Velká dávka obsahu, jehož účelem je především diváka bavit, a vydatná dávka jednoduchých her, které diváka udrží na dlouho u televizní obrazovky. To je v kostce HbbTV jedné z největších komerčních skupin v Německu.

V minulém dílu našeho prozatím nekonečného seriálu věnovaného hybridním portálům jednotlivým německých televizních skupin jsem se věnoval RTL, v aktuálním dílu tak musí volba zcela logicky padnout na konkurenční ProSiebenSat.1, která je na poli distribuce velmi aktivní. V rámci nabídky pozemní digitální televize freenet TV obsadila se svými programy prakticky celý druhý multiplex. Ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) se jedná konkrétně o Sat.1, ProSieben, Kabel Eins, Sixx, ProSieben Maxx a Sat.1 Gold.

Kde jsou programy ProSiebenSat.1 k dispozici

V rámci DVB-T2 je možné tyto programy přijímat v dosahu vysílače Dresden – Wachwitz na kanálu 29. Na satelitní pozici 19,2 stupně východně, družice Astra, jsou programy ProSiebenSat.1 s vysokým rozlišením kódovány, v režimu free-to-air jsou pouze kanály ve standardní, nízké, kvalitě. V následujících letech se dá předpokládat, že bude vyvíjen určitý tlak na to, aby diváci postupně přecházeli na vysoké rozlišení, čímž by zároveň skončila možnost legálního příjmu mimo území Německa. Ať už to bude jakkoliv, technologie hybridního vysílání HbbTV je na tomto kódování nezávislá a můžete ji tedy využívat u všech programů. V minulosti byly německé komerční televize také součástí řady kabelových nabídek. To už je ale jiná kapitola.

Společná nabídka a odlišnosti

Na první pohled je nabídka všech kanálů ProSiebenSat.1 dostupná pro české diváky společná. Jedná se o portál, který obsahuje položky Start, Mediathek (Archiv pořadů), Themenchannel (Tematické kanály), Spiele (Hry), Programm (Televizní program) a Gewinnspiele (reklama na hru o hodnotné ceny). První z nich je vždy úvodní stránkou dané televizní stanice a obsahuje hlavní taháky z celého portálu. Podle kliknutí na jednotlivé položky se tak můžete přesouvat v rámci celého menu. V rámci on-line archivu je část pořadů dostupná, na ostatní formáty je uplatňována z pochopitelných důvodů geoblokace.

Osobně mě velmi zaujala kategorie Themenchannel, která obsahuje v praxi jednotlivá videa a příspěvky z vysílání řazené podle tematického zaměření. Vybrat si můžete celou řadu žánrů, mimo jiné Vědu, Kriminalistiku, Cestování, Fitness, Komedie a řadu dalšího. Celému menu svědčí přehlednost a zároveň jednoduchost, která vám umožní najít okamžitě to, co hledáte. Velice se mi líbilo i grafické zpracování jednotlivých dlaždic, které je složeno z náhledů jednotlivých pořadů. Pozorný čtenář si nemůže nevšimnout, že se tady bezesporu inspirovala také tuzemská FTV Prima, což ji lze jedině přičíst k dobru.

Sympatické použití červeného tlačítka

Za sympatický prvek, který používá mediální skupina ProSiebenSat.1 je možné označit červené tlačítko. To je pochopitelně součástí každého HbbTV portálu, nicméně Němci ho v tomto případě používají trochu jinak. Po stisknutí „red button“ na dálkovém ovladači se sice ocitnete na portálu dané televizní stanice, nicméně první stránka je přizpůsobena pořadu, na který kanál láká. Může jít například jak o programovou novinku, tak o formát, který si u diváků našel oblibu. V rámci povedeného grafického zpracování to má sice něco do sebe, nicméně raději preferuji alternativní modré tlačítko, které si například osvojila Česká televize.

V kategorii News & Magazin jsou umístěny jak články bulvárnějšího ladění, tak i videa. Jde například o příspěvky, které se objevily ve společenských magazínech napříč mediální skupinou. HbbTV portál je bez pochyby další vhodnou platformu, kde se distribuce takového obsahu přímo nabízí. První pokusy s jednoduchými hrami, které se mohou objevit v hybridním vysílání, můžeme vidět i u nás, Němci ale mají pro tento účel samostatný portál. Pokud bych si měl osobně tipnout, jsem přesvědčený o tom, že dříve nebo později se objeví něco podobného i u nás. Ostatně, jde přece o to udržet diváka co nejdéle u televizní obrazovky…

Ultra HD na speciálním 4K kanálu i v HbbTV

Náš dnešní článek jsme začínali malým ohlédnutím za německou skupinou RTL a prakticky ho tak také skončíme. Stejně jako RTL i ProSiebenSat.1 má plány v oblasti vysílání ve formátu 4K, tedy ultra vysokém rozlišení. Zatím sice nespustila lineární distribuci svého kanálu, což se do budoucna bez pochyby změní, nicméně své plány už v tomto směru konkretizovala. V květnu letošního roku vydala ProSiebenSat.1 tiskovou zprávu, v níž se zavázala, že do éry Ultra HD vstoupí v létě. V ní se mimo jiné zavázala, že diváci se mohou těšit například na magazín Galileo Spezial nebo oblíbený formát Rosins Restaurants.

Pokud si myslíte, že by německá komerční skupina neměla tento obsah, kde vysílat, vyvedeme vás z omylu. Vhodným prostředkem pro tyto piloty se stal kanál UHD1 společnosti SES, který je sice ve večerních hodinách kódovaný, nicméně obsah v této kvalitě se tu objevuje i ve volně šířených oknech v průběhu dne. Nepůjde jen o vysílání v samotném Ultra HD formátu, ale pochopitelně i vysokém dynamickém rozsahu HDR, který dodá obrazu patřičnou hloubku a věrnost. Kromě UHD1 může být vhodnou platformou pro 4K obsah pochopitelně i hybridní vysílání HbbTV. V tomto případě je vyžadováno rychlejší internetové připojení.

„Vysíláním tří reportážních příběhů v rámci našeho bloku Abenteuer Leben prostřednictvím HbbTV v loňském roce jsme dokázali naše vedoucí postavení v oblasti inovací na poli digitálních technologií. Nyní rozšíříme Ultra HD vysílání také do oblasti lineární distribuce a přineseme nejen vyšší rozlišení, ale také vyšší kontrast a kvalitu díky HDR, která je vyžadována pro oblast dokumentaristiky. Jsme přesvědčeni o tom, že naše publikum budeme inspirovat,“ uvedla Nicole Agudo Berbel, ředitelka Divize distribuce a digitálního obsahu ProSiebenSat.1, která se odvolává na skutečnost, že v roce 2017 již bylo podle GfK schopno 40 % prodaných televizorů přijímat právě formát UHD, respektive byly 4K Ready.

Štítky