Nová technologie byla představena na veletrhu CES 2017. Na podzimním veletrhu IFA 2017, resp. CES 2018, jsme se pak dozvěděli další detaily.

HDR (High Dynamic Range – vysoký dynamický rozsah) je funkce, resp. technologie, dovolující na kompatibilním televizoru zobrazit o dost širší rozsah jasu a kontrastu a tak někdy až výrazně zkvalitnit podání světlých a tmavých míst. Vše vyžaduje nejen odpovídající televizor, ale požadována je i kompatibilita celého řetězce od natáčení a zpracování až po distribuci obsahu. Systémy statického HDR si nastaví parametry, například jas či kontrast, a pak už je v rámci filmu nemění. Systémy s dynamickými metadaty, jako právě HDR10+, si je mohou ovlivňovat pro každé filmové políčko zvlášť. Metou je pak podání obrazu à la lidské oko, tedy jako byste se na scénu dívali vlastníma očima.

K TÉMATU: Co to je vysoký dynamický rozsah obrazu, nebo-li HDR

Některé informace o licenčním a certifikačním programu HDR10+ představili jeho zakladatelé, tedy 20th Century Fox, Panasonic a Samsung, na lednovém veletrhu CES 2018. Nově založená společnost HDR10+ Technologies nyní oznámila jeho spuštění.

Prezentace HDR10+na lednovém veletrhu CES 2018.

Poptávka po velkých displejích a špičkové kvalitě obrazu stále roste. O to větší radost máme z toho, že můžeme náš licenční a certifikační program HDR10+ představit veřejnosti, připojil svůj komentář Bill Mandel, viceprezident pro průmyslové vztahy společnosti Samsung Research America. Při vývoji programu jsme mysleli především na zákazníky, chtěli jsme pro ně vylepšit HDR obraz a zároveň rozšířit standard HDR10+ po celém světě.

Klíčové prvky licenčního programu zahrnují:

  • Výhody pro výrobce zařízení (např. TV, 4K Blu-ray, 4K set-top boxy, atd.), poskytovatele služeb distribuce obsahu, výrobce SoC (System on a Chip – počítač v jediném obvodu), vydavatele obsahu a poskytovatele nástrojů pro vytváření obsahu.
  • Bez licenčních poplatků za jednotku. Platí se pouze roční nominální správní poplatek pro výrobce zařízení, výrobce SoC a poskytovatele služeb distribuce obsahu.
  • Technické specifikace, testovací specifikace, logo HDR10+ a průvodce pro používaní loga, patenty od tří společností přímo spjatých s technickou specifikací.
  • Certifikaci zařízení bude provádět externí autorizované zkušební centrum.

Licenční a certifikační program je k dispozici těm společnostem, které splňují zejména technické požadavky kladené na tuto platformu. Jde o univerzální standardy platné pro přístroje různých kategorií a parametrů a cílem je, aby všechny přístroje, které ponesou příslušné logo dosáhly odpovídající úrovně kvality zobrazení.

Diváci, resp. kupující typicky televizorů, se budou moci i nadále orientovat podle loga HDR10+. Jak je vidět výše, platforma je stále bezplatná, vybírá se pouze správní poplatek a zapojilo se do ní už více než 40 různých firem. Další informace o licenčním a certifikačním programu najdete na webu HDR10+ Technologies.

Štítky