Je to dobrá zpráva pro amatéry, pro byznys upozornění, že je potřeba změna, říká ředitel regulace a strategie Českých Radiokomunikací Marcel Procházka.

Kompresnímu standardu MPEG-2, který byl před deseti lety použit při přechodu na pozemní digitální televizní vysílání v České republice, vypršel tento týden patent a nadále jej lze používat bez licenčních poplatků. Upozornil na to server TechRepublic.com, podle něhož to umožní fanouškům a malým a středním podnikům ušetřit náklady. „Je to dobrá zpráva pro amatéry, pro byznys upozornění, že je potřeba změna,“ konstatoval na Twitteru Marcel Procházka, ředitel regulace a strategie Českých Radiokomunikací. Podle jeho slov je důležité, že Česká republika při přechodu na DVB-T2 použije nejnovější kodek HEVC.

„HEVC pomáhá řešit nejenom úbytek frekvencí pro pozemní televizi, ale také pomalé internetové přípojky pro HD streaming, třeba přes HbbTV,“ vysvětlil Procházka. Kodek MPEG-2 využívají celoplošné pozemní multiplexy 1 a 2, které vysílají ve standardu DVB-T, dále také některé regionální sítě DVB-T. Část multiplexů ale postupně přešla na novější kodek MPEG-4, který je předchůdcem HEVC.

Štítky