Pozemní digitální televizní vysílání druhé generace začne již v prosinci, Seychelské ostrovy na DVB-T2 plně přejdou v průběhu příštího roku.

Prvním africkým státem, který přejde na pozemní digitální televizní vysílání nové generace DVB-T2/HEVC, budou Seychelské ostrovy. Tamní Seychelská vysílací společnost (SBC) zahájí vysílání začátkem prosince letošního roku, přičemž země plně přejde na DVB-T2 v průběhu příštího roku. Agentuře Seychelle News Agency to řekl výkonný ředitel SBC Bérard Duprès. Pozemní televizní vysílání v tomto ostrovním státě dosud probíhá analogově, diváci mohou sledovat dva televizní programy. Po přechodu na digitální vysílání získají sedm televizních kanálů.

Kromě televizí se v multiplexu SBC objeví také dvě rozhlasové stanice: Radyo Sesel & Paradise FM. Během přechodu na DVB-T2/HEVC budou všechny programy dostupné volně a zdarma, po ukončení přechodu operátor do sítě doplní další, již placené programy. „Záměrem SBC je migrovat do multimediálních platforem a nabízet lepší službu veřejnosti pro sofistikované a náročné publikum,“ uvedl Bérard Duprès. Všechny televizní programy v DVB-T2/HEVC budou ve vysokém rozlišení obrazu (Full HD) a zvuku. Operátor poskytne každé seychelské domácnosti jeden set-top-box DVB-T2/HEVC zdarma.

„Pro distribuci set-top-boxů je nutné, aby zákazníci naší společnosti poskytli své účty za elektřinu, protože jejich zákaznické číslo bude jejich jedinečným referenčním číslem,“ vysvětlil zástupce SBC, který má rozdělování přijímačů divákům na starosti. Vzhledem k tomu, že řada seychelských domácností odchází od pozemního příjmu televize k internetu, SBC jim chce nabídnout i online alternativu sledování televizních programů. Připravuje se na poskytování speciálních hybridních set-top-boxů. Zkušební DVB-T2 vysílání probíhá na Seychelských ostrovech od roku 2016, první test zde proběhl v roce 2011.

Štítky