Ne všechny vysílače velkého výkonu u přechodových sítí DVB-T2 lze spustit včas, většinou tomu brání potenciální vzájemné rušení s televizním vysíláním v sousední zemi.

Fanoušci nového standardu pozemního digitálního televizního vysílání DVB-T2 v jižních Čechách vědí, že si na kompletní programovou nabídku tří přechodových multiplexů nové generace budou muset ještě nějaký ten pátek počkat. Není to však pouze jihočeský region, kterého se dotkne problém s mezinárodní koordinací kmitočtů pro dočasné sítě DVB-T2 v Česku. Komplikace čekají všechny tři přechodové sítě, a to ještě není řeč o dokrývačích – ty budou představovat ještě větší problém. Česká televize už před časem upozornila, že návrh Technického plánu přechodu na DVB-T2 obsahuje nereálné kmitočty pro dokrývače, protože v některých místech počítá s opakovači, i když v daném místě bude nutné použít převáděče. Pojďme se ale podívat na problematické hlavní vysílače.

České Budějovice – Kleť

S komplikovanou mezinárodní koordinací kmitočtů se u této lokality potýkala už Česká televize, která z Kleti začala vysílat v DVB-T2 jako první. Její Přechodová síť 11 ale může využívat snížený výkon 10 kW oproti původně zamýšlenému plnému výkonu 100 kW. Omezení bude trvat nejméně do konce letošního roku. Jedinou výhodou pro ČT je fakt, že v DVB-T2 vysílá na stejném kanálu 50, který do konce loňského roku využívala Regionální síť 8 a tak ji měla řada bytových domů předladěnu ve společných televizních anténách. Větší komplikaci řeší Přechodová síť 12 provozovaná Českými Radiokomunikacemi. Ta bude na jihu Čech využívat vysílací kanál 27, který by se však rušil s bavorským vysílačem Brotjacklriegel, který na stejném kanálu šíří tamní veřejnoprávní multiplex BR výkonem 100 kW. Čekání se však Českým Radiokomunikacím vyplatí, protože kanál 27 je kmitočtem nejenom pro přechodovou, ale i finální DVB-T2 síť.

Mapa pokrytí bavorského vysílače Brotjacklriegel na kanálu 27 a její zásah na území České republiky (Zdroj: DVB servis, mapu kliknutím zvětšíte)

Tento německý vysílač by se měl vypínat letos v listopadu a nahradit by jej mělo vysílání v novém standardu DVB-T2 na jiném vysílacím kanálu. Přechodová síť 12 z Kletě tak může odstartovat nejdříve právě v listopadu. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) ve svých připomínkách k návrhu Technického plánu přechodu na DVB-T2 dokonce navrhuje jako termín startu tohoto multiplexu na Kleti leden 2019. Záležet bude na konečném termínu vypnutí německého DVB-T vysílače. Jediná přechodová síť DVB-T2, která nemá na Kleti problém, že multiplex společnosti Digital Broadcasting, který odstartoval včera na kanálu 32 výkonem 63 kW.

Vimperk – Mařský vrch

Druhý z hlavních jihočeských vysílačů je u Přechodové sítě 12 ve stejné situaci jako Kleť. Spolu s ním totiž bude vysílat v jednofrekvenční síti na kanálu 27, proto jej bude možné spustit až ve chvíli, kdy bavorská strana vypne vysílání veřejnoprávnímu multiplexu BR na vysílači Brotjacklriegel. Mařský vrch poté nebude mít žádné omezení výkonu ani vyzařovacího diagramu vysílače. Diváci si ale budou muset v DVB-T2 počkat na programy skupin Prima, Barrandov, Óčko, Šlágr TV a další o několik měsíců déle – nejméně do listopadu, možná až do ledna příštího roku. Česká televize ze stejného vysílače šíří svoji přechodovou síť DVB-T2 již od letošního jara, Přechodová síť 13 společnosti Digital Broadcasting odtud vysílat nebude.

Vysílač Vimperk – Mařský vrch (Foto: CRA)

Jablonec nad Nisou – Černá Studnice

Velký problém s pokrytím Libereckého kraje bude mít společnost Digital Broadcasting. Její Přechodová síť 13 zatím nemá vhodný kmitočet pro vysílání z lokality Jablonec nad Nisou – Černá Studnice, což bude jeden z nejsilnějších vysílačů celé sítě. Návrh Technického plánu přechodu na DVB-T2 neosahuje ani kanál pro přechodové období, ani termín zahájení vysílání v novém standardu. Pouze zmiňuje finální kanál 43 pro multiplex, který později nahradí Přechodovou síť 13. Pro Digital Broadcasting to znamená ztrátu pokrytí střední a východní části Libereckého kraje a severovýchodního cípu Středočeského kraje. Krajské město Liberec by měl dokrýt místní dokrývač, který by mohl být spuštěn během letních prázdnin. Další dokrývač je plánován pro město Varnsdorf.

Pokrytí celoplošného multiplexu 4 z vysílače Jablonec nad Nisou – Černá Studnice (Zdroj: Digital Broadcasting)

Jáchymov – Klínovec

O několik měsíců později oproti původnímu předpokladu by měla odstartovat Přechodová síť 13 také z jáchymovského Klínovce. Důvodem je fakt, že ČTÚ pro přechodový multiplex vyčlenil kanál 38, který na stejném vysílači využívá Regionální síť 7, již ve standardu DVB-T provozuje sesterská společnost Digital Broadcasting, firma Progres Digital. Ta může kanál 38 na Klínovci používat do konce června 2019. Fakticky jej ale bude blokovat nejméně do doby, do kdy bude Česká televize v Regionální síti 7 šířit svoje programy ČT 1 HD, ČT 2 HD, ČT Sport HD a ČT Déčko / ČT art. Podle dřívějších vyjádření zástupců ČT by se tak mělo dít patrně do konce letošního roku. Teprve po vypnutí Regionální sítě 7 na Klínovci bude možné spustit ze stejného vysílače Přechodovou síť 13 ve standardu DVB-T2.

Je zřejmé, že ČTÚ má určitý časový skluz v koordinaci některých kmitočtů. Situace by se mohla zlepšit v souvislosti s dokončování přechodu na DVB-T2 v Německu.

Štítky