Novinku představil veletrh vysílací techniky IBC v Amsterodamu. Zavedení HEVC v satelitním vysílání by vedlo k výměně přijímačů u koncových zákazníků podobně jako u přechodu na DVB-T2.

Na mezinárodní výstavě vysílací techniky IBC, která se koná každoročně v tuto dobu v Amsterdamu, vysílají provozovatel družice Astra SES a německý výzkumný ústav Fraunhofer Heinrich Hertz Institute (HHI) živě panoramatický video signál 10K x 2K přes satelit pro interaktivní prezentaci na televizorech Ultra HD a brýlích pro VR (virtuální realitu).

Pod pojmem virtuální realita se rozumí video zabírající prostorových 360°, což odpovídá úhlu 4π= 12,56 sr (steradiánů), případně počítačově generovaná VR nebo směs obou. Jeden steradián (1 sr) je prostorový úhel, který odpovídá ploše 1 m2 na kouli i poloměru 1 m. Pro snímání videa kulového prostoru 4π se používají vícekamerové systémy s objektivy typu rybí oko, bez kameramana s válcovým osvětlením. Datová náročnost je enormní. Při spojení minimálně tří záběrů o rozlišení 4K 360° (4096×2048) dojdeme k hodnotě 12 000 pixelů horizontálně, takže zde můžeme mluvit vlastně o zobrazení 48K/360°. Díky řešení Fraunhofer HHI je v tomto případě celý 360° prostor pokryt 10 zrcadly a snímán jednotlivými kamerami. Signály z kamer takto segmentovaného prostoru jsou pomocí tzv. Real Time Stitching Engine (RTSE) v reálném čase plynule pospojovány do UHD (4K) videa, které lze přenášet na brýle VR tak, aby divák mohl vychutnat opravdu úchvatný zážitek.

Velké množství dat panoramatického videa je komprimováno právě dnes nejprogresivnějším kodérem standardu HEVC od společnosti Fraunhofer HHI tak, že je možno je efektivně přenášet přes satelit s výrazně nižším požadavkem na datovou rychlost resp. šířku pásma. Nejnovější generace softwarového kódování technologie H.265 / MPEG-HEVC od mnichovského institutu Fraunhofer HHI umožňuje živé kódování 10bitového 60Hz 4K videa (UHD) s vysokým dynamickým rozsahem (HDR) a širokým barevným gamutem (WCG). Společnost Fraunhofer HHI vyvinula pro statistický multiplex novou součást softwaru, která umožňuje analýzu signálu z jednotlivých video kamer a přidělení celkové bitové rychlosti různým videokodérům HEVC v závislosti na složitosti obsahu. Tak lze dosáhnout významných úspor bitových rychlostí a zlepšení kvality video obsahu jednotlivých kanálů, zatímco dostupná šířka pásma přenosového kanálu je využívána s největší účinností.

Kompaktní rozměry poslední verze kamery OmniCam-360 (Foto Frauenhofer HHI)

Poslední verze panoramatické kamery Fraunhofer HHI OmniCam-360 bude umístěna v centru města Luxembourg. Snímané panoramatické záběry budou vysílány po kompresi HEVC na transpondér 38 družice Astra 2E na 28,2 ° východně externím přenosovým satelitním vozem. Příjem signálu DVB-S2 (symbolová rychlost 29500 Msym/s, FEC 8/9) je zajištěn na výstavišti IBC v Holandsku na stánku SES v hale 1.

Návštěvníci budou moci živě sledovat scény s náhlavními soupravami VR a zažijí, že se najednou ocitnou uprostřed jiného města, zatímco stojí v hale na výstavišti v Holandsku. Budou moci také sledovat scény na velké ploché Ultra HD obrazovce, která pomocí jednoduchého dálkového ovládání umožňuje přiblížení a oddálení v celém rozsahu 360 ° panoramatického obrazu.

První živý přenos UHD, ještě ve standardu H.264, se uskutečnil již v roce 2012, opět u příležitosti výstavy IBC a to rychlostí 50 Mbit/sek. V dubnu 2013 společnost SES pokračovala ve výzkumu prvního přenosu Ultra HD již v novém standardu H.265/HEVC v přímém přenosu ze satelitu Astra na 19,2 stupně východně. Na IFA 2013 začátkem září se společnost SES spojila s pěti dalšími partnery – Německou televizní platformou, Fraunhofer HHI, Harmonic, Sky Deutschland a Sony – aby demonstrovala současný a budoucí potenciál Ultra HD. V loňském roce opět u příležitosti výstavy a kongresu IBC byla použita již kamera Omnicam-360 pro obdobný přenos z koncertního sálu v Amsterdamu.

„Na této demonstraci chceme ukázat, že televizní diváci mohou vnímat 360 ° video i bez brýlí VR. Chceme také, aby naše kamery a technologie kódování HEVC ukázala, že 360 ° video může být vysíláno divákům ve vysoké kvalitě,“ řekl před zahájením letošní expozice na IBC Dr. Ralf Schäfer, vedoucí divize Video v Fraunhofer HHI.

Thomas Wrede, viceprezident pro nové technologie a standardy společnosti SES Video, dodal: „Pro spolehlivé živé vysílání video obsahu milionům domácností, využívající nejvyšší úroveň rozlišení, je geostacionární satelitní systém prakticky bezkonkurenční. Jsme potěšeni, že spolupracujeme s firmou Fraunhofer HHI, abychom vyzkoušeli nové aplikace Direct-to-Home (DTH), jako například 360 ° video.“

Štítky