Ministerstvo průmyslu a obchodu se připojilo k připomínkám k návrhu Českého telekomunikačního úřadu na změnu části Plánu využívání rádiového spektra.

Start mobilních sítí nové generace, které mají využít část dnešních frekvencí pro televizní vysílání v pásmu 700 MHz, nenastane hned po uvolnění tohoto pásma v červnu 2020. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) na to upozornilo Ministerstvo průmyslu a obchodu, které se připojilo k veřejné konzultaci návrhu ČTÚ na změny části Plánu využívání rádiového spektra v pásmu 470-960 MHz. Resort varuje před záměnou pojmů, s nimiž ČTÚ v návrhu operuje. Uvolnění pásma 700 MHz, kvůli němuž dojde v pozemním televizním vysílání k přechodu ze stávajícího standardu DVB-T na modernější a efektivnější DVB-T2, ještě neznamená, že v něm hned začnou fungovat nové mobilní datové sítě.

Termín platí pro vytvoření podmínek

Rozhodnutí Evropského parlamentu ze 17. května letošního roku, které požaduje uvolnění pásma 700 MHz do 30. června 2020, podle ministerstva nestanovuje, že by k tomuto datu mělo být pásmo připraveno pro start mobilních sítí nové generace. V textu rozhodnutí se přímo píše: „Rozhodnutím EU je členským zemím uloženo do 30. června 2020 zavést podmínky umožňující využívání pásma 700 MHz mobilními přístupovými sítěmi.“ Ministerstvo průmyslu upozorňuje na rozdíl mezi pojmy „zavedení podmínek umožňujících využívání pásma“ a „umožnění využívání pásma“. Podle jeho výkladu má Česká republika do 30. června 2020 pouze připravit podmínky pro budoucí využití pásma 700 MHz mobilními operátory, ale termín spuštění mobilních sítí nestanovuje.

„Pouhé „vyklizení“ pásma má jiný časový horizont, než stav, kdy je možné „využívání“ stejného kmitočtového pásma, což je i zájmem Evropské komise,“ uvedlo ministerstvo. Tyto termíny jsou důležitém nikoli pro televizní vysílání, u kterého je celkem jasné, že k přechodu na DVB-T2 dojde do konce června 2020, ale pro případný vznik čtvrtého mobilního operátora na českém trhu. Právě v pásmu 700 MHz by totiž mohl vzniknout reálný konkurent „velké mobilní trojce“, tedy společnostem T-Mobile, O2 a Vodafone. Jenže jeho případný start nebude tak rychlý, jak by mohlo vyplývat z dosavadních příprav uvolnění pásma 700 MHz, na kterém nyní probíhá televizní vysílání.

Televizní vysílání v pásmu 700 MHz skončí v červnu 2020

Aukce kmitočtů v pásmu 700 MHz zřejmě až v roce 2020

Ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček sice v závěrečné řeči při finálním hlasování o diginovele zákona o elektronických komunikacích v Poslanecké sněmovně letos na jaře sliboval, že již v roce 2019 dojde k aukci kmitočtů v pásmu 700 MHz, ČTÚ ale později upřesnil, že za dva roky pouze vyhlásí veřejnou konzultaci k podmínkám této aukce. K samotné aukci by tedy mohlo dojít později. Pásmo 700 MHz může být nějakou dobu nevyužívané, což se děje i v sousedním Německu, které je vydražilo již v roce 2015 a postupně jej uvolňuje od března letošního roku. Mobilní operátoři na něm ale začnou spouštět svoje sítě LTE až v roce 2020.

Pásmo 700 MHz je pro mobilní operátory velmi lukrativní, protože na něm lze sestavit sítě, v nichž by bylo možné zákazníkům poskytovat hlasové i datové služby v moderním standardu 5G. Výnosnost aukce ČTÚ by tedy mohla být výrazně vyšší než při letošní aukci kmitočtů v pásmu 3,7 GHz, které je použitelné pro fixní datové služby a v budoucnu jako dokrytí primárních sítí 5G v pásmu 700 MHz. Jestliže letošní aukce vynesla ČTÚ za pět bloků kmitočtů zhruba jednu miliardu korun, dražba pásma 700 MHz by mohla generovat výnosy v řádu desítek miliard Kč. Zvýhodněny by měly být nové subjekty, aby byly motivovány vytvořit nového plnohodnotného mobilního operátora.

Aukce kmitočtů v pásmu 700 MHz by mohla přinést desítky miliard korun a čtvrtého plnohodnotného mobilního operátora

ČTÚ potřebuje vědět, s jakými kmitočty může počítat

Televizní vysílání v pásmu 700 MHz mělo v České republice původně skončit do 1. února 2021. Tento termín obsahuje vládní Strategie rozvoje terestrického televizního vysílání i schválená diginovela zákona o elektronických komunikacích. Vývoj v okolních zemích ale Česko donutí dodržet termín, který vyžaduje Evropská unie, tedy 30. červen 2020. K tomuto datu by mělo skončit nejen televizní vysílání v pásmu 700 MHz, ale i všechny čtyři celoplošné sítě ve standardu DVB-T, které nahradí nové celoplošné multiplexy DVB-T2. Otázka visí nad dalším osudem regionálních sítí DVB-T. Operátoři některých těchto multiplexů usilují o možnost vysílání ve standardu DVB-T i po ukončení přechodu na DVB-T2.

Návrh na změny v Plánu využití rádiového spektra (PVRS) předložil ČTÚ v polovině července a připomínky k němu přijímal do 16. srpna. Nyní má měsíční zákonnou lhůtu na jejich zpracování a poté se jimi bude zabývat ještě Rada ČTÚ. Změna PVRS je nutným předpokladem pro sestavení konceptu Technického plánu přechodu na DVB-T2, protože ČTÚ potřebuje vědět, s jakými kmitočty a od kdy může počítat pro sestavování přechodových a finálních sítí DVB-T2. Finální podobu Technického plánu přechodu má nejpozději do 30. června 2018 schválit vláda formou svého nařízení.