Možná vám už také do schránky přišel dopis od poskytovatele placené televizní služby, v němž vám nabízel „jednoduché“ řešení přechodu na nový vysílací standard.

Diváci pozemního televizního vysílání v poslední době čelí masivní kampani provozovatelů placených satelitních a IPTV služeb, která souvisí s blížícím se přechodem na nový vysílací standard DVB-T2. Nejde jen o klasické dopisy do schránek, ale i dezinformační weby, které se tváří jako „rádci“ a „pomocníci“, co chtějí divákům pomoci projít složitým procesem druhé televizní digitalizace. Ve skutečnosti však přechod na DVB-T2 kritizují a vyzdvihují výhody jiného typu příjmu televizního signálu, které jsou však placené. Nezřídka přitom používají neférové a přímo lživé argumentace. Situace je o to horší, že oficiální kampaň k přechodu na DVB-T2, již má mít na starosti ministerstvo průmyslu a obchodu, stále ještě neodstartovala, a z televizních stanic DVB-T2 propaguje pouze veřejnoprávní ČT.

Na první televizní digitalizaci, která probíhala v letech 2008 až 2012, nejvíce vydělaly satelitní platformy. Diváky nalákaly na bohatší programovou nabídku a vysílání v HD kvalitě. Obě tyto výhody ale nabídne (a částečně už nabízí) i DVB-T2, takže se očekává, že z neterestrických televizních platforem bude na druhé televizní digitalizaci těžit spíše IPTV a OTT služby (které však už nabízí i satelitní operátoři) – díky jejich interaktivitě. Ale ani satelitáři nehází flintu do žita a vedle nekonečných stížností směřovaných do Bruselu, které rozebírají údajné narušování hospodářské soutěže při českém přechodu na DVB-T2, rozjeli i svoji dezinformační kampaň zaměřenou na koncové diváky. Nejokatějším příkladům nepravdivé argumentace se budeme věnovat v tomto článku.

Satelitní služby tyly již z první televizní digitalizace

Vyřešíme digitalizaci za vás – a skásneme vás za to

Základním argumentem provozovatelů placených televizních služeb je údajná složitost přechodu na DVB-T2. Divákům nabízí, že problémy spojené s druhou televizní digitalizací a obavy ze ztráty oblíbených televizních programů vyřeší „za ně“. Zároveň ale už nedodávají, že si za to divák pořádně připlatí, protože satelitní nebo IPTV set-top-box je výrazně dražší než přijímač DVB-T2. Opticky se může zdát, že někteří operátoři nabízí přijímač a aktivaci služby za jedinou korunu, ale to neznamená, že divák dostane satelitní nebo IPTV přijímač zadarmo. Operátor mu jeho cenu rozpustí do měsíčních plateb za příjem služby. Divákovi se tedy může zdát, že na přechodu k satelitu nebo IPTV vydělal, ale ve skutečnosti vydělal pouze onen operátor.

Nejistá je také další často zmiňovaná výhoda, že diváci satelitní, kabelové a IP televize již mají druhou televizní digitalizaci vyřešenu, protože se jich přechod na DVB-T2 netýká. To je sice pravda, ale i jiné televizní platformy mění vysílací standardy. Satelitní televize poměrně nedávno přecházela ze standardu DVB-S na DVB-S2, což se neobešlo bez výměny satelitních set-top-boxů. Kabelové společnosti přecházely od analogové kabelové televize, k jejímuž příjmu nebyl potřeba žádný set-top-box, k digitální kabelové televizi DVB-C, která již set-top-box nebo CA modul s kartou pro televizor s DVB-C tunerem potřebují. IPTV operátoři zase mění parametry svých služeb a společně s nimi jsou třeba stále výkonnější přijímače. Takže postupná výměna přijímačů se v různých časových cyklech týká všech druhů televizního vysílání. Pouze u pozemního příjmu televize je ale nákup přijímače jednorázovým nákladem a poté nemusí za příjem televizního vysílání platit (s výjimkou televizního poplatku ČT).

