Československá filmová společnost zásadně inovovala svou hybridní aplikaci, která se dočkala i velmi výrazného obsahové rozšíření. Část informací je tu nyní volně, větší část však spadá pod placený přístup do videotéky Film popular.

Hybridní televizní vysílání na TV Kinosvět je dostupné jak těm, kteří využívají pozemní příjem přes celoplošnou Regionální síť 7 nebo pražskou Regionální síť 4, tak těm, kteří sázejí na satelit, resp. v tomto případě na Skylink. Využít ho může každý, kdo má k dispozici některou ze zmiňovaných platforem a patřičně vybavený televizor (či set-top box) se zprovozněným (!) HbbTV.

Aplikaci připravily firmy Polar a Grand IT a u Československé filmové společnosti, která provozuje stanice CS film, CS mini, Horor film, Kinosvět a WAR svět válek, představuje značný krok vpřed.

Rozdělena je na volně dostupnou část, kterou představují rubriky Filmový svět, Kinosvět, brzy uvidíte a Výhodné nákupy, a placenou část zvanou Film popular (videotéka). Ta je hrazena formou předplatného a jestliže ho nemáte, můžete z ní využít pouze volné minutové ukázky. Provozovatel udává, že tato část nabízí „2529 videí z programu televizí Kinosvět, WAR svět válek, CS film, CS mini a Horor film, řadu z nich v předpremiéře“.

Videotéka Film popular je dostupná jak v České republice, tak na Slovensku a roční předplatné vyjde v obou případech na pověstnou hubičku: českého zájemce na 199 Kč, slovenského na 7,9 €.

Jaká nová aplikace HbbTV je, jak se chová, ovládá a co skutečně nabízí jsem vyzkoušel na dvou televizorech odlišných značek a hlavně dvou odlišných verzí HbbTV. Začal jsem na nedávno testovaném Hisense H55U7A se zabudovanou verzí HbbTV 2.0 a pokračoval na Philips 55PUS6703 s HbbTV 1.5 (recenze v přípravě). Aplikace se v obou případech chovala zcela stejně a stejné byly i problémy s ovládáním.

Ovládání HbbTV na Kinosvět představuje zvláštní kombinací tradičního přístupu a mačkání červeného tlačítka s proměnlivou funkcí. Bohužel!

Nekonzistentní ovládání

Systém ovládání je postaven na OK (Enter) a šipkových tlačítkách dálkového ovladače, bohužel tlačítko Zpět (Back, nebo také na některých televizorech Return) už pro návrat do vyšší nabídky většinou nefunguje (s výjimkou části Výhodné nákupy) a musíte tak většinou využít červené teletextové tlačítko, kterým vlastně na HbbTV vstupujete a kterým ho také na jiných místech ukončujete. V části Výhodné nákupy lze navíc pro návrat do hlavní nabídky použít i červené tlačítko, takže je vše poněkud zmatené.

V sekci Film popular, opět můžete využít OK a šipková tlačítka, opět tu nepracuje Zpět pro návrat do hlavní nabídky a aby toho nebylo málo, nejde využít ani červené teletextové tlačítko. To by mělo – podle nápovědy na obrazovce – aplikaci ukončit, což však nikdy nedělalo. Využít tak musíte typicky tlačítka dálkového ovladače zvaného Exit. Do hlavní nabídky se v této části přesouváte zeleným tlačítkem, což pracovalo.

Je zajímavé, že například v konkrétních videích už často můžete k návratu do předchozí nabídky použít jak Zpět, tak červené teletextové tlačítko, které ovšem na obrazovce jako nápověda často naznačeno vůbec není. Přehrávaným pořadům pak chybí možnost nějakého posouvání po časové ose nebo přetáčení. Video nebo ukázka jdou pouze pustit nebo pozastavit.

Nevím co k tomuto zvláštnímu ovládacímu stylu tvůrce systému vedlo, ale takto se aplikace HbbTV chovala na obou televizorech a tedy i obou použitých verzích HbbTV.

Volná sekce se rozebíhá zvolna

Jak bylo řečeno, volná část představuje tři rubriky: Filmový svět, Kinosvět – brzy uvidíte a Výhodné nákupy, což vidíte ve fotogalerii výše.

V první části s podtitulem „Denní zpravodajství ze světa filmu“ najdete zatím spíše občasné zpravodajství Filmový magazín (byly k dispozici dvě postarší vydání), dále pak DVD arénu z 2. 2. 2017 a byl tu i Film o filmu La la land, Kinotipy a Noční zprávy.

Volba „Kinosvět – brzy uvidíte“ s podtitulem „TV ochutnávka nej pořadů“ představuje řadu ukázek z pořadů stanic CS film, War a Kinosvět provedených formou tří sloupcového televizního programu. Stačí najet na příslušný pořad a spustit ho tlačítkem OK/Enter dálkového ovladače. K návratu pak šlo použít jak červené teletextové tlačítko, tak Zpět (Return, či někdy také Back).

