Bohatá videotéka s dokumenty, koncerty a dalšími pořady není tím jediným, co diváka osloví. Do budoucna sehraje tato videotéka bezpochyby významnou roli i na poli formátu Ultra HD.

Co je Arte a proč je jeho nabídka tak unikátní

Představte si centrální bod, který potěší srdce i toho nejnáročnějšího kulturního fanouška. Místo, které v sobě bude spojovat dokumenty, portréty, koncerty a řadu dalších formátů. Myslíte si, že takové místo v prostoru hybridní televize neexistuje? Omyl! Nenajdete ho sice v České republice, respektive v nabídkách tuzemských televizních stanic, ale k dispozici je u našich západních sousedů a vzhledem k tomu, že televizní signál tak trochu nezná hranice, využívat můžete takovou službu i u nás. Tušíte správně a titulek to již prozradil. V dnešním dílu „Seznamky s hybridními kanály“ se podíváme na německo-francouzskou stanici Arte.

Kulturní televize, která byla mimochodem předobrazem při vzniku veřejnoprávního kanálu ČT art, uvádí, že nabízí bohatý program pro všechny generace. 85 % obsahu pochází z evropské produkce, přičemž 70 % Evropanů může tento program sledovat ve svém domovském jazyce. Zatímco v rámci klasické lineární distribuce narazíte na pořady ve francouzštině a němčině v režimu 24/7, tedy 24 hodin, 7 dní v týdnu, díky on-line nabídce, do níž patří právě i hybridní televize, jsou zde pořady k dispozici také v angličtině, španělštině nebo polštině – většinou formou titulků. Do budoucna se mají lokalizace dočkat také Italové. Projekt je navíc spolufinancován z fondu Evropské unie.

Kde můžu stanici sledovat, a jak ji naladím

Distribučních cest, díky nimž se můžete dostat k vysílání kulturního kanálu Arte, je hned několik. V případě, že se nacházíte v blízkosti německých hranic a aktivně přijímáte vysílání od našich západních sousedů, jistě vás dvakrát s možností tamní terestrické platformy nemusíme seznamovat. Stačí pouze uvést, že Arte můžete přijímat jak v DVB-T, tak i DVB-T2. Pokud se nacházíte například v západních Čechách, musíte se prozatím spokojit s původním způsobem distribuce a tím pádem i standardním rozlišením. V případě, že se nacházíte například v severních Čechách a zachytíte vysílání z regionu Drážďany nebo Löbau, těší vás už příjem Arte ve vysoké kvalitě obrazu (HDTV).

Vzhledem k tomu, že se v tomto seriálu věnujeme hybridní televizi, nemusím jistě dvakrát zdůrazňovat, že je nutné mít televizor nebo set-top box s podporou standardu HbbTV, který je připojený k internetu. Bez něj byste si žádné aplikace jednoduše nepustili. Dalšími možnostmi pro příjem kanálu Arte je satelitní pozice 19,2 stupně východně, družice Astra, kde je program dostupný v nekódovaném režimu ve standardním a vysokém rozlišení, a pochopitelně i kabelová distribuce. V minulosti měl tuto stanici v nabídce operátor UPC, který ji však vyřadil. Pokud máte Arte jako součást IPTV, máte bohužel smůlu. K jejímu archivu se na bázi HbbTV nedostanete.

Arte přepracovalo svou nabídku, je z něj „kulturní centrum“

Kulturní televize Arte poměrně nedávno svou hybridní nabídku mírně upravila, zpřehlednila a dodala některé nové prvky. Překvapivě jsem nezaznamenal, že by si toho všimly některé odborné německé portály. Při aktivaci signalizace HbbTV na diváka najedou trochu neobvykle dva rozcestníky – Arte Portal a zpětné zhlédnutí, o němž si povíme ještě v samostatné sekci. Pokud stisknete červené tlačítko, Arte vám nejprve nabídne několik možností, kam se můžete dále vydat. Kromě aktuálních highlightů, tedy největších taháků, láká přímo do domovského portálu, televizního programu či k aktivaci titulků. Pro komunikaci s divákem tak využívá možnost použití všech barevných tlačítek na dálkovém ovladači.

