UVNITŘ MAPY POKRYTÍ – Přechodová síť 13 ode dneška vysílá i v Českých Budějovicích, Plzni, Rakovníku a Hlubočci. Operátorovi zbývá spustit poslední dva vysílače velkého výkonu.

Televizní diváci v jižních a západních Čechách a také na Opavsku ode dneška naladí více televizních programů v novém vysílacím standardu DVB-T2. Společnost Digital Broadcasting rozšířila vysílání svojí přechodové sítě DVB-T2 do Českých Budějovic, Plzně, Rakovníka a Hlubočce. Pokrytí mulitplexu, který šíří kromě jiného všech pět volně vysílajících programů televize Nova, tak vzrostlo ze 74 na 85 procent obyvatel České republiky. Operátorovi zbývá spustit poslední dva vysílače velkého výkonu, na které naváže výstavba sekundární sítě 31 dokrývačů menšího výkonu (první již byl spuštěn v Bruntále). Přechodová síť 13 nyní vysílá z 30 vysílačů a její signál může zachytit až devět milionů diváků. Podmínkou je ovšem televizor nebo set-top-box s tunerem DVB-T2 a kodekem H.265/HEVC.

„K dosavadním 26 lokalitám v Praze, Ostravě, Brně, Uherském Hradišti, Hradci Králové, Pardubicích, Teplicích, Ústí nad Orlicí, Ústí nad Labem, Mariánských Lázních, Olomouci, Zlíně, České Lípě, Domažlicích, Svitavách, Sušici, Jihlavě, Znojmě, Třebíči, Frenštátě, Hodoníně a Děčíně, které umožňovaly více jak 7,7 milionům televizních divákům (74 procent obyvatel ČR) naladit digitální zemské vysílání v Přechodové síti 13 ve standardu DVB-T2 HEVC, přibyly ode dneška další nové lokality: Plzeň Vodárna 24 k, Rakovník Louštín 24 k, České Budějovice 32 k a Hlubočec Hůrka 31 k,“ informoval provozovatel. Zbylé vysílače velkého výkonu má podle návrhu Technického plánu přechodu (TPP) na DVB-T2 zprovoznit ještě do konce června.

Radim Pařízek: Další lokality připravujeme

„Spuštěním dalších lokalit (celkově již 30) pokračujeme v dalším, intenzivním rozšiřováním Přechodové sítě 13 v souladu s TPP. Po dnešním zahájení šíření z nových lokalit Přechodovou síť 13 DVB-T2/HEVC může naladit téměř devět milionů diváků, tj. 85 procent obyvatel České republiky a příprava dalších lokalit této sítě intenzivně pokračuje,“ uvedl jednatel Digital Broadcasting Radim Pařízek. Přechodová síť 13 šíří programy Nova, Nova Cinema, Nova Action, Nova Gold, Nova 2, Prima Comedy Central HD, Joj family HD, Knosvět, Relax, Rebel a regionální televize Polar HD, V1 HD a Brno TV. Do multiplexu by měly postupně přibýt další regionální televize – z tří přechových sítí DVB-T2 je pouze tato regionalizovatelná.

První dvě přechodové sítě nové generace může naladit již 98, respektive 99 procent diváků. Přechodovou síť 11 provozuje Česká televize, Přechodovou síť 12 České Radiokomunikace (CRA). Obě sítě využívají silné vysílače CRA, základ tvoří 26 vysílačů velkého výkonu. Česká televize má spuštěny již všechny, CRA mají letos na podzim spustit ještě dva velké vysílače na jihu Čech. Oba multiplexy pak čeká dokrývání sítí sekundárních vysílačů, která má být podobná jako u celoplošných multiplexů 1 a 2. Přechodové sítě DVB-T2 mají vysílat do přelomu let 2019 a 2020, kdy je postupně nahradí finální multiplexy nové generace. Zatímco přechodové sítě jsou tři, finální multiplexy budou čtyři a plně nahradí dnešní celoplošné multiplexy 1 až 4 vysílající ve standardu DVB-T.

Štítky