Prezident podle Pirátů naznačil, že by si přál přizpůsobit práci veřejnoprávní televize, která má být nestranná, svému politickému názoru.

Přání Miloše Zemana, aby Poslanecká sněmovna dvakrát neschválila výroční zprávu o hospodaření České televize a svrhla tak Radu ČT a potažmo i generálního ředitele veřejnoprávní televize Petra Dvořáka, odsoudila Pirátská strana. Třetí nejsilnější subjekt v dolní komoře Parlamentu považuje výroky prezidenta republiky, které pronesl minulý týden v televizi Barrandov, za útok na nezávislost ČT. Podle poslance Pirátů a místopředsedy sněmovního Volebního výboru Tomáše Martínka prezident svým prohlášením ohrozil demokracii a svobodu slova ve veřejnoprávních médiích.

K TÉMATU: Miloš Zeman by si přál výměnu ředitele České televize. Řekl to v TV Barrandov

„Podepsal jsem výzvu MantinelyDemokracie.cz, ve které se politici zavazují, že nezneužijí projednávání výročních zpráv pro své mocenské zájmy. Ty by v tomto případě mohly vést k ohrožení demokracie i svobody slova ve veřejnoprávních médiích. Současná koalice ANO, KSČM a SPD ve mně nebudí dojem, že by hlasovala pro nestranné odborníky v mediálních radách,“ uvedl Martínek. Piráti jsou pro odpolitizování mediálních rad. Členy Rady ČT volí Poslanecká sněmovna na návrh občanských sdružení a nevládních organizací. Obvykle jde ale o politické nominanty, kteří si seženou oficiální navrhovatele z řad neziskových organizací.

ČTĚTE TAKÉ: Ministerstvo financí chce zrušit vratky DPH u České televize a Českého rozhlasu, ohrozí tím DVB-T2 i DAB+

Zákon o ČT, který připouští při dvojím neschválení výroční zprávy o hospodaření ČT odvolání celé Rady ČT, chtějí Piráti změnit. „Odstavec zákona o České televizi, který umožňuje odvolání rady při dvou po sobě jdoucích neschválení výročních zpráv, budu chtít odstranit. Nebo alespoň přesněji definovat adekvátní podmínky pro neschválení. Současný stav zákona vytváří prostor pro nepatřičné útoky ze strany politiků,“ říká poslanec a člen Volebního výboru sněmovny Radek Holomčík. Piráti proto připravují návrh novely zákona o médiích veřejné služby a hodlají k němu uspořádat konferenci odborníků a politiků.

Štítky