Vlajkový kanál RTL ve spolupráci s dalšími plnoformátovými stanicemi tvoří hlavní pilíř hybridního vysílání mediální skupiny, tematický kanál n-tv pro změnu potěší bohatou nabídkou zpravodajského obsahu.

Kde sledovat programy RTL

U německých komerčních stanic je situace značně jiná, než je tomu u veřejnoprávních programů. Zatímco druhou kategorii vysílatelů, tedy kanály ARD a ZDF, naladíte pozemní cestou v DVB-T2 prakticky po celém Německu, u soukromých stanic to neplatí. Komerční stanice se se svými programy soustřeďují pouze na velké aglomerace, a tak zachycení těchto kanálů na českém území je velice problematické. Nejbližší vysílač Dresden – Wachwitz, který šíři multiplex „freenet 1“ navíc koliduje s pražskou Regionální síti 4 na kanálu 46, takže jeho zachycení na našem území se tak téměř rovná nule. Koncem září mají být na stejném kanálu spuštěny vysílače Chemnitz – Geyer a Chemnitz – Reichenheim.

Situace ale pochopitelně není s DVB-T2 multiplexem freenet 1 definitivní, protože, jak pozorní čtenáři Televizníhowebu.cz vědí, v příštím roce bude vysílání regionálních sítí v České republice ukončeno, respektive bezpochyby to bude případ zmíněného pražského multiplexu. Do budoucna se bude vysílání DVB-T2 v Německu pochopitelně rozšiřovat, a tak se do dalších oblastí v České republice dostane přeshraničním zásahem signál. Nutno upozornit, že však nepůjde o komerční vysílatele, ale opět pouze o kanály veřejnoprávní ARD a ZDF. I tak je ale pochopitelně nabídka velmi bohatá. Další možností pro sledování programů RTL, je satelitní distribuce, konkrétně satelit Astra.

Společná nabídka

Nabídka hybridních aplikací RTL je velmi bohatá a je daná tím, že nejde o jeden televizní program, ale celou mediální skupinu. Kromě stejnojmenné stanice do ní dále patří programy RTL II, VOX, Nitra, Super RTL a n-tv. Dětskou RTL bych ale z výčtu s dovolením úplně vynechal, protože jediné, co nabízí, je pouze graficky poměrně chudý TV program. Každá stanice má menu barevně odlišené, některé aplikace jsou ale společné. Platí to konkrétně pro kanály RTL, VOX a Nitro. V jádru se jedná o teletext, aplikaci Watchbox, hry (Spiele), televizní program, počasí (Das Wetter) nebo top tipy (Highlights). Nutno upozornit, že videa v aplikacích nejsou ve vysokém rozlišení, ale slouží spíše pro ukrácení času s dálkovým ovladačem. Obrazová kvalita je ale více méně pro běžného diváka naprosto dostatečná.

Aplikace Teletext příliš neoslní ani u jedné ze tři zmiňovaných stanic. Jde v podstatě o hodně podobné rozhraní, které nabízí například Česká televize – holý text bez obrázků. Co se skrývá pod aplikací Wachbox, se mi bohužel nepodařilo zjistit. Přijímač mi v tomto případě vyhodil hlášku „The request cound not be satisfied.“, tedy něco v duchu, že můj požadavek nemůže být uspokojen. Má jít přitom o velmi zajímavou aplikaci, v níž nemají chybět filmy, seriály, anime i televizní videa. Její on-line verze je k dispozici na adrese https://www.watchbox.de/. Jednoduchou, ale přehlednou aplikací je Počasí, které nabízí kromě aktuálního pohledu na mapu například poslední odvysílanou televizní relaci.

Odlišné aplikace a menu RTL II

Určitě si pamatujete na dobu, kdy Česká televize slibovala, že v rámci hybridního menu uvede speciální aplikace, které budou vázány na jednotlivé pořady. Realita je taková, že jsme se jich prakticky kromě Taneční školy StarDance prakticky vůbec nedočkali. Němci ale v rámci HbbTV menu považují tuhle část za velmi důležitou. RTL jako vlajkový kanál nabízí například aplikace reality show Bachelor in Paradise nebo Let’s Dance. Opomenout nesmíme ani Team Ninja Warrior. Po grafické stránce relativně velmi jednoduchá aplikace nabízí videa ze zákulisí a různé bonusové materiály. Osobně mě velmi zaujal přehled receptů „Kochbar powered by VOX“. Tohle by byla ideální možnost pro kulinářskou Mňam TV. Bohužel, tato stanice doposud HbbTV nespustila…

Přesto, že RTL II je sesterským kanálem RTL, jeho nabídka HbbTV aplikací je zcela jiná a jinak je také zpracované samotné menu, které je v tomto případě hodně obrázkové a stojí zejména na videu. RTL II hodně pracuje se systémem dělení kategorií. Například v rámci „top pořadů“ je použito abecední řazení, v rámci televizního programu časové řazení a kompletní přehled pořadů je také označen jako A-Z. Pokud vstoupíte do Zpravodajství (News), i tady jsou kategorie – Německo, Celebrity, Ze světa, Životní styl a podobně. Osobně jsem se ale v tomto menu dost ztrácel a mnohem více mi vyhovovaly klasické ikony, které používá právě RTL, VOX nebo Nitro.

n-tv přichází s vydatnou dávkou zpravodajství

S naprosto odlišnou nabídkou od všech ostatních kanálů z rodiny RTL přichází zpravodajská stanice n-tv. Nejde ovšem o žádné překvapení, protože jde o tematický kanál, který do nabídky plnoformátových stanic nezapadá. V jeho menu jsou proto položky jako Digitaltext, Fussballticker, Börse, Sport, Programm, Videos, Sendungen, Spiele nebo Wetter. Ovšem nenechte se mýlit. I když jste na předchozím screenech již některé z nich viděli, na n-tv vypadají úplně jinak a nutno upozornit, že mnohem lépe. Bílé dlaždice a bílé menu tomuto programu vážně sluší a hlavně jsou zde použity také obrázky. Aplikace Wetter je ale o něco chudší po informační stránce. K dispozici jsou zde pouze fakta o tom, jak se bude vyvíjet počasí v průběhu dne, případně kdy vychází a zapadá slunce.

S čím jsme se zatím v českých podmínkách nesetkali, je neobvyklé umístění virtuálního červeného tlačítka do pravého horního rohu obrazovky a divák, který se soustředí tradičně na dolní část, může být trochu zmaten, respektive mít pocit, že se úvodní HbbTV prvek vůbec neobjevil. Přehledný teletext obsahuje také fotky a je pochopitelně řazen do přehledných kategorií. Ačkoliv videa jsou k dispozici zatím pouze ve standardním rozlišení, do budoucna lze očekávat v tomto směru pochopitelně změnu. RTL již avizovala, že chce platformu HbbTV využit pro distribuci obsahu ve formátu Ultra HD. Videa v HD kvalitě jsou právě součástí platformy Watchbox, na kterou je uplatněna geoblokace. RTL již v tuto chvíli provozuje kanál v Ultra HD rozlišení, který slouží prozatím pouze pro přenosy závodů formule 1. Osobně očekávám, že situace se změní od příštího roku.

Štítky