V Přechodové síti 12 se uvolní dvě programové pozice pro zařazení nových televizí Seznam a Prima Krimi, k němuž by mělo dojít během pátku 1. června.

Pozemní digitální televizní vysílání nové generace DVB-T2 v České republice dnes přijde o jednu televizní stanici, ale dvě jiné od zítřka získá. Přechodová síť 12, kterou provozují České Radiokomunikace, se otevře televizi Seznam a stanici Prima Krimi. Nejprve ji ale během dneška opustí hudební kanál Óčko Expres a veřejnoprávní programy Déčko a ČT art, které se dělí o jednu programovou pozici. Zatímco Óčko Expres mizí z DVB-T2 úplně a pozemní cestou jej bude možné nadále naladit pouze prostřednictvím Regionální sítě 8 ve standardu DVB-T, Déčko a ČT art zůstávají součástí veřejnoprávní Přechodové sítě 11, kde vysílají ve Full HD rozlišení (na rozdíl od Přechodové sítě 12, kde byly ve standardním rozlišení).

K TÉMATU: Televize Seznam a Prima Krimi od 1. června vstoupí do DVB-T2, Óčko Expres ho opustí

Počet programových pozic v Přechodové síti 12 se tak nezmění: multiplex bude nadále šířit 18 televizních stanic, nyní výhradně komerčních. Televize Seznam i Prima Krimi mají na vysílání v této přechodové síti DVB-T2 nárok, protože je určena pro programy vysílající v celoplošných multiplexech 2 a 3. Obě televize v DVB-T vysílají v celoplošném multiplexu 3, na rozdíl od Óčka Expres, které využívá zmiňovanou Regionální síť 8. Některé televize z tohoto regionálního multiplexu však i nadále vysílají i v Přechodové síti 12. Jde o křesťanskou TV Noe či lidovkovou Šlágr 2. Ty mohou souběžně vysílat v obou standardech už jen rok, protože všechny regionální sítě DVB-T ukončí vysílání k 30. červnu 2019.

Štítky