Panevropský sportovní kanál Eurosport nabízí fanouškům první živé vysílání virtuální reality (VR) o zimních olympijských hrách po celé Evropě.

Aplikace Eurosport VR ze zimních olympijských her bude jedinou destinací v Evropě, aby se fanoušci plně zapojili do her pomocí VR, s více než 50 hodinami živého vysílání, které budou obsahovat některé z největších momentů.

Vzhledem k tomu, že letošní nabídka z Pchjongčchangu ve vysílání ČT nebude tak široká, jak při minulých olympiádách a nebudou k dispozici internetové streamy (kromě toho, co poběží zároveň v televizi), nabízí se pro českého fanouška možnost příjmu Eurosportu, a to i ve virtuální realitě na celou dobu her za 30 Kč na telefonech s Androidem a za 19 Kč na iPhonech a iPadech.

Experimentální VR bude dodávána firmou Intel True VR, která na vybraných lokalitách využívá více kamer a vytvoří prostředí 360 stupňů virtuální reality tak, aby se fanoušci mohli přiblížit k akci blíže než kdykoli předtím. K dispozici bude živě ve VR mimo jiné alpské lyžování, curling, krasobruslení, lední hokej, běh na krátké tratě, skoky na lyžích, snowboarding či skeleton stejně jako zahajovací a závěrečné ceremonie. Fanoušci si budou schopni plně přizpůsobit své zážitky ze sledování, vybírat preferovaný sledovací úhel až ze šesti pozic kamery a ponořit se do všech sportů a zvuků v rámci živého přenosu.

Aplikace je v ČR k dispozici také v náhlavních soupravách Samsung Gear VR, Google Daydream a Windows Mixed Reality. Největší zážitek bude právě s těmito VR náhlavními soupravami. Ale i bez nich je možno obsah sledovat na mobilních telefonech. Aplikaci je možno stáhnout buď z Apple store pro iOS jako Winter Olympics VR Eurosport nebo Google Play pro systémy Android pod názvem Olympics VR.

Pro plný zážitek, který bude přenášen živě, jsme si opatřili náhlavní soupravu s ovladačem asi za 700 Kč od výrobce, který má pracovat s virtuálně všemi smartphony a dotykovými iPody. Mechanicky to proběhlo bez problémů. Při pokusu umístit telefon s Androidem 7.0 do VR brýlí jsme ale narazili na problém při instalaci ovládacího softwaru brýlí. Google Play obchod pro příslušnou instalaci hlásil, že dané zařízení není kompatibilní s nutným spouštěním aplikace Cardboard, která je nutná pro zprovoznění brýlí. Takže plný zážitek z prostoru, jako bychom byli tisíce kilometrů daleko, s tímto řešením se asi nedostaví. S časovým posunem, který je 8 hodin, bychom stejně na živé přenosy museli vstávat v noci, takže asi nejlepší bude využít sestřihané přehledy nejzajímavějších denních událostí z živých záběrů VR přibližně ve 20 hodin našeho času ve 180` stereoskopickém formátu.

Panoramatické 2D zobrazení bude fungovat asi na většině dnešních chytrých a moderních telefonů – jejich seznam je na https://www.eurosport.com/olympics/vr-faq_sto6498679/story.shtml. Tam se dá i najít předpokládaný program a upozornění, že je nutno mít dostatečnou rychlost stahování až 20 Mbit/s. Pro panoramatické 2D je možno z vlastní zkušenosti doporučit bluetooth ovladač, kterým je možno si nastavit vhodný záběr.

Štítky