UVNITŘ FOTOGALERIE – Známá jihokorejská společnost se letos nějak nemohla rozhodnout, kde svou kolekci představí. Nakonec, po několika ohlašovaných místech v Evropě, sáhla po New Yorku.

Kolekce pro sezónu 2018/19 byla představena v rámci akce zvané First Look pořádané v budově Americké burzy cenných papírů na Manhattanu. Podle očekávaní nebyly uvedeny, s výjimkou na veletrhu CES 2018 představeného The Wall k němuž se ještě dostaneme, žádné další výrobky s nově ohlášenou technologií obrazovky MicroLED. Vše je tedy provedeno v LCD i když minimálně jedno velké překvapení tu je. Mimochodem co byste řekli na televizor, který se dokáže nastavit do barvy zdi?

Nový Samsung Q7F z řady QLED

Letošní novinky v kostce

  • Nové plošné LED podsvícení Direct Full Array (DFA) určené pro řadu Q9F.
  • Tzv. 360 stupňový design a snazší instalace na stěnu.
  • Nové provedení kabelu One Invisible Connection spojující napájení a data do jednoho.
  • Režim Ambient, který se dokáže přizpůsobit zdi na které je televizor umístěn.
  • Nastavení chytrých televizorů lze provést přes mobilní telefon, případně hlasové ovládání, a aplikaci SmartThings.
  • The Wall – modulární televizor s technologií obrazovky MicroLED a úhlopříčkou 371 cm (146″).

Na lednovém veletrhu CES v Las Vegas, byl vedle The Wall, který vidíte na fotografii níže, představen i LCD (QLED) televizor s technologií 8K AI. Ta má prý – lépe než kdy dříve – zvládat resamplování z libovolného rozlišení rovnou na Ultra HD (8K). Prodej má být zahájen v druhé polovině roku nejprve v Jižní Koreji a v USA. Televizorů, které dnes mají obrazovku s rozlišením 8K, tedy 7680 x 4320 bodů, na trhu mnoho není. V Česku se má od dubna začít prodávat zatím jediný – Sharp LC-70X500. Později má také následovat Samsung QE85Q9S.

Korejský výrobce dále v New Yorku informoval o tom, že nově vytvořil interní kategorii tzv. velkoformátových televizorů. Mezi ně patří modely z různých kategorií, jako například NU8000, Q7F a Q9F, vždy však s úhlopříčkou minimálně 191 cm (75″). Jde prý o přímou reakci na to, že v minulém roce tvořily 40 % obratu z prodeje televizorů Samsung v regionu severní Ameriky přístroje s úhlopříčkami 65″ a větší. Výrobce očekává, že jejich podíl v letošním roce překročí 50 %.

Podívejme se nyní na některé novinky podrobněji.

The Wall je televizor s novou technologií obrazovky zvanou MicroLED. Ta pracuje s obrazovými body produkujícími vlastní světlo (miniaturizované LED žárovky) a tudíž nevyžaduje podsvícení. The Wall je navíc modulární (díl má úhlopříčku 23,8 cm) a bezrámečkový, což dovoluje upravit velikost TV podle potřeby. Na CES 2018 představený, a i v New Yorku prezentovaný televizor měl úhlopříčku 371 cm (146″).

Rozšířené možnosti

První novou vlastností na kterou byste měli narazit prakticky okamžitě po koupi, je prý snadnější instalace. Chytré televizory značky Samsung mají nyní možnost provést nastavení přes mobilní telefon a aplikaci SmartThings.

Přístup k nastavení, funkcím televizoru, včetně programového průvodce EPG a například sdílení videí, pak u televizorů QLED 2018 usnadní i virtuální asistent Bixby u něhož se počítá i s podporou českého jazyka. Televizory tak mají být schopny porozumět mluvené řeči a mohou se rovněž dále učit, resp. naslouchat hlasovým povelům. Díky aplikaci SmartThings bude možné synchronizovat telefony řady Galaxy s televizorem a zrychleno bylo i počáteční připojení k síti prostřednictvím Wi-Fi. A když jsme u instalace. Samsung také představil nové provedení „neviditelného“ teflonového kabelu One Invisible Connection, a to v délkách 5 m a 15 m. Do jednoho kabelu se vešlo jak napájení, tak i přenos dat a najdete ho v televizorech QLED. Právě díky němu by měly být jejich panely jednodušeji napojitelné do elektrické zásuvky a na externí box ve kterém minulý rok byly jak tunery, tak rozhraní, elektronika a reprosystém (uvidíme, jak to bude řešeno letos). Součástí kabelu je izolační systém, který v případě jeho porušení přeruší přívod proudu.

