Proti veřejnoprávní televizi ale vystoupil poslanec a předseda volebního výboru Poslanecké sněmovny Martin Kolovratník.

Nápad se zestátněním České televize, s nímž přišla Strana přímé demokracie (SPD) Tomia Okamury, nenachází oporu u menšinové vlády hnutí ANO. Ministr kultury Ilja Šmíd jej odmítl jako nesmyslný. „Myslím si, že média mají být nezávislá a veřejnoprávní média, jako je Český rozhlas a Česká televize, právě mají ten statut nezávislosti, aby mohla nezávisle informovat, nezávisle uchovávat kulturní bohatství,“ uvedl ministr v rozhovoru pro server Blesk.cz. „Trošku se zapomíná na to, že veřejnoprávní média nemají jenom tu povinnost zpravodajskou a informační, ale je tam i ta funkce uchování a rozvoje národního kulturního bohatství, což obě instituce dělají,“ dodal.

Šmíd podporuje zachování kontrolních Rad České televize a Českého rozhlasu. „Ale aby se televize zestátnila, vůbec si nemyslím, že by to bylo správné,“ dodal. Ve stejném duchu se vyjádřila nová vláda i ve svém programovém prohlášení. „V oblasti veřejnoprávního vysílání budeme důsledně podporovat nezávislost médií prostřednictvím Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a Rad České televize a Českého rozhlasu,“ napsal kabinet. Krátce nato se ale jeden z vlivných poslanců vládního hnutí ANO Martin Kolovratník veřejně opřel do ČT. Na svém účtu na sociální síti Twitter napsal: „Nelze nevnímat sílící kritiku ČT. Pro radu velké téma k diskusi, pro sněmovní mediální výbor potřeba klást přísné otázky a hledat řešení! Hned v lednu.“

Později Kolovratník vysvětlil, že mu nešlo o zpravodajství ČT, ale o hospodaření a náklady na původní tvorbu. Kritika přišla krátce poté, co Rada ČT minulý týden schválila rozpočet veřejnoprávní televize na příští rok. V něm se počítá s vyššími náklady na výrobu pořadů, zejména právě v oblasti původní dramatické a seriálové tvorby a také sportovních pořadů. Oproti letošnímu roku má tato položka narůst o 380 milionů korun na 2,59 miliardy Kč. Kavčí hory nárůst odůvodnily významnými sportovními událostmi, které budou pokrývat – Zimními olympijskými hrami a Mistrovstvím světa ve fotbale.

Štítky