů, pokračovaly ve vysílání až do června 2020. Výjimku by tvořily kmitočty, které bude třeba využít pro přechodové a finální sítě DVB-T2 a jež bude třeba uvolnit k 31. prosinci 2017, případně do 31. prosince 2018. Krajské televize navrhují, aby bylo znovu využito stávajících kmitočtů včetně těch, které podle návrhu plánu budou vypnuty až po 31. prosinci 2017, pro vybudování regionalizovatelného přechodového multiplexu DVB-T2.

Asociace žádá ČTÚ, aby potvrdil regionalizaci sítě Digital Broadcasting

Konkrétně pak AKT navrhuje, aby ČTÚ do svého návrhu využití části kmitočtového spektra uvedl následující pasáž: „Pro vysílání, která využívají pokročilejší technologie než DVB-T, Úřad vyhradil na celém území České republiky rádiové kanály 22, 24, 26, 27, 28 a 31. Tyto rádiové kanály budou přednostně použity pro celoplošné a pro regionální přechodové sítě DVB-T2 a lze je využívat na základě individuálního oprávnění k využívání rádiových kmitočtů, které Úřad udělí v souladu s výsledky mezinárodní koordinace a za současného splnění následujících podmínek: a) žadatelem je držitel přídělu rádiových kmitočtů nezbytných k zajištění veřejné komunikační sítě pro šíření digitálního televizního vysílání standardu DVB-T na celém území České republiky; b) rádiové kanály budou využity na stávajících vysílacích stanovištích celoplošných sítí DVB-T pouze pro zajištění časově omezeného souběžného vysílání DVB-T2 v rámci dvou celoplošných přechodových sítí a jedné regionálně členěné přechodové vysílací sítě.“

Třetí přechodová síť DVB-T2 byla ve vládní Strategii rozvoje terestrického televizního vysílání definovaná jako regionální, podle předsedy Koordinační expertní skupiny ministerstva průmyslu a obchodu Pavla Dvořáka to ale neznamená, že by měl automaticky zajistit regionální odpojování vysílačů. „Termín „regionální“ byl používán při přípravě Strategie a při diskusi s ČTÚ ve významu „nepůjde o celoplošné pokrytí, ale spíše o regionálně identifikovatelná pokrytí alespoň části regionů pro využití regionálními televizemi,“ vysvětlil Dvořák již začátkem srpna serveru Televizníweb.cz. Tudíž se podle něj ani nepočítalo s kompletní výstavbou multiplexerů tak, aby tato přechodová síť kopírovala regionální členění multiplexu 4, v němž vysílají stanice sdružené v Asociaci krajských televizí.

Připomínka Asociace krajských televizí k návrhu ČTÚ by Jan.Potucek on Scribd

ČTÚ rozhodne o připomínkách v září nebo v říjnu

Regionálně členěná má být až finální síť DVB-T2 provozovaná společností Digital Broadcasting, která bude pokračovatelem dnešního multiplexu 4. Odpojované regionální vysílání má umožnit i jedna z dvou plánovaných rozvojových sítí DVB-T2, o niž ale projevila zájem Česká televize. Ta by chtěla prostřednictvím tohoto druhého veřejnoprávního multiplexu rozšířit počet mutací regionálních zpráv ze současných tří na pět a později až na sedm. Kavčí hory by však samy nedokázaly využít celou kapacitu sítě, takže by v rámci tzv. Národní vysílací platformy nabídly prostor dalším regionálním, městským a komunitním kanálům. Zda by tuto definici splňovaly i krajské televize sdružené do AKT, není jasné.

Připomínkami k návrhu opatření obecné povahy pro využití kmitočtového pásma 470–960 MHz se nyní bude zabývat ČTÚ. „Na vypořádání připomínek má ČTÚ zákonnou lhůtu 30 dnů od konce veřejné konzultace (tj. od 16. srpna, pozn. red). Následně bude příslušné opatření projednáno radou a poté lze očekávat jeho vydání,“ řekl serveru Televizníweb.cz mluvčí ČTÚ Martin Drtina. O osudu regionálních sítí DVB-T i potenciálně regionalizovatelné přechodové síti DVB-T2 by tedy mělo být jasno nejdříve koncem září nebo v říjnu. Na přijetí návrhu opatření obecné povahy závisí další důležitý krok ČTÚ – sestavení prvního konceptu Technického plánu přechodu na DVB-T2.