Smartphony a tablety s Androidem bývají častým terčem útoků kyberzločinců a nejinak je tomu i u chytrých televizorů s tímto operačním systémem, upozorňuje server Dvojklik.cz.

Chytré televizory jsou stále populárnější. Na českém trhu se jenom za první pololetí letošního roku prodaly tři čtvrtiny televizorů z chytrými funkcemi. Málokterý divák ale po připojení televize k internetu řeší její ochranu před kybernetickými hrozbami, byť televize je z hlediska možných útoků naprosto stejně dobře dostupným cílem jako tablet nebo smartphone, upozornil web Dvojklik.cz, který provozuje antivirová společnost Eset. Zvláště pak jsou ohroženy televizory, které využívají operační systém Android. Ty jsou na tom v mnoha ohledech hůře než zmíněné tablety a chytré telefony. Neexistuje pro ně totiž zatím naprosto účinná ochrana.

Pokud si do telefonu nebo tabletu stáhnete škodlivou aplikaci nebo aktivujete škodlivý kód a máte je chráněny kvalitní bezpečnostním softwarem, obvykle tuto hrozbu zablokuje. U chytrého televizoru s Androidem to tak ale nefunguje. Jednak ještě neexistuje dostatek speciálních bezpečnostních softwarů zaměřených právě na Smart TV a diváci také při používání chytrého televizoru zapomínají, že jde vlastně o počítač s velkým monitorem a nikoli o „hloupou“ televizi, která jim doručuje pasivní zábavu. Nejsou tedy tak obezřetní jako při používání počítače, notebooku nebo tabletu.

Většina chytrých televizorů má kromě speciálních aplikací nainstalovaný i webový prohlížeč, takže divák může surfovat na internetu z pohodlí gauče. A může tedy i velmi jednoduše kliknout na jakýkoli škodlivý odkaz. Při stahování aplikací z Google Play pak není nijak chráněn před stažením škodlivých a falešných aplikací, které se zaměřují na krádeže citlivých osobních dat, ale mohou šířit i nebezpečné druhy malware, včetně vyděračského ransomware. I televize může být zašifrována! Pokud ji má divák propojenu s počítačem nebo dalšími případnými zařízeními, může si infikovat i tyto přístroje.

Jak takovému nebezpečí čelit? Na bezpečnostní software zatím nemůžete spoléhat. Ochrana chytrého televizoru s Androidem tedy závisí čistě na vás a vašem bezpečném používání internetu. Základní body bezpečného používání chytrého televizoru s operačním systémem Android si přečtěte na webu Dvoklik.cz.

Štítky