Veřejnoprávní přechodová síť DVB-T2 odstartuje již ve čtvrtek 29. března, hned první den pokryje signálem 98,7 procenta obyvatel České republiky.

Ve finální fázi nastavování před čtvrtečním startem je přechodová síť DVB-T2 České televize. České Radiokomunikace (CRA) jako technický operátor multiplexu již testují jednotlivé vysílače, signál nového multiplexu bylo možné zachytit například i v Praze. „Lidé, kteří jej zachytili, potvrzují vynikající kvalitu, která je lepší než na satelitu. Full HD 1080p@50 Hz v HEVC s vysokým datovým tokem je znát,“ konstatoval na Twitteru Marcel Procházka, ředitel regulace a strategie CRA. Česká televize odstartuje DVB-T2 vysílání hned na 22 vysílačích velkého výkonu s pokrytím 98,7 procenta populace.

TABULKA: Harmonogram spouštění vysílačů Přechodové sítě 11 a jejich technické parametry

Ve dvou dalších etapách 20. dubna a 10. května spustí ČT další čtyři vysílače základní sítě a dosáhne pokrytí přes 99 procent obyvatel České republiky. Přechodová síť 11, jak se multiplex DVB-T2 provozovaný Českou televizí oficiálně označuje, bude obsahovat programy ČT 1 HD, ČT 2 HD, ČT 24 HD, ČT Sport HD, ČT Déčko HD, ČT art HD, Český rozhlas Radiožurnál, Český rozhlas Dvojka, Český rozhlas Vltava, Český rozhlas Plus, Český rozhlas Rádio Wave, Český rozhlas Rádio Junior, Český rozhlas Jazz a Český rozhlas D-dur. Na většině území bude toto vysílání zachytitelné na kanálu 26, v jižních a severních Čechách na kanálu 50 a z jáchymovského vysílače Klínovec na kanálu 39.

Štítky