Bez notifikace Evropskou komisí nemůže Česká republika hradit operátorům přechodových sítí DVB-T2 náklady spojené s provozem těchto multiplexů.

Počínaje zítřkem, tedy sobotou 2. září 2017, začne platit diginovela zákona o elektronických komunikacích, která upravuje podmínky přechodu na nový standard pozemního digitálního televizního vysílání DVB-T2. Prakticky tak otevírá možnost České televizi spustit vysílání její přechodové sítě DVB-T2 a také hrazení provozních nákladů všech tří přechodových multiplexů, pokud to schválí Evropská komise. Právě na jednání s ní vázne celý proces startu a rozvoje přechodových sítí DVB-T2. Bez zdárného dokončení notifikačních jednání, která ještě ani nezačala, nemůže Česká republika vyplácet operátorům kompenzace.

České Radiokomunikace, které svoji přechodovou síť 12 spustily již letos v březnu a postupně rozšiřují její pokrytí, hradí provozní náklady ze svého a podobný postup patrně zvolí i Česká televize, která bude mít prostředky z vratek daně z přidané hodnoty za vybrané koncesionářské poplatky. V jiné situaci je společnost Digital Broadcasting, která sice již zahájila řádné vysílání svojí přechodové sítě 13 v Praze, její další rozvoj ale spojuje právě se zdárným notifikačním jednáním České republiky s Evropskou komisí.

Diginovela od soboty zároveň ukládá České televizi, by i v pozemním vysílání nabízela duální zvuk u zahraničních filmů a seriálů. Diváci tak budou moci přepínat mezi českým dabingem a původní audio stopou. ČT však duální zvuk nemusí zavádět v případě, že tomu brání technické překážky, například nedostatek kapacity multiplexu, což je případ veřejnoprávní sítě 1 ve standardu DVB-T. V přechodové síti DVB-T2 by ale ČT duální zvuk nabídnout měla.

Štítky