Změnou vysílacího standardu postupně prochází všechny televizní platformy – i satelitní a kabelová televize

Strašení horším pokrytím, které horší nebude

Placené televizní služby označují budoucí vysílání DVB-T2 za méně kvalitní, ať už jde o rozlišení obrazu nebo pokrytí signálem. Dokonce tvrdí, že v hustě zastavěných a horských oblastech se pozemní příjem televize zhorší. To je úplný nesmysl. Pokrytí bude stejné nebo lepší než u dnešních sítí DVB-T. K žádnému zhoršení v hustě obydlených oblastech a na horách nedojde, protože vedle silných vysílačů jsou pro DVB-T2 plánovány i dokrývače ve stejném nebo podobném rozsahu jako v DVB-T. Ani kvalita obrazu se nezhorší, i když se to tak může nyní z provozu některých přechodových sítí DVB-T2 zdát. Nový standard umožní v terestrickém vysílání šířit větší počet programů ve vysokém (HD) rozlišení. Již dnes takto vysílá pět programů České televize, které jsou v DVB-T2 dostupné ve Full HD kvalitě.

Poskytovatelé satelitní, kabelové a IP televize také upozorňují na „chaotické a měnící se informace o postupném vypínání DVB-T“. To možná platilo před rokem či dvěma. Nyní již existuje návrh Technického plánu přechodu na DVB-T2, který obsahuje přesné termíny vypínání celoplošných sítí DVB-T a zapínání přechodových sítí DVB-T2. Každý region tak ví, kdy přijde o signál DVB-T a do kdy si tedy diváci musí pořídit přijímač DVB-T2. Jako první začne celoplošné sítě DVB-T vypínat Praha, a to již v listopadu 2019. Poslední region přijde o vysílání DVB-T v červnu 2020. Do doby vypnutí vysílačů DVB-T v daném regionu není nutné kupovat nový přijímač DVB-T2. Je však pravda, že již v polovině roku 2019 budou muset ukončit vysílání regionální sítě DVB-T, jejichž programy se však již dnes snaží přejít do DVB-T2.

Kdo dnes přijímá signál DVB-T, měl by bez problémů přijímat i vysílání DVB-T2

Zpoplatněné DVB-T2? Spíše sen komerčních stanic než realita

Velmi diskutovaným tématem je případné zpoplatnění programů v DVB-T2. Řada odborníků ho bere za jistou věc, nikdo však dosud závazně neřekl, že své programy v terestrickém vysílání zakóduje a zpoplatní. Velké komerční televize jsou závislé na příjmech z prodeje reklamních časů a ty zase na co nejvyšší sledovanosti Té nelze dosáhnout v rámci placené služby, ale pouze v režimu Free-To-Air, tedy bezplatném nekódovaném vysílání. Diváci se tedy nemusí obávat, že by přišli o příjem současných programů vysílaných v pozemních sítích. Rozhodnutí o případném zpoplatnění příjmu pozemního vysílání záleží na jednotlivých televizních stanicích.

Za naprostou lež lze označit tvrzení některých zástupců placených televizních služeb, že DVB-T2 zřejmě nadále neumožní moderní formy sledování televize, jakými je zpětné zhlédnutí, archiv pořadů, příjem televize v mobilních zařízení a hybridní vysílání HbbTV. Právě naopak! Konkrétně HbbTV je velkou přidanou hodnotou pozemního digitálního televizního vysílání a jeho role bude přechodem na DVB-T2 ještě stoupat. Diváci si totiž budou kupovat nové televizory, které jsou už v naprosté většině případů chytré a po připojení k internetu umožní využívat HbbTV s archivy televizních pořadů a dalšími doplňkovými službami. Mimochodem, mnoho diváků z regionů bude moci HbbTV vyzkoušet poprvé právě až v DVB-T2, po uvolnění části kmitočtů, na kterých dnes probíhá televizní vysílání a na kterých budou zprovozněny moderní mobilní sítě pro bezdrátové připojení k internetu.

HbbTV bude jednou z velkých výhod DVB-T2. Není pravda, že hybridní vysílání nebude možné po druhé televizní digitalizaci využívat.

Terestrika bez servisu pro diváka? Nesmysl

Odpůrci DVB-T2 se také snaží vyvolat dojem, že u pozemního digitálního televizního vysílání nemá divák šanci dovolat se v případě potíží nějaké servisní linky, protože nemá uzavřenu smlouvu s dodavatelem signálu. Všichni provozovatelé pozemních televizích sítí ale mají své dispečinky, na které lze hlásit problémy s příjmem signálu 24 hodin denně. Dalším takovým místem je Český telekomunikační úřad, ale stížnost jistě předají a vyřídí i zástupci jednotlivých televizních stanic. Uzavřená smlouva s poskytovatelem placené televizní služby dává jistotu spíše tomuto operátorovi, že si zajistil pravidelný příjem od diváka v podobě nemalých měsíčních poplatků. I za tu nejzákladnější programovou nabídku diváci zaplatí nejméně 89 korun měsíčně, a to v této částce není započítaný koncesionářský poplatek České televizi.