Multiplex 1 se odmlčí nejprve na pražských vysílačích Žižkov a Cukrák a také na středočeských Mezivratech. Další postup určí Technický plán přechodu.

Zhruba půldruhého roku mají televizní diváci v Praze a středních Čechách na to, aby si pořídili nové televizory nebo set-top-boxy DVB-T2/HEVC. Pokud tak neučiní do listopadu příštího roku a přijímají televizní signál na klasickou anténu nebo přes společnou televizní anténu (STA), pro kterou je primárním zdrojem signál z pozemního vysílače, přijdou o možnost sledovat programy České televize. Kavčí hory totiž v listopadu 2019 začnou vypínat svůj multiplex 1, který vysílá ve standardu DVB-T. Jako první na řadu přijde právě Praha a Středočeský kraj. Konkrétně dojde k vypnutí vysílačů Praha – Žižkov, Praha – Cukrák a Votice – Mezivrata.

K dalšímu vypínání multiplexu 1 bude docházet od ledna 2020 každý měsíc nebo pět týdnů. Česká televize vždy vypne celou jednu oblast, podobně jako při přechodu z pozemního analogového na pozemní digitální televizní vysílání. „Ve většině případů musíme jít napřed, musíme ten proces celý odtáhnout a uvolnit kmitočty, aby to mohlo nějak fungovat. Budeme takový digitální otloukánek,“ uvedl v rozhovoru pro Televizníweb.cz Pavel Hanuš, vedoucí úseku strategie a rozvojových projektů ČT. Multiplex 1 nahradí nová celoplošná síť DVB-T2, již ČT spustí jako přechodový multiplex nové generace na přelomu letošního března a dubna.

„Listopadový termín pro vypínání Prahy v příštím roce je už daný, poté budeme pokračovat v lednu, únoru, březnu, dubnu a květnu. Ke konci května 2020 by měla ČT celý proces vypínání DVB-T ukončit,“ doplnil Hanuš. Ještě dříve než multiplex 1 vypne ČT svůj doplňkový multiplex 1a, který tvoří část kapacit regionálních sítí 7, 10 a 20 a Kavčí hory v něm šíří programy ČT 1 HD, ČT 2 HD, ČT Sport HD a někde i ČT Déčko s ČT art ve standardním rozlišení obrazu. Stát by se tak mělo nejdříve letos v září, nejpozději pak na přelomu roku. Již v dubnu letošního roku ČT vypne svůj dětský kanál Déčko v celoplošném multiplexu 3.

Štítky