Arte Portal označovaný též jako Arte-App nabízí několik kategorií – Domovská stránka (Home), Rubriky (Rubriken), Televizní program (Programm +7), Pořady (Sendungen) a Konec aplikace (Beenden). Nutno upozornit, že řada pořadů je dostupná bez geoblokace, takže si je bez problémů přehrajete i v České republice, ale u některých máte na první pohled viditelnou ikonu škrtnuté planety, což znamená, že daný pořad je možné sledovat pouze na území Německa nebo Francie. Nemá to ani cenu ho zkoušet přehrávat, protože pokud stisknete na dálkovém ovladači OK, vůbec nic se nestane. V rámci jednoduchého přehrávače je možné měnit jak titulky, tak i obrazovou kvalitu.

Oblíbená kategorie Arte Concert a řada vychytávek

Pro mě osobně je nejoblíbenější rubrikou záložka Arte Concert. Jak již název napovídá, můžete tu najít řadu koncertů a obsah pro hudebního fanouška je opravdu bohatý. Ovšem pozor, rozhodně nejde o videotéku, kterou byste čekali například u stanice iConcerts nebo mainstreamové interprety. Arte objevuje méně známé hudebníky, jež kombinuje se známějšími jmény. V době psaní textu zde tak byly například koncerty Simple Minds, Johna Lennona nebo pop-rockových zpěvaček v bloku Women’s Voices, ale vedle nich se objevovalo i řadu dalších dělených přehledně do kategorií. Po obsahové stránce je Arte možná vůbec tím nejlepším, co můžeme v kategorii HbbTV vidět.

Jak si užít obsah německo-francouzské televize ještě více? Při prvním spuštění máte menu kompletně v němčině, což pochopitelně nevyhovuje angličtinářům nebo těm, kteří například preferují španělštinu. Změnit to můžete jednoduše v kategorii Sprache, kde je k dispozici celkem pět jazyků. Pokud tak učiníte, nejen, že se vám změní jazyk menu, ale budou se vám s lokalizací přehrávat také samotné pořady. Neocenitelnou položkou je jistě „Last Chance“ – Poslední šance – kde uvidíte přehled všech pořadů, které brzy zmizí z videotéky. U všech pořadů je k dispozici v rámci prvotní informace nejen jeho název, ale také stopáž. V celém Arte Portalu je video obsahu nepřeberně.

Vítr Ultra HD vane z Německa

Kdo považoval formát Ultra HD pouze za nafouknutou bublinu, která brzo splaskne, musí se divit tomu, kolik úsilí v jeho zavádění je věnováno právě v Německu. Veřejnoprávní televize ARD se zavázala k tomu, že v roce 2022 spustí v tomto formátu lineární kanál, ovšem už nyní dává ochutnat tuto kvalitu divákům právě prostřednictvím HbbTV. Privátní RTL pro změnu již lineární kanál, který prozatím využívá pouze nárazově, spustila, a chystá se k ní přidat i konkurenční skupina ProSiebenSat.1. O tom, že s UHD formátem přijde jako první v Německu právě Sky, nebylo asi třeba pochybovat. Pozadu ovšem v tomto směru nezůstalo ani „naše“ Arte.

V polovině loňského roku kulturní kanál oznámil, že ve 4K rozlišení nabídne divákům operu Carmen. Vzhledem k tomu, že Arte je programem nekódovaným, mohli tento přenos a několik následných repríz na promo stanici UHD1 vidět i diváci v České republice. Významnou roli v distribuci Ultra HD obsahu sehraje do budoucna bez pochyby i hybridní vysílání HbbTV, čímž se stane on-line nabídka Arte ještě zajímavější. I když tak zatím nemůžeme s jistotou říci, zdali do budoucna bude v pozemním vysílání 4K rozlišení dostupné, právě HbbTV, které je dnes již jeho neodmyslitelnou součástí, tuto kvalitu divákům nabídne. Takže vstříc bezplatným programům v DVB-T2 a světlým zítřkům.