Poslední volbou ve volně dostupné sekci jsou Výhodné nákupy s podtitulem Znáte z naší televize. Ty momentálně představuje nabídka knihkupectví Knihy.cz dělaná formou patnácti minutového pořadu u kterého by se ovšem už hodilo přetáčení, které ani zde není, nebo alespoň použití nějakého barevného tlačítka pro skok po jednotlivých titulech z nabídky. Takto to má někdy dělané Česká televize a je to vynikající.

U žádné z ukázek, kterou jsem zkoušel, nešla nastavit kvalita přehrávaného videa, ale ta nešla ani ve volně dostupných ukázkách a v placené části videotéky Film popular.

Placená sekce: GoPay a problémy s úhradou

Jak bylo řečeno, volně tu máte k dispozici minutové ukázky pořadů, výborné však je, že si snad celou sekci můžete vyzkoušet i bez placení. Dvě stě korun ročně navíc žádná velká částka, takže do toho můžete skočit rovnýma nohama. Bohužel pokud nechcete zaplatit via SMS a máte odpor (v českých podmínkách) k placení kartou jako já, platba převodem je dělána velice nešťastně. Použitý systém GoPay je nejen v tomto směru doslova na zabití a platí to i zde.

Na první pohled máte na výběr jen platbu kartou a platbu SMS. Teprve při pozornějším čtení vidíte pod kartou i možnost platby převodem. Jestliže se vydáte touto cestou, dostanete se – na místě kde snad všichni očekávají číslo účtu apod. k nic neříkající objednávce. Protože jsem už ale měl s „úžasným“ GoPay co do činění, povšiml jsem si drobného nápisu zcela nahoře „změnit platební metodu“. I když vypadá jako návrat k SMS platbě, není tomu tak. Mimochodem pokud se následně chcete vyvléknout ze zrychlené platby, je třeba jít na „Jiná banka…“

GoPay je špatný systém, možná ale jen přehnaně hrabivý, protože prostě protlačuje u nás problematické placení kartou. Jen mi není jasné, proč ho firmy stále ještě používají a komplikují platícím zákazníkům život.

Nemělo by být placení naopak co nejsnadnější?

Konečně zaplaceno, ale…

Jakmile uhradíte poplatek, nakonec jsem to udělal via SMS, musíte se přihlásit do aplikace HbbTV, což se dělá komplikovaněji buď přes QR kód nebo speciální webovou adresu, která se vám objeví na obrazovce televizoru a kterou musíte zadat na jiném zařízení.

Budiž…

Když máte vše, doufejme s úspěchem, za sebou, na televizní obrazovce vidíte, že jste přihlášen a předplatné je aktivní, můžete začíst zkoumat novou videotéku. Narazil jsem ale hned na začátku. Když jsem sjel dolů na nějaký pořad a chtěl si ho přehrát, skončil jsem vždy na tlačítku Odhlášení ze kterého se ne a ne dostat. Nebudu unavovat špatně navrženými věcmi, ale to, co jsem nakonec musel po přihlášení bezpodmínečně udělat, bylo stlačení pravého šipkového tlačítka čímž došlo k přejetí z Home na Doporučujeme.

Zkrátka a jasně: nesmíte chtít hned po přihlášení něco na stránce přehrát a nestačí na tlačítku domečku zmáčknout OK a myslet si, že dostanete do domovské nabídky. Je to sice logické, ale tady to nefunguje.

A když už jsem u odhlašování a přihlašování. Pokud jsem na televizoru z aplikace HbbTV vyskočil do vysílání stanice Kinosvět a vrátil se, byl jsem znovu automaticky přihlášen. Zkusil jsem se přepnout na jiné kanály a vrátit se a klaplo to také. Zkusil jsem tedy ještě vypnout televizor a znovu do HbbTV na Kinosvět vstoupit a ejhle – byl jsem opět automaticky přihlášen.

Až se opraví úvodní chyba, systém bude, zdá se, fungovat ke spokojenosti všech.

Kinosvět HbbTV – přihlášení do placené sekce Film popular je sice jednoduché, ale snadno můžete skončit na vysvíceném tlačítku Odhlásit, ze kterého se už nejde dostat.

Jaký je placený Film popular?

Vzhledem k zanedbatelné ceně na videotéku nemůžeme mít vysoké nároky. Jako první jsem si všiml, že i když se v původní tiskové zprávě hovořilo o obsahu všech stanic Československé filmové společnosti, v nabídce chybí CS film. Dále je třeba si uvědomit, abych začal negativy, že u obsahu nenastavíte kvalitu a i když tu HD obsah je, musíte na něj prostě narazit i když u animovaných pohádek, je to asi jedno. Posledním mínusem je dosti nekonzistentní ovládání a zvyknout si musíte podivně mixovaný styl. Pokud se ale budete orientovat na červené tlačítko bude to o něco lepší…

Videotéka má své dětské bolesti, ale důležité je, že za dvě stě korun na rok je tu obsahu habaděj i když zejména pro dospělé a teenagery. Pro malé děti tu příliš mnoho pohádek není, možná ale budou mít radost z některých naučných pořadů.

Nakonec tedy převážil kladný pocit i když bych dal přednost třeba o stokorunu vyšší ceně, dotaženějšímu ovládání a obsahu i s CS filmem, který by byl velkým tahounem. Jak jsem byl ale ubezpečen, něco se skutečně chystá.

Štítky