Bez přechodu na nový vysílací standard by řada diváků přišla o televizní signál, protože třetina frekvencí, na kterých se dnes šíří televizní vysílání, připadne mobilním operátorům.

Mnoha televizním divákům stále není jasné, proč si budou muset několik let po přechodu z analogového na digitální televizní vysílání znovu měnit televizní přijímače. Ukončení provozu současných DVB-T sítí, které zajišťují televizní příjem několika volně dostupných televizních programů, je předpokládáno v roce 2020, kdy v nedávné době nakoupené digitální televizory nelze označit za staré a hodné výměny. Tak proč další digitalizace? Rozhodně nejde o výmysl provozovatelů televizních stanic ani televizních vysílačů. I těch se druhá televizní digitalizace nepříjemně dotkne: budou muset modernizovat vysílače a přepínat vysílání do nového standardu.

Jde o vynucený proces, nikoli výmysl televizí

Jediným důvodem této změny je rozhodnutí mezinárodní Telekomunikační unie a poté i Evropské unie o vyčlenění části frekvencí, na kterých se dnes provozuje velká část televizního vysílání, pro potřeby mobilních operátorů. Na 30 procentech frekvencí, jež nyní šíří televizní signál, vzniknou po roce 2020 moderní datové sítě páté generace pro vysokorychlostní mobilní internet. Ztráta téměř třetiny kmitočtů by znamenala výrazné omezení bezplatně šířených televizních programů v České republice. Některá území by zcela přišla o značnou část programů, včetně stanic České televize. Pokud má být zachováno bezplatné pozemní televizní vysílání v rozsahu, v jakém ho známe dnes, musí přejít na modernější a efektivnější vysílací standard, který pro svoji činnost potřebuje méně kmitočtů.

Tímto standardem je DVB-T2, pozemní digitální televizní vysílání druhé generace, které v kombinaci s kompresním standardem HEVC/H.265 umožní zachovat všechny celoplošné pozemní televizní sítě, na které jsme zvyklí a ještě doplnit dvě další. Do každé této sítě se vejde více programů než nyní a mohou dokonce vysílat ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Této možnosti hodlá využít Česká televize, která v HD kvalitě nabídne po přechodu na vysílání ve standardu DVB-T2 všechny své programy. U komerčních televizí bude záležet na rozhodnutí jejich provozovatelů, zda dají přednost vysílání v HD kvalitě nebo ve standardním rozlišení obrazu, tak jako vysílají dnes.

Obsah budoucí přechodové sítě DVB-T2 České televize bude pro diváky asi největším lákadlem

Na nákup nových televizí je čas do roku 2020

Na přechod k novému typu pozemního televizního vysílání je poměrně dost času. Nynější vysílací sítě by měly být vypnuty nejpozději v červnu 2020. Již nyní ale startují takzvané přechodové sítě DVB-T2, které divákům umožní souběžný příjem televizního vysílání ve standardech DVB-T a DVB-T2. Pokud si tedy diváci budou pořizovat nový televizor, měli by už myslet na to, aby byl vybaven pro příjem nového typu vysílání – tunerem DVB-T2 a kodekem HEVC. Výběr přijímače jim usnadní internetové stránky www.dvbt2overeno.cz, na kterých České Radiokomunikace zveřejňují a průběžně aktualizují seznam certifikovaných televizorů a set-top-boxů, které bez problémů zvládají příjem českého vysílání ve standardu DVB-T2 a zároveň informují o probíhajícím přechodu. Tyto nové televizory samozřejmě umožňují vedle DVB-T2 i příjem současného vysílání DVB-T.

Na trhu se objevují i přijímače, které sice mají tuner DVB-T2, ale používají starší typ kodeku MPEG-4/H.264. Diváci, kteří by si zakoupili takový přístroj, by naladili pouze zvuk, ale nikoli obraz. Důležitým parametrem vedle DVB-T2 je i zkratka HEVC, která znamená, že televizor zvládne vysílání i po roce 2020. Proto se rozhodně vyplatí vybírat z certifikovaných přijímačů nebo se prodejce přímo zeptat, zda vybraný televizor nebo set-top-box splňuje technické normy pro příjem českých sítí DVB-T2. Přechodové televizní sítě nové generace mají do konce roku 2018 pokrýt celou Českou republiku. Mají být tři, přičemž reálně zatím vysílá jedna, již provozují České Radiokomunikace. Její pokrytí kopíruje pokrytí celoplošného multiplexu 2, v němž vysílají hlavní programy komerčních televizí. Pokud tedy pozemní cestou přijímáte programy Nova, Nova Cinema, Prima, Prima Cool a TV Barrandov, měli byste ze stejných vysílačů naladit i přechodovou síť DVB-T2. Na podzim by měla zahájit výstavbu své přechodové sítě i Česká televize, která tak začne vysílat všechny své televizní programy v HD rozlišení.

