V příštím roce by měly být dobudovány všechny tři přechodové sítě DVB-T2 a vláda přijme Technický plán přechodu na nový vysílací standard. To ale není zdaleka vše.

Co nás čeká v souvislosti s druhou televizní digitalizací v následujícím roce? Jestliže letošní rok se nesl v duchu legislativních změn a příprav na reálné vysílání, v roce 2018 nás čeká opravdový rozmach přechodových sítí DVB-T2 a příprava na přechod k tomuto vysílacímu standardu. Diváci se v DVB-T2 dočkají programů v HD kvalitě, vyjasní se pozice největších komerčních televizí a jejich přístupu k pozemnímu vysílání po vypnutí sítí DVB-T. Ministerstvo průmyslu a obchodu připraví a spustí dlouho slibovanou státní informační kampaň k druhé televizní digitalizaci a Česká televize se bude pomalu připravovat na vypínání prvních vysílačů DVB-T, které se odmlčí hned v následujícím roce 2019. Ale pojďme pěkně popořadě…

Česká televize spustí HD vysílání v DVB-T2

Na přelomu března a dubna 2018 zahájí Česká televize vysílání svojí Přechodové sítě 11, která bude do značné míry startovat již na finálních kmitočtech pro veřejnoprávní multiplex DVB-T2. Nejpozději od dubna tak bude možné naladit v této síti všech šest programů ČT v HD kvalitě. Kavčí hory se budou zároveň připravovat na ukončení vysílání svých HD programů v regionálních multiplexech DVB-T, konkrétně pak v Regionální síti 7, 10 a 20. K odchodu programů ČT 1 HD, ČT 2 HD a ČT Sport HD z těchto sítí by mohlo dojít již v červnu 2018 tak, aby ČT motivovala diváky přeladit na vysílání ve standardu DVB-T2. V případě Regionální sítě 7 by došlo rovněž k ukončení vysílání dětského kanálu Déčko, který zároveň šíří i celoplošný multiplex 3.

Česká televize chce při přechodu na DVB-T2 sehrát podobně klíčovou roli jako při první televizní digitalizaci, kdy diváky motivovala jednak předčasným vypínáním analogového vysílání programu ČT 2 a jednak rozšiřováním pokrytí sportovního kanálu ČT 4 (dnes ČT Sport) a zpravodajské ČT 24. V případě druhé televizní digitalizace půjde spíše o motivaci negativní, protože diváci, kteří zůstanou u sledování programů ve starším standardu DVB-T, budou moci sledovat pouze vysílání ve standardním rozlišení obrazu a patrně jen těch programů, které jsou součástí dnešního multiplexu 1. ČT hodlá svoji přechodovou síť DVB-T2 dobudovat do konce června 2018 a poté bude pokračovat ve spouštění sekundární sítě dokrývačů tak, aby mohla v roce 2019 začít s vypínáním DVB-T.

Obsah veřejnoprávního multiplexu DVB-T2 by měl být dostatečným lákadlem pro diváky

Televize Nova vstoupí do DVB-T2

Nejsledovanější komerční televizní skupina Nova se na začátku roku 2018 vyjádří ke svému vstupu do pozemního digitálního vysílání nové generace. Předpokládá se, že začátkem roku vstoupí programy Nova a Nova Cinema do Přechodové sítě 12 provozované Českými Radiokomunikacemi. Operátor jim v multiplexu drží dvě programové pozice, vedle nichž bude možné zařadit již jen jediný nový program (15 pozic je již obsazených a síť má kapacitu pro 18 programů ve standardním rozlišení obrazu). Zároveň by Nova měla vstoupit se svými tematickými kanály Nova 2, Nova Gold a Nova Action do Přechodové sítě 13 provozované společností Digital Broadcasting. Vstup do přechodových sítí ale ještě nepředjímá, jak se Nova zachová po spuštění finálních multiplexů DVB-T2 a vypínání sítí DVB-T.

Nova dosud trvala na tom, že pokud by měla pokračovat v pozemním vysílání i po přechodu na DVB-T2, musí se změnit obchodní podmínky. Terestrické vysílání je jedinou vysílací platformou, v níž si komerční televize hradí distribuci signálu. Na satelitu, kabelu a v IPTV naopak operátoři placených služeb hradí televizím poplatky spojené s možností zařazení jejich programů do svých nabídek. Nova chce stejný princip zavést i v pozemním vysílání, ale zatím nenašla dostatek spojenců, s nimiž by mohla vytvořit placenou pozemní platformu. Není také jasné, kdo by takovou platformu provozoval a spravoval bázi předplatitelů a jejich dekódovacích karet.

Za jakých podmínek vstoupí Nova do DVB-T2?
(Foto: TV Nova)

Vznikne Technický plán přechodu

Po prvních jednáních mezi Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ), Koordinační expertní skupinou při ministerstvu průmyslu a obchodu a operátory přechodových sítí DVB-T2 se po Novém roce do přípravy Technického plánu přechodu (TPP) na DVB-T2 zapojí i provozovatelé televizního vysílání. Návrh TPP má být hotový do konce března 2018, poté jej ministerstvo průmyslu a obchodu odešle vládě, která by jej měla podle Evropského nařízení o uvolnění pásma 700 MHz schválit nejpozději do 30. června 2018. TPP určí termíny spouštění finálních sítí DVB-T2 a vypínání celoplošných multiplexů DVB-T. Mimo tento „jízdní řád“ druhé televizní digitalizace bude probíhat vypínání regionálních sítí DVB-T, jehož termín ČTÚ určil na 30. června 2019 (původně se tak mělo stát již k 31. prosinci 2017).

