Přechodový multiplex Českých Radiokomunikací pojme už jen tři další nové programy, z toho dvě pozice operátor blokuje pro televizi Nova.

Již sedmnáct televizních stanic mohou naladit čeští diváci v tuzemských přechodových sítích DVB-T2. České Radiokomunikace dnes zařadily do svého přechodového multiplexu patnáctý program, na klasickou dechovku zaměřenou televizi Šlágr 2. Ta od minulého týdne vysílá i v její pozemní Regionální síti 8, jež pokrývá signálem krajská města a jejich okolí. Zatímco v DVB-T může nový program naladit zhruba 54 procent diváků, v DVB-T2 jde o 94 procent populace. Pro příjem v DVB-T, ale i DVB-T2, však zájemci potřebují speciální přijímač. V Regionální síti 8 totiž Šlágr 2 vysílá v kompresním standardu MPEG-4 a televizory bez tohoto kodeku naladí u nového programu jen zvuk.

Pro pozemní příjem Šlágru 2 mimo krajská města je nezbytný televizor nebo set-top-box s tunerem DVB-T2 a kodekem HEVC. „Ve vysílání nový program kombinuje původní obsah a pořady určené pro čistě internetové kanály Šlágr Dechovka a TV Písnička. ID stanice v této síti je Slagr 2 │T2,“ uvedl web Český rozhlas Digitální rádio. Šlágr tak v přechodové síti DVB-T2 šíří už druhý program, vysílá v ní i hlavní kanál Šlágr TV. Ten by měl podle obchodního ředitele Šlágru Roberta Kvapila postupně omladit a zaměřit se na publikum starší 45 let. Naopak Šlágr 2 se zaměří na tradiční dechovku.

Přechodová síť CRA má nyní už jej tři volné programové pozice. Dvě operátor blokuje pro skupinu Nova a její programy Nova a Nova Cinema. O poslední pozici má zájem dětská Tuty TV, mohla by ji ale obsadit i chystaná Seznam.cz TV, která by však předtím musela vstoupit do Regionální sítě 8 ve standardu DVB-T. Do přechodové sítě CRA totiž mohou být zařazeny pouze televizní stanice, které již vysílají v DVB-T a jsou klienty CRA. V úvahu tak ještě připadají programy Sport 5 a Regionálnítelevize CZ. V DVB-T2 vysílají také programy Rebel a Relax, které v Praze šíří přechodová síť společnosti Digital Broadcasting.

Štítky