UVNITŘ MAPA POKRYTÍ – Přechodová síť 13 se má do dubna rozšířit na devět nových lokalit a zvýšit pokrytí z 33 na téměř 60 procent populace. Všechny vysílače chce spustit do letošního září.

Nejen České Radiokomunice (CRA) rozšiřují pokrytí svojí přechodové sítě DVB-T2 pro pozemní digitální televizní vysílání nové generace. Konkurenční operátor Digital Broadcasting finišuje přípravu devíti nových vysílačů a již během úterního podvečera zahájil testovací vysílání Přechodové sítě 13 z vysílače Pardubice – Slatiňany. Naladit ho lze na kanálu 24 ze stejné lokality jako celoplošný multiplex 4. Přechodová síť obsahuje pět programů skupiny Nova (Nova, Nova Cinema, Nova 2, Nova Action a Nova Gold), televize Relax, Rebel, Kinosvět a Joj family HD. Ve východních Čechách má Digital Broadcasting zprovoznit ještě vysílače Hradec Králové – Chlum a Ústí nad Orlicí – Andrlův chlum (rovněž na kanálu 24).

K TÉMATU: Digital Broadcasting spustil DVB-T2 vysílání v Brně a Ostravě, má i třetí vysílač v Praze

Ve východočeské části Přechodové sítě 13 by se měla objevit i regionální východočeská TV1, která od začátku letošního roku přešla z Regionální sítě 8 provozované CRA do multiplexu 4 společnosti Digital Broadcasting. Přípravy na spuštění vysílání přechodové sítě tohoto operátora probíhají i na vysílači Rovnina u Uherského Hradiště, který by měl být podle neoficiálních informací spuštěn tento pátek 2. března na kanálu 43. Digital Broadcasting termín nekomentoval. „Pracujeme na tom intenzivně, ale konkrétní termíny nebudeme komentoval,“ uvedl pro Televizníweb.cz Martin Roztočil, ředitel pro vnější vztahy Digital Broadcasting. Dalších pět nových vysílačů DVB-T2 má být zprovozněno v severních a západních Čechách, na Olomoucku a Zlínsku.

DOKUMENT: Prezentace Radima Pařízka o rozvoji přechodové sítě DVB-T2 Digital Broadcasting

Severní Čechy má přechodová síť Digital Broadcasting pokrýt nejprve z vysílačů Teplice – vodárna a Ústí nad Labem – Krušnohorská, západní Čechy z mariánskolázeňské Dyleně, Olomoucko z vysílače ve Slavonínu a Zlín ze Segmentu. „Dohromady v přepočtu to znamená, že DVB-T2/HEVC Přechodovou síť 13 naladí 5.982.949 osob, tj. 58,3 procenta obyvatel České republiky,“ sliboval na lednové tiskové konferenci v Praze majitel společnosti Digital Broadcasting Radim Pařízek. „Počítáme, že celou Přechodovou síť 13 zprovozníme do září letošního roku. Což ovšem závisí na úspěšné dokoordinaci všech kmitočtů sítě,“ dodal. Přechodová síť 13 bude jediným přechodovým multiplexem DVB-T2, který nabídne regionální odpojování a tudíž ji budou moci k přechodu na DVB-T2 využít regionální televize.

Štítky