Pokrytí pozemních televizních sítí by se po přechodu na vysílací standard DVB-T2 nemělo změnit, někde se dokonce zlepší. Výstavba sekundární sítě dokrývačů začne v příštím roce.

Blížící se druhá televizní digitalizace vzbuzuje obavy u radnic menších měst a obcí, které nejsou v dosahu signálu velkých vysílačů. Diváci v těchto lokalitách si totiž nejsou jisti, zda po přechodu na nový vysílací standard DVB-T2 bude možné nové vysílání naladit z lokálních a městských dokrývačů, nebo zda se televizní digitální sítě druhé generace omezí jen na hlavní vysílače. Na České Radiokomunikace (CRA) se začátkem srpna kvůli tomuto problému obrátila radnice východočeského města Žamberk z podhůří Orlických hor. V éře analogového vysílání i po přechodu na DVB-T byl v Žamberku městský televizní dokrývač, radnice však dosud neměla informace o tom, zda se s ním počítá i pro DVB-T2.

Záleží na výsledku koordinace kmitočtů

CRA žamberskou radnici ujistily, že s dokrývačem pro jejich město počítají. Jen není jasné, kdy bude spuštěn. V současné době totiž probíhá výstavba jejich přechodové sítě DVB-T2 na základních vysílačích velkého výkonu, která by měla být dokončena v prvním čtvrtletí příštího roku. „Jakmile bude vybudována základní síť vysílačů a jakmile budou ukončena jednání o mezinárodních koordinacích kmitočtů, následným krokem bude plánování a realizace výstavby dokrývačů v dalších lokalitách,“ napsal starostovi Žamberka generální ředitel CRA Martin Gebauer. Sekundární vysílací síť by měla kopírovat síť dokrývačů celoplošného multiplexu 2, jichž je okolo padesáti v celé republice. Jejich spouštění zabere minimálně další rok.

„Předpokládaná robustnost přechodové sítě DVB-T2 Českých Radiokomunikací odpovídá stávající síti základních vysílačů a dokrývačů, kterou aktuálně disponuje multiplex 2 standardu DVB-T,“ potvrdil Martin Gebauer. „Kmitočty pro síť dokrývačů, které budou důležité pro pokrytí Žamberka, jsou nyní předmětem kmitočtové koordinace, kterou zajišťuje Český telekomunikační úřad (ČTÚ). České Radiokomunikace s ČTÚ na kmitočtové koordinaci intenzivně spolupracují s cílem zajistit minimálně stejné pokrytí, jaké zajišťuje multiplex 2,“ dodal. Záležet bude také na tom, kolik kmitočtů bude během přechodového období, kdy vedle sebe budou existovat sítě DVB-T i DVB-T2, k dispozici.

Televizní dokrývač pro Žamberk na vrchu Rozárka (Foto: Mapio.net)

Česká se na Technický plán přechodu

Konkrétně CRA budou potřebovat značný počet kmitočtů pro dokrývače, protože jejich přechodová síť DVB-T2 se po vypnutí vysílání ve standardu DVB-T rozdělí na dva finální multiplexy, které budou potřebovat ve všech lokalitách dvojí kmitočty pro dokrývače (leda že by si transformovaný multiplex 3 v DVB-T2 zachoval nižší pokrytí jako dnes v DVB-T). Jaké budou šance na sestavení sekundárních vysílacích sítí DVB-T2, naznačí Technický plán přechodu, jehož návrh má do konce letošního roku sestavit ČTÚ. „Harmonogram přechodu na DVB-T2 nebyl ze strany Ministerstva průmyslu a obchodu a ČTÚ stanoven. Technický plán přechodu na DVB-T2 bude připraven nejpozději do června 2018,“ konstatuje Martin Gebauer.

Červen 2018 je ale nejzazší možný termín, kdy by měla Technický plán přechodu přijmout vláda jako svoje vládní nařízení. Stanovuje jí to rozhodnutí Evropského parlamentu o uvolnění kmitočtů v pásmu 700 MHz pro potřeby mobilních datových sítí nové generace. V červnu příštího roku by tedy měl být už hotov a po připomínkovém řízení. Koordinační expertní skupina při ministerstvu průmyslu a obchodu, která připravuje všechny základní dokumenty k přechodu na DVB-T2, již nyní netrpělivě čeká na to, kdy jí ČTÚ předloží první koncept Technického plánu přechodu. Přípravu zdržují mezinárodní koordinace kmitočtů, kvůli nimž například CRA musí posunout start své přechodové sítě DVB-T2 z jihočeské Kletě, severočeského Klínovce a Ploštin u Valašských Klobouků až na příští rok.

Se sítí dokrývačů v DVB-T2 počítáme, ujišťuje generální ředitel CRA Martin Gebauer (Foto: CRA)

Do roku 2020 nebudou dokrývače potřeba

Diváci v Žamberku ale kvůli prodlevě s přípravou Technického plánu přechodu o televizní signál nepřijdou. „Současné celoplošné multiplexy DVB-T budou souběžně vysílány s přechodovými sítěmi DVB-T2. K vypínání vysílačů ve standardu DVB-T bude docházet pravděpodobně v roce 2020 – diváci tedy v žádném případě nepřijdou o možnost příjmu stávajících programů a budou mít dostatek času pro pořízení přijímačů kompatibilních se standardem DVB-T2 HEVC,“ ujišťuje generální ředitel CRA. Přechodové sítě DVB-T2 nenabídnou žádné programy navíc oproti těm, které už vysílají v sítích DVB-T, proto absence dokrývače DVB-T2 pro Žamberk diváky neochudí o žádné televizní stanice.

Naopak, příchodem dalších přechodových a posléze finálních sítí DVB-T2 si diváci polepší alespoň kvalitativně. Česká televize totiž plánuje ve svém přechodovém i finálním multiplexu nové generace vysílat všechny své programy ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Několik televizních stanic v HD kvalitě by se mohlo objevit i v plánované třetí přechodové síti DVB-T2, kterou bude provozovat společnost Digital Broadcasting. Větší rozvoj HD vysílání v terestrických sítích se očekává až po vypnutí stávajících multiplexů DVB-T a vyjasnění obchodních modelů vysílání v sítích DVB-T2. Některé komerční televize totiž nechtějí HD verze svých programů v pozemních sítích nabízet divákům zdarma, ale za poplatek.

Štítky