Certifikací Českých Radiokomunikací tentokrát prošly televizory od Samsungu, a to od nejnižších řad po luxusní přijímače.

Čeští diváci mají již u 1 107 přijímačů DVB-T2 jistotu, že pokud si je koupí a budou na nich chtít naladit pozemní digitální televizní vysílání nové generace, televizory a set-top-boxy jim ho zobrazí korektně. Právě tolik přijímačů totiž již prošlo testy Českých Radiokomunikací a získalo certifikaci s pečetí „DVB-T2 ověřeno“. Nejnovější várku více než 70 televizorů značky Samsung doplnily České Radiokomunikace do seznamu na webu www.dvbt2overeno.cz začátkem tohoto týdne. Jde výhradně o modely UE55MU8002TXXH s firmwarem T-KTMDEUC-1141.1, od základních televizorů za 16 tisíc korun po luxusní modely za několik desítek tisíc Kč.

Samsung v počtu certifikovaných přijímačů vede

Podrobnější analýzu nejnovější certifikovaných přijímačů zveřejnil server DigiZone.cz. Podle něj je mezi víc než sedmdesátkou televizorů i několik zástupců QLED, a to ve všech třech modelových řadách Q7, Q8 a Q9 a délce úhlopříčky od 124 cm. „Výjimkou dokonce není ani nedávno oznámený obří Samsung QE88Q9FAMTXXH s úhlopříčkou 88″, tedy 224 cm,“ upozornil na DigiZone.cz redaktor Bohumil Herwig. Z běžných televizorů se podle něj na seznamu certifikovaných zařízení objevil například UE43MU6102KXXH s úhlopříčkou 109 cm, rozlišením Ultra HD a podporou HDR za 16 490 Kč.

Televizory Samsung testovaly České Radiokomunikace téměř rok od prvních certifikací přijímačů DVB-T2 této značky. Loni v září prošlo zdárně testy 123 televizorů Samsung, letos zatím 74. Samsung se může pyšnit největším počtem pečetí „DVB-T2 ověřeno“, dosud jich získal 197. Na pomyslném druhém místě je Sony se 168 certifikovanými přijímači, následuje LG se 157, Philips se 124 a Panasonic se 106 certifikacemi. Celkem zatím České Radiokomunikace testovaly přijímače 25 značek, včetně méně známých Maxxo, Vivax, Finlux, Synaps, Telefunken či Alma. V drtivé většině šlo o televizory, set-top-boxů je mezi zdárně testovanými přijímači minimum.

Co se všechno testuje?

Jak takové testování probíhá? Nedávno jej v rozhovoru pro Televizníweb.cz popsal vedoucí laboratoře Českých Radiokomunikací Michal Bureš. „Máme speciální generátor, ve kterém máme uloženo šest až osm různých testovacích multiprogramových streamů. Dle D-Booku testujeme rozlišení 1920x1080p, 1440x1080p,1280x720p a 960x540p. Pomocí testovacích streamů testujeme také tzv. multi PLP (Physical Layer Pipe) tzv. mód B, i když tento mód zatím nikdo v Evropě nepoužívá,“ uvedl. V testování přijímačů DVB-T2 kombinovaných s kompresním standardem HEVC jsou České Radiokomunikace jedny z prvních v Evropě. „I proto považujeme ověřování za přínosné, protože jednak se vyloučí z našeho trhu přístroje sice DVB-T2, ale s kompresí H.264/MPEG 4 a dále jsme tím u výrobců vzbudili zájem, aby si tak ověřili možnosti vstupu na další trhy,“ vysvětlil Michal Bureš.

Klíčové pro testy jsou technickém parametry uvedené v D-Booku, dokumentu, který obsahuje základní vyžadované funkce přijímačů DVB-T2 pro český trh. Existují však výjimky. D-Book například vyžaduje u přijímačů podporu hybridního vysílání HbbTV ve verzi 2.0, ale protože takových přijímačů je na trhu zatím minimum, České Radiokomunikace vyžadují HbbTV 1.5. Jedinou používanou testovací metodou pro 50 snímků je navíc progresivní scanning, i když D-Book uvádí u dvou nejvyšších rozlišení i možnost prokládaného řádkování. „Zjistili jsme, že největší problémy mají přijímače právě se zpracováním prokládaného řádkování v souvislosti s HEVC. Navíc jsme zaznamenali obecný trend posunu směrem k progresivnímu řádkování,“ vysvětluje Michal Bureš. Třetí výjimkou, která se vztahuje jen na set-top-boxy, je fakt, že České Radiokomunikace u nich nevyžadují CI slot pro modul s dekódovací kartou pro příjem kódovaných programů. U televizorů je to však povinná výbava.

Set-top-boxy nemusí mít CI slot

„Důvodem je cena, CI+ slot navyšuje cenu set-top-boxu zásadním způsobem a na trhu by tak chyběly cenově dostupné přijímače. Při testování STB jsme navíc v rámci certifikace zatím nenarazili na zařízení, které by mělo CI+ slot, což potvrzuje i smysluplnost této výjimky,“ hájí postup Českých Radiokomunikací Michal Bureš. O certifikace přijímačů je podle jeho slov velký zájem. „Výrazně předčil naše očekávání. Kontakt s výrobci považujeme za velmi užitečný, protože i malé odchylky v interpretaci nebo nastavení dvojice kodér (na naší vysílací straně) – dekodér (na straně diváka) může přinášet menší či větší problémy. Tímto jim můžeme účinně předcházet,“ vysvětluje.

Všem, kdo budou hledat v databázi zařízení s pečetí „DVB-T2 ověřeno“, Michal Bureš doporučuje sledovat i uvedenou verzi systémového sestavení či firmwaru. „Novější verze může být právě ta, která je výsledkem naší spolupráce s výrobcem,“ říká. Na trhu se sice objevují i přijímače, které testováním Českých Radiokomunikací neprošly, ale splňují normy podle D-Booku, nicméně pečeť „DVB-T2 ověřeno“ zůstává nejlepším způsobem, jak si při koupi nového televizoru nebo set-top-boxu ověřit, zda budou fungovat i po přechodu na nový vysílací standard.

Testované značky a počty certifikovaných modelů:

Samsung – 197
Sony – 168
LG – 157
Philips – 124
Panasonic – 106
Hyundai – 36
JVC – 35
Finlux – 33
Gogen – 32
Sencor – 27
Sharp – 26
Vivax – 19
Hisense – 12
Hitachi – 11
Telefunken – 5
Changhong – 5
TeleSystem – 4
Orava – 4
Zircon – 2
Alma – 1
Evolveo – 1
Maxxo – 1
Synaps – 1
Amiko – 1
GoSat – 1

Štítky