UVNITŘ PLNÉ ZNĚNÍ – Tabulka vypořádání podnětů z meziresortního připomínkového řízení má přes 90 stran. Většinu připomínek ministerstvo průmyslu a obchodu uznalo.

Minimálně půlroční souběh pozemního digitálního televizního vysílání ve standardech DVB-T a DVB-T2 se při druhé televizní digitalizaci nebude vztahovat na vysílače malého výkonu a dokrývače. Návrh Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), který požaduje změnu v Technickém plánu přechodu (TPP) na DVB-T2, schválil předkladatel TPP, ministerstvo průmyslu a obchodu. Půlroční souběh vysílání v obou standardech se tak má týkat pouze základních vysílačů velkého výkonu. Jde o jednu z mnoha změn, které vyplynuly z vypořádání podnětů, jež ministerstvo obdrželo během meziresortním připomínkovém řízení, které probíhalo do konce letošního května. Resort připomínky vypořádal do konce června a upravený návrh TPP nyní předá Legislativní radě vlády.

Dva termíny vypnutí DVB-T zůstávají

ČTÚ neuspěl se všemi připomínkami. Například žádal, aby se sjednotil termín ukončení pozemního digitálního televizního vysílání ve standardu DVB-T na všech vysílačích na 30. červen 2020. Jenže loňská diginovela zákona o elektronických komunikacích počítá s 1. únorem 2021. Návrh TPP zmiňuje oba termíny s tím, že všechny základní vysílače velkého výkonu a také dokrývače, které vysílají v pásmu 700 MHz, mají být vypnuty k 30. červnu 2020. Zbylé dokrývače pak mají být vypínány nebo přepínány v období od 30. června 2020 do 1. února 2021. Telekomunikační úřad naopak uspěl s návrhy na doplnění chybějících termínů pro spuštění konkrétních vysílačů nebo dokrývačů přechodových sítí DVB-T2. Například vysílač Raspenava v Přechodové síti 11 měl odstartoval letos v květnu.

Start Přechodové sítě 12 z vysílačů České Budějovice – Kleť a Vimperk – Mařský vrch zase ČTÚ stanovil a ministerstvo schválilo na 1. ledna 2019. Do návrhu TPP se na žádost ČTÚ dostala i formulace, že k vypínání DVB-T v konkrétní oblasti může dojít až ve chvíli, kdy ji ve stejném rozsahu pokrývá přechodová nebo finální síť DVB-T2. Původně návrh TPP obsahoval pouze formulaci o finální síti DVB-T2, ale v řadě lokalit nebude možné finální kmitočet DVB-T2 spustit dříve, než bude vypnuto vysílání ve standardu DVB-T a tudíž přechodová síť DVB-T2 sehraje důležitou roli pokrytí v novém standardu, než dojde k přechodu „střihem“ mezi finálními sítěmi DVB-T a DVB-T2 (například finální síť 24 bude často fungovat na dnešních kmitočtech multiplexu 4).

Vypořádání připomínek k TPP by Jan.Potucek on Scribd

Úpravy pro dokrývače sítí DVB-T2

České Radiokomunikace (CRA) společně s Hospodářskou komorou ČR a Českou asociací elektronických komunikací uspěly s připomínkami, aby u dokrývačů Brumov – Bylnice, Bystřice nad Pernštejnem, Česká Třebová – Výšina, Halenkov, Hejnice, Horní Lipová, Hradec nad Moravicí, Hronov, Jablunkov – Mlýnská, Jeseník – Zlatý Chlum, Kopřivna, Loket, Mosty u Jablunkova, Náchod 2, Náchod – Kladská, Pec pod Sněžkou, Valašská Bystřice a Vrbno pod Pradědem u Přechodové sítě 11, tedy veřejnoprávního multiplexu DVB-T2, mohly být změněny vysílací kanály oproti návrhu TPP na základě mezinárodní koordinace a u všech ostatních, pokud to bude nutné z technických důvodů a požádá o to operátor sítě, tedy Česká televize. U dokrývače Příbram pak prošel požadavek na vymazání původně zamýšleného kanálu 26, protože tento vysílač nemůže fungovat jako opakovač.

Stejná skupina připomínkujících prosadila i změny vysílacích kanálů několika dokrývačů Přechodové sítě 12: v Karlových Varech a Rakovníku na kanál 34, ve Žďáru nad Sázavou na kanál 28. U dokrývače Hejnice pak prošlo snížení maximálního vyzářeného výkonu na 15 dBW. U všech dokrývačů pak stejně jako u Přechodové sítě 11 možnost výměny vysílacího kanálu na základě technických důvodů a požadavku operátora sítě, tedy CRA.

Bude z Votic vysílat finální síť 23, která nahradí multiplex 3? Toť otázka… (Foto: CRA)

Přechod pro regionální televize bude řešit další diginovela

Úřad na ochranu hospodářské soutěže neuspěl s požadavkem, aby návrh TPP řešil otázku přechodu regionálních televizí na DVB-T2 a umožnil jim vysílat ve všech přechodových a finálních sítích DVB-T2 určených pro komerční televize. Ministerstvo průmyslu a obchodu ale oponovalo, že v přechodné období souběhu vysílání v obou standardech je šíření regionálních televizí v DVB-T2 řešeno jako „převzaté vysílání“. Finální řešení pro regionální televize má podle předkladatele TPP přinést tzv. druhá diginovela zákona o elektronických komunikacích, která má vzniknout letos na podzim. Ministerstvo spravedlnosti zase marně žádalo, aby TPP obsahoval vyčíslení nákladů druhé televizní digitalizace pro státní rozpočet a veřejné finance. Překladatel návrhu upozornil, že TPP se zabývá pouze technickým přechodem na nový vysílací standard.

Zatímco Česká asociace satelitních operátorů, největší odpůrce přechodu na DVB-T2, neuspěla ani s jednou svojí připomínkou k návrhu TPP, Asociace komerčních televizí slavila úspěch u většiny svých podnětů. Na základě jejích připomínek se v TPP například objeví zmínka o státní informační kampani k přechodu na DVB-T2 i termíny přepínání přechodových sítí DVB-T2.