Kabinet odsouhlasil návrh novely zákona o DPH od ministerstva financí, veřejnoprávní média tak přijdou o víc než půl miliardy korun ročně. Ohrozí to televizní i rozhlasovou digitalizaci.

Obavy České televize a Českého rozhlasu ze zrušení vratek DPH se naplnily. Vláda na dnešním zasedání odsouhlasila návrh ministerstva financí, který ruší loni zavedené opatření, podle kterého ČT a ČRo mohou uplatňovat nárok na odpočet DPH za pořízené zboží nebo služby ve stejném rozsahu, jako ho mohou uplatňovat komerční rozhlasové a televizní stanice. Pokud zákon projde Parlamentem a podepíše ho prezident, přijdou Kavčí hory od příštího roku o 350 až 400 milionů korun ročně a rozhlas až o 120 milionů korun ročně. V případě ČT výpadek financí přímo ohrozí proces druhé televizní digitalizace.

K TÉMATU: Pokud ČT bude muset opět platit DPH, přechod na DVB-T2 uhradí stát, říká Petr Dvořák

„Navzdory našemu varování a relevantním argumentům renomovaných daňových poradců ministerstvo financí protlačilo změnu zákona. Tím byl porušen princip, že až do roku 2021 bude ČT výnosy z DPH investovat do digitalizace. Pokud změny schválí parlament a vláda nepřijde s žádným kompenzačním řešením, přinese to citelný zásah do procesu digitalizace, lidé mohou přijít ze dne na den o bezplatné televizní vysílání a ve snaze najít potřebné finance budeme diskutovat i omezení šíře služeb, které Česká televize nabízí. Takové peníze se jednoduše nedají najít v úsporách,“ pohrozil generální ředitel ČT Petr Dvořák.

ČTĚTE TAKÉ: Ministerstvo financí chce zrušit vratky DPH u České televize a Českého rozhlasu, ohrozí tím DVB-T2 i DAB+

Přímé náklady na přechod k DVB-T2 odhaduje ČT na 400 milionů korun ročně pro následující tři roky, tedy celkem na více než miliardu korun. ČT po loňském schválení vratek DPH podepsala smlouvu s Českými Radiokomunikacemi na dlouhodobé vysílání ve standardu DVB-T2 a investovala do výstavby přechodové sítě nové generace, která nyní pokrývá signálem 99 procent obyvatel České republiky. Dvořák odmítl, že by vratky DPH u veřejnoprávních médií byly v rozporu s evropským právem. Upozornil, že roční výpadek příjmů představuje takový objem peněz, za které ČT vyrobí pořady pro programy ČT Déčko a ČT art na dva roky.

NAPSALI JSME: Petr Dvořák: DVB-T2 spustíme, i když projde novela o DPH. Příští rok ale ČT dojdou peníze

Český rozhlas nehodlá podle mluvčího Jiřího Hošny kvůli výpadku příjmů omezovat své vysílání. „ČRo nechce v žádném případě omezovat služby pro posluchače, půjde proto cestou úspor napříč rozpočtem – jednou z nich je i aktuální plánovaná optimalizace pracovních míst. Usnesení vlády zatím bereme jako první krok. Věříme, že v poslanecké sněmovně bude prostor k další diskusi o novele zákona a k případným úpravám. Naší snahou nyní bude zaměřit se na zvýšení rozhlasového poplatku, který od roku 2005 činí pouhých 45 Kč,“ uvedl. Generální ředitel ČRo René Zavoral již dříve oznámil, že rozhlas letos propustí 100 až 120 zaměstnanců z celkového počtu 1 500 pracovníků.