Český telekomunikační úřad (ČTÚ) připravuje na příští rok aukce dvou bloků po 30 MHz, na nichž by mohl odstartovat čtvrtý plnohodnotný mobilní operátor se sítěmi LTE nebo 5G.

Minimálně osm miliard korun by mohl inkasovat stát za prodej kmitočtů v pásmu 700 MHz, na nichž nyní probíhá pozemní digitální televizní vysílání a kvůli jejichž uvolnění musí proběhnout druhá televizní digitalizace s přechodem na nový vysílací standard DVB-T2. Dva bloky, každý o rozsahu 30 MHz, budou vydraženy příští rok v aukci, kterou připravuje ČTÚ. Pokud by oba získal jediný zájemce, mohl by na českém trhu vzniknout čtvrtý plnohodnotný mobilní operátor s vlastní síti LTE nebo 5G. S odvoláním na materiály ČTÚ pro středeční jednání vlády o tom informovala agentura ČTK.

K TÉMATU: Co se bude dít s pásmem 700 MHz, až na něm přestane televizní vysílání?

Vedle kmitočtů v pásmu 700 MHz chce ČTÚ dražit také frekvence v pásmu 3,5 GHz. První zmiňované pásmo je ale atraktivnější. Po dlouhé době umožní vytvořit síť, jejíž služby by mohli využívat majitelé standardních mobilních telefonů. Vznik čtvrtého mobilního operátora by ale mohlo zhatit ministerstvo vnitra, které uvažuje o vzniku státní mobilní sítě pro vnitřní potřebu úřadů a záchranných složek. Resort by v tom případě žádal o třetinu nabízených kmitočtů. Aby mohl vzniknout čtvrtý silný mobilní hráč, musel by v aukci získat zbylé kmitočty a na trojici současných velkých mobilních operátorů by se nedostalo. Takovou soutěž by ale mobilní operátoři mohli napadnout.

ČTĚTE TAKÉ: Mobilní sítě nenahradí televizní vysílání v pásmu 700 MHz už v červnu 2020, upozorňuje MPO

Podmínky připravované aukce má ČTÚ předložit vládě během srpna. Už 6. června ale o chystanou soutěži promluví předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák na konferenci DIGIMEDIA 2018, která proběhne v Praze na Kavčích horách. Kmitočty v pásmu 700 MHz budou uvolněny do června 2020, televizní vysílání je začne opouštět již příští rok v listopadu, kdy Česká televize vypne svoje vysílání ve standardu DVB-T v Praze. Celkově přijde televizní vysílání zhruba o třetinu současných kmitočtů a diváci si budou muset kvůli přechodu na efektivnější vysílací standard DVB-T2 zakoupit nové přijímače.

Štítky