Měnit kanálové vložky ve společných televizních anténách pro příjem 50. kanálu z vysílače Kleť se divákům na jihu Čech nevyplatí, brzy na něm spustí HD vysílání Česká televize.

Všechno špatné je pro něco dobré. Tentokrát to platí pro Jihočechy a jejich problémy s příjmem televizních programů z pozemní Regionální sítě 8, které nastaly po Novém roce. Multiplex se musel z rozhodnutí Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) stěhovat z hlavního jihočeského vysílače Kleť na níže položenou Včelnou (na vysílač rádia Faktor) a změnit vysílací kanál. Původní kanál 50, na kterém bylo možné síť zachytit z Kleti do konce minulého roku, ale nezůstane dlouho ladem. Již na jaře ho začne využívat Česká televize pro svoji přechodovou síť DVB-T2, v níž nabídne všech šest svých programů v HD kvalitě a celoplošné stanice Českého rozhlasu.

„Divákům v Jihočeském kraji, kteří přijímají televizní signál pomocí společných televizních antén, rozhodně doporučujeme ponechat si kanálovou vložku pro kanál 50 a nepřelaďovat ji. Česká televize může využít kanál 50 pro vysílání přechodové DVB-T2 sítě z Kletě a diváci tak budou moci rovnou přijímat všechny její programy v HD kvalitě,“ říká Marcel Procházka, ředitel regulace a strategie Českých Radiokomunikací. Česká televize bude zřejmě prvním operátorem a zároveň vysílatelem, který spustí vysílání DVB-T2 na jihu Čech. Stát by se tak mohlo již na jaře letošního roku. Přechodová síť Českých Radiokomunikací s nejsledovanějšími komerčními televizemi zatím čeká na individuální oprávnění pro Kleť od ČTÚ a společnost Digital Broadcasting, provozovatel třetí přechodové sítě DVB-T2, o kmitočet pro jižní Čechy dosud nepožádala.

Programy, které nahradí na kanálu 50 v jižních Čechách Regionální síť 8. Vysílat ale budou ve standardu DVB-T2.

Stejná situace nastane i na Ústecku

Regionální síť 8 se musela ke konci loňského roku stěhovat z Kleti na Včelnou nejen kvůli přechodové síti DVB-T2 České televize, ale také proto, že náhradní vysílací kanál 34 nebylo možné použít z této lokality kvůli vzájemnému rušení s televizními vysílači v Německu a Rakousku. Také kanál 50 pro vysílání České televize ve standardu DVB-T2 ale bude dočasný. Časem veřejnoprávní multiplex nové generace přejde na finální kanál 39. Kanálovou vložku pro kanál 50 ale diváci na jihu Čech využijí minimálně po dobu jednoho až dvou následujících let. Jižní Čechy v tomto smyslu nebudou výjimkou. K podobným situacím, kdy bude možné využít kanálové vložky pro současné vysílací kanály v DVB-T pro příjem vysílání v DVB-T2 dojde i jinde. Například u České televize tomu tak bude v Ústeckém kraji.

V současné době vysílá veřejnoprávní multiplex 1 ve standardu DVB-T na Ústecku a Chomutovsku na kanálu 33. Stejný kanál bude využívat i veřejnoprávní multiplex DVB-T2, ale až po spuštění finálních televizních sítí nové generace. Od letošního jara ČT spustí z hlavního ústeckého vysílače Buková hora a z chomutovské Jedlové hory přechodovou síť DVB-T2 na kanálu 50. Pro diváky v dosahu těchto dvou vysílačů se tedy do vypnutí stávajícího multiplexu 1 nic měnit nebude a poté jim na stejném kanálu naběhne veřejnoprávní multiplex DVB-T2. Pouze pokud by ho chtěli přijímat už dříve, kdy bude ČT souběžně vysílat v DVB-T a DVB-T2, by si museli v případě, že používají společnou televizní anténu, pořídit kanálovou vložku pro kanál 50.

Vysílací kanál veřejnoprávního multiplexu na ústecké Bukové hoře si Česká televize ponechá i po přechodu na DVB-T2

Přechodové sítě DVB-T2 budou vysílat dva až tři roky

Českobudějovická a ústecká oblast jsou jediné, kde Česká televize při přechodu na DVB-T2 využije dočasných vysílacích kanálů. Ve všech dalších regionech České republiky bude spouštět přechodovou síť DVB-T2 na finálních kmitočtech, konkrétně na kanálu 26. Ti, co používají společnou televizní anténu, si ale budou muset přeladit kanálovou vložku na kanál 26, případně si pořídit novou kanálovou vložku. Na kanálu 26 totiž nyní neprobíhá žádné televizní vysílání, nevyužívá ho žádný z celoplošných multiplexů nebo regionálních sítí DVB-T, a tak jej ani žádné společné televizní antény v současné době nepřijímají. Velká jednofrekvenční síť, v níž bude ČT vysílat, by měla zlepšit dosah jejího signálu.

Přechodové sítě DVB-T2, jejichž rozvoj se očekává především v první polovině letošního roku, zajistí pozemní digitální televizní vysílání nové generace na dobu přibližně dvou let. Tyto přechodové DVB-T2 sítě budou nakonec transformovány do finálních DVB-T2 sítí. Největší změny čeká přechodová síť Českých Radiokomunikací, která se bude rozdělovat na dva finální multiplexy DVB-T2, které nahradí současné celoplošné multiplexy 2 a 3 ve standardu DVB-T. Měnit se budou i vysílací kanály přechodové sítě společnosti Digital Broadcasting. Zatímco přechodový multiplex tohoto operátora umožní odpojování vysílačů pro šest regionů v rámci celé České republiky, finální síť by měla být regionalizovatelná pro všech čtrnáct krajů.

Časový harmonogram vypínání současných DVB-T sítí a transformace přechodových DVB-T2 sítí do finálních DVB-T2 sítí by měl být znám do června tohoto roku. Tento termín je totiž stanoven v novele Zákona o elektronických komunikacích pro vytvoření Technického plánu přechodu, který se tak stane jízdním řádem přechodu na druhou generaci televizního vysílání.