UVNITŘ VIDEO – Nová služba, která je zcela bezplatná, má zkombinovat veškerý televizní obsah dvou největších mediálních skupin v jihozápadní Evropě a navrch přidá i tvorbu veřejnoprávní RTVE.

Jaká je situace ve Španělsku

Nejočekávanější projekt v oblasti hybridního vysílání, tedy technologie HbbTV, už máme v letošním roce s největší pravděpodobností za sebou. Nepochází z Německa, případně některé další země, kde je tato technologie na velmi pokročilé úrovni, ale možná překvapivě ze Španělska. O nové platformě LOVEStv se hovoří doslova jako o konkurenci Netflixu. A jde opravdu o projekt mimořádný. Při jeho vzniku se spojily jinak konkurenční mediální domy – veřejnoprávní RTVE a komerční Atresmedia a Mediaset. V následujícím textu bych vám rád vysvětlil, proč jde o tak zásadní mediální událost, která by neměla uniknout ani českému čtenáři.

Podíl digitální terestrické televize je ve Španělsku výrazný, a to dokonce větší než na našem trhu. Vysílání označované v odborných kruzích zkratkou DTT (Digital terrestrial television) tu na konci roku 2017 přijímalo 77 procent domácností. Jde o oficiální cifru, kterou v rámci statistik operuje výzkumná agentura Kantar Media. Na satelitní televizi připadá ve Španělsku necelá tři procenta populace a zbývajících přibližně 20 procent si mezi sebe dělí operátoři kabelové a IPTV televize. O rok dříve byl podíl pozemního vysílání dokonce více než 79 procent a tato platforma tak klesala zejména díky posilování kabelové televize a televize přes IP protokol.

Proč vznikla LOVEStv a o co vlastně jde

Přesto, že podíl pozemního vysílání je ve Španělsku silný, na pomyslná záda všem v branži šlapou on-line služby typu Netflix nebo Amazon Prime Video. Právě proto, že zejména první zmíněné platforma na trhu posiluje, bylo zapotřebí udělat protiopatření, aby diváci od pozemního vysílání neutíkali, což už se částečně začalo dít. Právě proto vznikla LOVEStv. Spolupráce RTVE s Atresmedia a Mediasetem je velmi významná. Co se týká výnosů z reklamy, první zmiňovaná komerční skupina ovládá téměř 42 procenta trhu a prakticky stejně je na tom i Mediaset. Veřejnoprávní televizi patří v tomto případě pouze 6,5 procentní podíl.

Španělská média se shodla na tom, že pozemní vysílání potřebuje silný impuls, aby obstálo v dnešní digitální době. LOVEStv proto funguje exkluzivně na bázi hybridní televize právě pouze v rámci DTT. V současné době je platforma v zážehové fázi, kdy je k dispozici obsah dvaadvaceti televizních stanic, a to zcela zdarma, bez jakýchkoliv poplatků. Právě bezplatná atraktivní nabídka má být silnou zbraní, které by měl čelit právě Netflix. LOVEStv umožňuje nejen sledování samotných programů on-line, ale například i přehrávání pořadů od začátku. Do budoucna se počítá s lepší selekcí obsahu, doporučováním pořadů na základě chování uživatele a doplněním některých aplikací, které přidá aliance mediálních skupin.

Že se to českého trhu netýká? Přemýšlejte…

Osobně jsem poměrně velkým odpůrcem textů, které se snaží představit podrobněji nějakou službu či platformu, která není pro uživatele v České republice dostupná, protože ve čtenáři takový článek akorát vyvolá zbytečný dojem, že to někde jde dělat zkrátka lépe a navíc se leckdy ukáže, že pro tuzemský trh by byl takový model nepoužitelný. To ale není situace LOVEStv. Jde o ukázkový příklad nejen pro Českou republiku, ale i pro řadu dalších zemí, kde se technologie HbbTV uchytila, nebo se dostává do centra zájmu. Ostatně, nemalujme si to tak, že jsme středobodem vesmíru. Inspirace ze zahraničí se nám bude určitě hodit.

Podobné služby jako LOVEStv už v některých evropských zemích vznikají. Doposud ale nešlo o takto významný projekt zaměřený na video. V našem seriálu představující jednotlivé HbbTV portály jsme se například podívali už do Německa, kde jsme si představili výhody služby Freenet TV Connect (viz video níže). Článek byl na Televizním webu publikován 30. května. Na Slovensku začala minulý měsíc fungovat platforma Otta, za níž stojí operátor Towercom. Na rozdíl od španělské LOVEStv jde ale o placenou službu, kterou otestujete bezplatně pouze první týden. Ve velmi okleštěné formě funguje v Polsku HbbTV služba Portal.

Fungování služby v praxi a nezbytná role grafiky

Vzhledem k tomu, že služba není dostupná na satelitu a funguje pouze v rámci španělského pozemního vysílání, byl pro mě poměrně problém dostat s k jejím náhledům. Pokud se zaměříte na klíčové slovo „lovestv“ a zadáte ho například do Googlu, najdete řadu článků o nové platformě, ale samotných náhledů i přes obrázky naprosté minimum. Pro tento účel tedy dobře posloužila naopak sociální síť Twitter, kde po zadání hashtagu #lovestv se objevila relativně velká řada náhledů, z nichž už si je možné udělat alespoň rámcovou představu o tom, co platforma nabízí, respektive jak funguje.

Platforma LOVEStv funguje v samotném úvodu nikoliv se standardním červeným, ale jinými dvěma barevnými tlačítky – modrým a zeleným. Po otevření samotného portálu se zde objeví položky jako Aplikace, Programový průvodce (časová osa), Posledních 7 dní (archiv), Doporučeno, Nastavení a Pomoc. Tou pravděpodobně nejzajímavější jsou právě vybrané pořady, které v sobě zahrnují pořady všech participujících skupin na tomto projektu. Je to prakticky jádro samotného OTT portálu. Pohyb na časové ose umožňuje taktéž přehrávání pořadů z archivu a u nás ho využívá jak Česká televize, tak i FTV Prima. Veškeré další informace o službě lze získat na oficiálních stránkách: http://lovestv.es/lovestv/index.html.

Z dostupných náhledů, které jsem měl možnost vidět a nyní je předkládám také čtenářům Televizního webu, se ukazuje, jak důležitou roli v hybridním vysílání hraje grafika. Ostatně právě tu jsem vytýkal i v jednom z minulých dílů České televize. Aby bylo jasno, veřejnoprávní médium jsem nechtěl kritizovat za neaktivitu v oblasti technologie HbbTV, ale právě za to, jak její hybridní menu vypadá. Za dobu přibližně šesti let grafika zkrátka zastarala a bylo by třeba s ní něco udělat. Obsáhlý archiv, který v HbbTV nemá ZDF ani ARD, jsem v tomto případě vůbec nekritizoval, a pokud se čtenář orientuje pouze na základě titulku a nečte pak samotný obsah, je to už bohužel pouze jeho problém…

Štítky