Technický plán přechodu bude mít povahu vládního nařízení. Na rozdíl od diginovely zákona o elektronických komunikacích z letošního roku, která uvádí, že vysílání ve standardu DVB-T by mělo být v České republice ukončeno do 1. února 2021, by TPP měl upřesnit tento termín na 30. června 2020. Ale například Česká televize bude muset některé vysílače DVB-T vypínat již v roce 2019, aby uvolnila kmitočty pro finální sítě DVB-T2. Technický plán přechodu je důležitý i pro mobilní operátory, protože zajistí, že po 30. červnu 2020 bude možné využít pásmo 700 MHz pro mobilní datové sítě nové generace. ČTÚ opakovaně slíbil, že aukce na tyto kmitočty proběhne již v roce 2019 a mohla by na český trh přivést čtvrtého plnohodnotného mobilního operátora.

Vládu čeká v červnu schvalování Technického plánu přechodu (Foto: Úřad vlády ČR)

Přechodové sítě DVB-T2 pokryjí celé Česko

Během prvního pololetí 2018 by měly všechny tři přechodové sítě DVB-T2 spustit vysílání ze všech plánovaných základních vysílačů velkého výkonu. Českým Radiokomunikacím zbývá zprovoznit šest silných vysílačů Přechodové sítě 12, Digital Broadcasting má před sebou výzvu v podobě zprovoznění téměř 40 vysílačů Přechodové sítě 13 a Česká televize 26 základních vysílačů Přechodové sítě 11. Poté budou operátoři dokrývat území sítí dokrývačů, pro které ale bude třeba zkoordinovat kmitočty, takže není úplně jisté, že všechny zahájí vysílání během příštího roku. Jisté je, že přechodové sítě Českých Radiokomunikací a České televize v roce 2018 dosáhnou pokrytí přes 99 procent obyvatel České republiky a zcela se naplní programy.

Přechodový multiplex CRA má ještě tři volné programové pozice. Dvě by měla začátkem roku 2018 obsadit televize Nova a o jednu se uchází více programů: Tuty TV, Sport 5, Regionálnítelevize CZ a Seznam.cz TV. Veřejnoprávní přechodová síť bude obsahovat programy ČT 1 HD, ČT 2 HD, ČT 24 HD, ČT Sport HD, ČT Déčko HD, ČT art HD a celoplošné stanice Českého rozhlasu. V průběhu příštího roku by ČT měla začít v DVB-T2 testovat duální zvuk u zahraničních filmů a seriálů, jak jí to určuje diginovela zákona o elektronických komunikacích platná od letošního září. Do přechodové sítě Digital Broadcasting by měly postupně vstupovat kromě celostátních komerčních televizní také regionální stanice, protože tento přechodový multiplex jako jediný zajistí regionální odpojování v DVB-T2.

Aktuální dostupnost DVB-T2 v České republice (Zdroj: CRA)

Začne státní informační kampaň k přechodu na DVB-T2

Nejpozději v druhé polovině roku 2018, po přijetí Technického plánu přechodu na DVB-T2, by mělo ministerstvo průmyslu a obchodu zahájit státní informační kampaň k druhé televizní digitalizaci. Již v roce 2019 totiž začne Česká televize i další operátoři vypínat první kmitočty DVB-T. S kampaní počítá vládní Strategie rozvoje terestrického televizního vysílání, podle níž by na ni mělo ministerstvo vynaložit maximálně 350 milionů korun. Zatím není jasné, zda bude MPO vypisovat na realizátory kampaně soutěž či zda je bude oslovovat napřímo. Kampaň by měla diváky upozornit na nutnost pořídit si televizor nebo set-top-box s tunerem DVB-T2 a kodekem HEVC, na termíny vypínání sítí DVB-T a dostupnost vysílání v novém standardu DVB-T2.

Za součást kampaně se dá považovat i probíhající certifikace přijímačů DVB-T2/HEVC, kterou provádí České Radiokomunikace a jež bude pokračovat i v roce 2018. Certifikace nejsou povinné a na trhu budou i přijímače, které budou schopny zpracovat signál sítí DVB-T2, aniž by měly pečeť „DVB-T2 ověřeno“. Televizory a set-top-boxy označené tímto logem ale budou mít výhodu, protože diváci budou v kampani informováni o tom, že přijímače s touto pečetí jsou prověřeny. Ministerstvo průmyslu a obchodu by mělo také upřesnit způsob, jakým bude sociálním a zdravotním zařízením vyplácena podpora na nákup přijímačů DVB-T2, která má dosáhnout souhrnné výše 50 milionů korun. Tuto částku rovněž stanovila vláda ve Strategii rozvoje terestrického televizního vysílání.

Na státní informační kampaň má MPO k dispozici 350 milionů korun (Foto: MPO)

Evropská komise se vyjádří ke kompenzacím

Začátkem příštího roku by také mělo začít dlouho očekávané notifikační jednání s Evropskou komisí o kompenzacích provozních nákladů přechodových sítí DVB-T2. Na vyjádření Evropské komise závisí, zda stát operátorům přechodových sítí DVB-T2 zpětně proplatí náklady spojené s jejich provozem. Nyní veškeré náklady hradí sami operátoři. Pro televizní stanice je vysílání v přechodových sítích DVB-T2 zdarma – podmínkou je, že tyto televize zároveň vysílají v sítích DVB-T. Na rozhodnutí o kompenzacích čeká především společnost Digital Broadcasting, která svoji přechodovou síť zprovoznila zatím pouze v Praze. Do konce letošního roku sice slibovala spustit dalších až 15 vysílačů, ale nic nenasvědčuje tomu, že by se tak mělo skutečně stát. Operátoři přechodových sítí musí o první vlnu kompenzací požádat nejpozději do půl roku od účinnosti diginovely zákona o elektronických komunikacích. Tato lhůta vyprší začátkem února 2018.