Volbu originální zvukové stopy u zahraničních filmů a seriálů nabízí ČT už na satelitu. Diginovela zákona o elektronických komunikacích jí to nařizuje na všech platformách.

Chcete sledovat populární zahraniční seriály v České televizi bez českého dabingu v původním originálním znění? Zatím máte jedinou možnost na satelitu, ale od příštího roku by se měli dočkat i diváci, kteří přijímají signál ČT pozemně na klasickou anténu. Jen si budou muset pořídit set-top-box nebo televizor s tunerem DVB-T2, který zvládne zpracovat signál v kompresním standardu HEVC. Kavčí hory plánují, že již po Novém roce nabídnou duální zvuk v připravované přechodové síti DVB-T2. V dnešním veřejnoprávním multiplexu 1, který vysílá ve standardu DVB-T, se diváci duálního zvuku nedočkají. Důvod je nasnadě: nedostatek volné kapacity ve vysílací síti.

Příští rok zkušebně, od roku 2020 naostro

„Česká televize již nyní nabízí duální zvuk, a to u satelitního vysílání a v případech, kdy duálnímu uvedení nebrání právní nebo technická omezení,“ říká mluvčí ČT Karolína Blinková. „V posledních dvou letech se u nově uzavíraných smluv snažíme zajistit původní verzi ve všech případech, kde je to možné,“ dodala. Na dotaz serveru Televizníweb.cz mluvčí uvedla, že v terestrickém vysílání se od příštího roku počítá zatím se zkušebním provozem. „V rámci terestrického vysílání předpokládáme, že duální zvuk bude možno v některých případech zkušebně zařadit již do přechodové sítě DVB-T2 v průběhu příštího roku. Pravidelné vysílání duálního zvuku pak bude garantováno ve finální síti DVB-T2,“ ujistila mluvčí.

Finální síť DVB-T2 chce Česká televize spustit 1. července 2020. Přechodový veřejnoprávní multiplex DVB-T2 má odstartovat ještě letos, jednání s jeho technickým operátorem – Českými Radiokomunikacemi – finišují. „Kmitočtová koordinace pro DVB-T2 sítě je téměř ukončena. Z velké části se podařilo pro přechodovou síť, kterou bude využívat Česká televize, použít kmitočty, které se přechodem do finální sítě již měnit nebudou,“ potvrdila Blinková pro server Parabola.cz dřívější informaci Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ). Jak zjistil Televizníweb.cz, komplikace byly například s koordinací kmitočtu pro hlavní jihočeský vysílač Kleť, pro který se obtížně hledá řešení i pro přechodovou síť CRA.

Vysílač Kleť je při mezinárodních koordinacích kmitočtů pro DVB-T2 oříšek (Foto: CRA)

Souběžné vysílání v HD bude kratší

Česká televize opakovaně potvrdila, že v DVB-T2 již nepočítá s vysíláním svých programů ve standardním rozlišení obrazu. Pozemní cestou tak bude možné již prostřednictvím přechodové sítě ČT naladit všech šest jejích programů v HD kvalitě. Souběžně bude pokračovat terestrické vysílání programů ČT 1 HD, ČT 2 HD a ČT Sport HD v několika regionálních sítích DVB-T. Konkrétně jde o Regionální síť 7 provozovanou společností Progress Digital Radima Pařízka a Regionální síť 20 Českých Radiokomunikací. Souběh vysílání programů v HD kvalitě by ale neměl mít dlouhé trvání. Jakmile veřejnoprávní přechodová síť DVB-T2 dosáhne celoplošného pokrytí, ČT své HD kanály v DVB-T vypne.

„Stále platí záměr, vypnout současné rozšíření multiplexu veřejné služby (MUX 1a), který využívá Regionální síť 7, po dosažení 95 % pokrytí obyvatelstva sítí DVB-T2. Z toho vyplývá, že by určitý čas po 31.12. 2017 mělo toto rozšíření současného multiplexu veřejné služby pokračovat s distribucí. Záleží však, v jakém rozsahu budou pro Regionální síť 7 prodlouženy kmitočtové příděly, jejichž platnost končí právě 31.12. 2017,“ uvedla Karolína Blinková pro server Parabola.cz. Individuální oprávnění pro kmitočty Regionální sítě 7 platí pouze do konce letošního roku, ČTÚ je však nedávno vydáním aktualizovaného Plánu využití rádiového spektra prodloužil do 30. června 2019. Šest kmitočtů Regionální sítě 7 ale bude muset být vypnuto v původním termínu 31. prosince 2017.

Obsah budoucí přechodové sítě DVB-T2 České televize bude pro diváky asi největším lákadlem

Kde letos skončí programy ČT v HD kvalitě?

Konkrétně jde o vysílače v Českých Budějovicích, Domažlicích, Jablonci nad Nisou, Jáchymově, Jihlavě a Klatovech. HD programy České televize ukončí ke konci letošního roku vysílání také v Karlových Varech, kde je síří ve své Regionální síti 20 České Radiokomunikace. Zatím není jasné, zda se ČT bude při startu a rozšiřování svojí přechodové sítě DVB-T2 nejprve zaměřovat na tyto regiony, které by jinak přišly o možnost bezplatného pozemního příjmu programů ČT v HD kvalitě a někteří diváci by tak mohli přejít k satelitnímu příjmu televize nebo na kabel či IPTV. Harmonogram spouštění jednotlivých vysílačů bude záviset na dohodě ČT s technickým operátorem sítě. Je velmi pravděpodobné, že nejprve přijdou na řadu lokality, kde již vysílá přechodová síť CRA.

Původně měl veřejnoprávní přechodový multiplex DVB-T2 startovat společně s přechodovou sítí CRA a oba multiplexy měly synchronizovat spouštění nových vysílačů. Kavčí hory ale musely počkat na schválení diginovely zákona o elektronických komunikacích, která jim umožňuje vysílat v DVB-T2. Novela, která platí od 2. září, zároveň ČT nařizuje vysílat duální zvuk o zahraničních filmů a seriálů ve všech vysílacích platformách, pokud tomu nebrání technické překážky. Stejná novela otevírá možnost státních kompenzací provozních nákladů přechodových sítí DVB-T2, ovšem pouze za předpokladu, že tyto kompenzace schválí Evropská komise, která bude zjišťovat, zda nejde o nepovolenou veřejnou podporu.

Štítky