UVNITŘ MAPY POKRYTÍ – Operátor dnes po 18. hodině zprovoznil další tři vysílače Přechodové sítě 13 pro pozemní digitální televizní vysílání ve standardu DVB-T2.

Pouhé tři dny po rozšíření přechodového multiplexu DVB-T2 společnosti Digital Broadcasting do České Lípy, Domažlic a Svitav spustil operátor další tři vysílače DVB-T2. Dnes po 18 hodině zahájila jeho Přechodová síť 13 vysílání v Jihlavě, Sušici a Znojmě. Celkově tak využívá již 21 vysílačů velkého výkonu a pokrývá signálem takřka sedm milionů obyvatel České republiky, což odpovídá 67 procentům populace. „Tím jsme realizovali všechny vysílače velkého výkonu plánované ke spuštění v 4/2018 dle připravovaného Technického plánu přechodu na DVB-T2,“ informoval Martin Roztočil, ředitel pro vnější vztahy společnosti Digital Broadcasting.

AKTUÁLNÍ MAPY POKRYTÍ: Kde všude naladíte Přechodovou síť 13 a z jakých vysílačů?

Start nových vysílačů následuje ve stejný den, kdy na nich operátor provedl technickou odstávku, aby je připravil na spuštění vysílání ve standardu DVB-T2. V Jihlavě bude možné ode dnešního večera naladit Přechodovou síť 13 s devíti celoplošnými programy na kanálu 24 z vysílače Jeníkov, v Sušici ze Svatoboru na kanálu 24 a ve Znojmě z lokality Deblínek na kanálu 22. Multiplex obsahuje stanice Nova, Nova Cinema, Nova 2, Nova Action, Nova Gold, Kinosvět, Rebel, Relax a Joj family HD. V některých lokalitách lze naladit i východočeskou televizi V1 HD (zpravidla jde o vysílače, které využívají kanál 24), na Ostravsku v tomto multiplexu vysílá i televize Polar HD.

Aktuální mapa pokrytí Přechodové sítě 13 po spuštění vysílačů v Jihlavě, Sušici a Znojmě (Zdroj: Digital Broadcasting)

Na květen připravuje operátor další čtyři vysílače

„Spuštěním dalších lokalit (celkově již 21) pokračujeme v dalším, intenzivním rozšiřováním Přechodové sítě 13 přesně v souladu s připravovaným TPP. Po dnešním zahájení šíření z nových lokalit Přechodovou síť 13 DVB-T2/HEVC může naladit téměř sedm milionů diváků, tj. 67 procent obyvatel České republiky a příprava dalších lokalit této sítě intenzivně pokračuje,“ ujistil jednatel společnosti Digital Broadcasting Radim Pařízek. Na květen má operátor připraveno spouštění vysílačů DVB-T2 v Děčíně, Frenštátu pod Radhoštěm, Hodoníně a Třebíči. V červnu má Přechodová síť 13 odstartovat v Benešově u Prahy, na Kleti u Českých Budějovic, v Hlubočci u Opavy, na jáchymovském Klínovci, v Plzni a Rakovníku.

Celkem má mít Přechodová síť 13 až 32 základních vysílačů. Až ne jednu výjimku už mají všechny zkoordinované kmitočty od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ). Onou výjimkou je vysílač v Jablonci nad Nisou – Černá Studnice, pro který ČTÚ v TPP uvedl pouze vysílací kanál pro finální síť DVB-T2, nikoli pro přechodovou (v podobné situaci je i Přechodová síť 12 Českých Radiokomunikací v jižních Čechách, kde dosud nejsou určeny vysílací kanály pro vysílače Kleť a Mařský vrch). Vedle hlavních vysílačů má Přechodová síť 13 spustit také 33 dokrývačů menšího výkonu, pro které ještě nebyl stanoven termín zahájení vysílání. Stejné dokrývače využívá i celoplošný multiplex 4.

Štítky