Režim Ambient u televizorů Samsung QLED

Televizor à la zeď

Cílem režimu Ambient je, cituji: „futuristické řešení umožňující televizoru splynout s domácím prostředím jako nikdy předtím“. Něčeho podobného využívá společnost TP Vision, výrobce televizorů značky Philips, pro přizpůsobení osvícení pozadí Ambilight. Čidlem se automaticky sejme barva zdi a televizor si následně upraví LED diody umístěné na zadní straně tak, aby vydávaly co nejpodobnější světlo a televizor byl za provozu co nejvíce integrován do místnosti.

Samsung k tomu přistoupil zcela jinak a zaměřuje se naopak na televizor po jeho vypnutí, resp. uvedení do pohotovostního režimu. A jde na to navíc přes mobilní aplikaci rozpoznávající barvu a vzor (strukturu) zdi, na které je televizor nainstalován. Obrazovka se zdi následně přizpůsobí, takže podle výrobce má televizor vypadat jako by byl průhledný. Při vypnutém přijímači tak vlastně nevidíte klasickou černou obrazovku. Otázkami, které asi hned napadnou každého z nás je, jak to vlastně bude realistické a jaká bude spotřeba tohoto režimu. Možná se sníží díky pohybovému senzoru, který dokáže rozpoznat přítomnost člověka a obsah na obrazovce aktivovat a při jeho odchodu z místnosti ho zase vypnout. Pro televizory řady QLED, kde tuto funkci najdete, do budoucna výrobce počítá také s tím, že do režimu Ambient ještě zabuduje informace o počasí, dopravě atd.

Jaké modely byly představeny?

Z amerického uvedení se podařilo sehnat pouze informace o televizorech s rozlišením Ultra HD, a to ještě neúplné. Jde jednak o běžné televizory, které výrobce označil jen jako UHD, dále pak o tzv. Premium UHD a konečně LCD televizory řad QLED.

  • Televizory UHD (viz fotogalerie) – k těmto chytrým TV patří řady NU7100 s úhlopříčkami 102 cm (40″), 109 cm (43″), 127 cm (50″), 140 cm (55″), 165 cm (65″) a 191 cm (75″), se stejným designem provedená řada NU7300 (140 cm, tedy 55″ a 165 cm, 65″) a také NU7400 a NU7500. Všechny mají štíhlé provedení, skryté uložení kabelů a podporují obsah s technologií HDR, zřejmě v základním provedení HDR10 a možná i HLG.
  • Televizory označované jako Premium UHD představuje NU8000 s kultivovanou zadní stěnou (v galerii je vidět i provedení kabeláže) a NU8500. Tyto TV jsou už podle zaslané tiskové zprávy kompatibilní s technologií HDR10+ s dynamickými metadaty, úroveň jasu je 1000 cd/m2 a doprovází je univerzální dálkový ovladač One Remote Control.
  • Televizory QLED jsou i letos vrcholem nabídky, která pro rok 2018 zahrnuje modely: Q6F (124 cm, 49″; 140 cm, 55″; 165 cm, 65″; 191 cm, 75″; 208 cm, 82″), Q7C (140 cm 55″; 165 cm, 65″), Q7F (140 cm 55″; 165 cm, 65″; 191 cm, 75″), Q8F (140 cm 55″; 165 cm, 65″; 191 cm, 75″) a Q9F (165 cm, 65″; 191 cm, 75″; 224 cm, 88″).
    U QLED výrobce hovoří o kompatibilitě s HDR10+, 100 % objemu barev a úrovni jasu až 2000 cd/m2. Najdete tu také zmiňovaný režim Ambient, kabel One Invisible Connection je využit pouze u řady Q7 a vyšší. Snímky vrcholové řady Q9F vidíte v připojené fotogalerii.

Všechny novinky pro rok 2018 budou v České republice k dispozici postupně od dubna, ceny nebyly oznámeny.

Štítky