Set-top-box Evolveo Omega T2 pro příjem vysílání ve standardu DVB-T2/HEVC

Pokud máte televizní signál, nepřijdete o něj

Budování přechodové sítě je postupné. České Radiokomunikace nejprve spustí hlavní vysílače, jichž bude stejně jako v případě multiplexu 2 celkem 26, a poté na ně naváže spouštění sítě dokrývačů. Tyto menší vysílače dokryjí území se špatným nebo nulovým pokrytím hlavních vysílačů a celkově by jich mělo být okolo 50. Přesný počet bude záležet na dostupnosti vhodných kmitočtů v konkrétních lokalitách. Do doby, než bude dokončena výstavba celé přechodové sítě, zůstane zachováno vysílání v současném standardu DVB-T. Diváci tedy v žádném okamžiku nepřijdou o možnost přijímat zdarma na individuální nebo společnou televizní anténu programy šířené pozemní cestou. K samotnému vypínání končících sítí DVB-T dojde až v polovině roku 2020.

Diváci, kteří nechtějí řešit přechod na DVB-T2 již nyní a nic je nenutí kupovat si nové přijímače, tedy mohou počkat až do roku 2020 a teprve poté si zajistit příjem vysílání v novém standardu. Nemusí si přitom kupovat hned nový televizor, postačí jim set-top-box, který si připojí k současné televizi a jehož cena se bude v době vypínání nynějšího televizního vysílání pohybovat okolo 500 korun (nyní to je zhruba 800 Kč). Nové přijímače, jak televizory, tak set-top-box, jsou zpětně kompatibilní, což znamená, že naladí jak nové vysílání ve standardu DVB-T2, tak dosluhující sítě DVB-T s obsahem, na který jsou diváci zvyklí. Vypnutím vysílání ve standardu DVB-T jim v roce 2020 zmizí z nabídky pouze programy šířené v této normě, ale ty samé programy již bude možné naladit i prostřednictvím sítí DVB-T2.

Finální pokrytí přechodové sítě DVB-T2 Českých Radiokomunikací připravované na první čtvrtletí 2018 (Zdroj: CRA)

Co přinese DVB-T2 divákům?

Co všechno přinese druhá televizní digitalizace divákům? Předně jim zachová možnost bezplatného příjmu televizního vysílání v rozsahu, na jaký jsou nyní zvyklí. Jedinou investicí bude jednorázový nákup nového přijímače u menší části domácností, které si do roku 2020 nevymění televizní přijímač přirozeným způsobem. Nové vysílání DVB-T2 umožní šířit programy v HD kvalitě, s lepším zvukem a nové přijímače také dokáží využít i doplňkové služby prostřednictvím hybridního vysílání HbbTV. Pokud si divák připojí televizor k internetu, dostane se do archivu televizních pořadů, ale i videoték s filmy, seriály a dalšími pořady, které si bude moci přehrát v době, kdy na ně bude mít čas, a nebude se muset vázat na vysílací časy televizních stanic.

Nepřímou výhodou druhé televizní digitalizace bude také rychlejší internet v mobilech, který bude možné spustit na frekvencích uvolněných po vypnutí dnešních televizních sítích ve standardu DVB-T. Mobilní datové sítě nové generace mají vzniknout po roce 2020 a rychlostí připojení budou směle konkurovat kabelovému internetu. Díky tomu bude možné využívat doplňkové služby televizních stanic i na mobilních zařízeních – chytrých telefonech, tabletech nebo na noteboocích. Druhá televizní digitalizace tedy nejen že zachová možnost bezplatného příjmu televizních programů, ale povede k dalšímu rozvoji televizního vysílání a služeb s ním spojených, což by bez přechodu na DVB-T2 nebylo možné.

Štítky