Ve vybraných regionech skončí vysílání veřejnoprávních programů v DVB-T a ten samý den odstartují ty samé programy v HD kvalitě v DVB-T2. První vysílače přijdou na řadu 26. září.

Čtyři podzimní termíny rozšiřování pozemního digitálního televizního vysílání v novém standardu DVB-T2 zveřejnily německé veřejnoprávní televize ARD a ZDF. Ve stejných lokalitách zároveň dojde k ukončení vysílání v dosavadním standardu DVB-T. Některé dosavadní vysílače DVB-T2 budou měnit vysílací kanály, takže diváci, kteří mezitím přešli na příjem vysílání v novém standardu, budou muset znovu spustit automatické vyhledávání programů, aby se jim do přijímače znovu načetla programová nabídka. Nejprve budou vypnuty vysílače DVB-T a teprve poté bude spuštěno vysílání DVB-T2 na finálních kanálech, informoval server www.dvb-t2hd.de, oficiální web o druhé televizní digitalizaci v Německu.

Podzimní vlna přechodu na DVB-T2 se dotkne spolkových zemí Bádensko-Württembersko, Bavorsko, Meklenbursko-Přední Pomořansko, Severní Porýní-Vestfálsko, Porýní-Falc, Sársko, Sasko, Šlesvicko-Holštýnsko a Durynsko. Týkat se bude výhradně veřejnoprávních programů. Nové vysílání bude pro diváky volně přístupné a zdarma, navíc v HD kvalitě (komerční televize v Německu vysílají v DVB-T2 také v HD kvalitě, ale za poplatek). Zajímavé to bude i pro české diváky, protože dva nově spouštěné vysílače – Ochsenkopf a Chemnitz-Geyer – budou signálem přesahovat do České republiky a s kvalitní příjmovou anténou se zesilovačem je bude možné stabilně přijímat i na našem území.

Televizní vysílač Ochsenkopf (Foto: Atlasobscura.com)

Vysílání budou moci naladit i Češi

Právě tyto dva vysílače, jejichž signál přesáhne i na území České republiky, budou zahajovat vysílání DVB-T2 v první vlně již 26. září. Společně s nimi odstartují ARD a ZDF vysílání DVB-T2 z bavorských vysílačů Amberg a Bamberg, ze saského vysílače Chemnitz-Reichenhain a z durynského vysílače Gera. Druhá fáze nastane o měsíc později, 24. října. Týkat se bude vysílačů Aalen, Donaueschingen, Heilbronn vinice, Ravensburg, Ulm a Waldenburg v Bádensku-Württembersku a vysílačů Garmisch-Partenkirchen, Gruenten, Hohenpeißenberg a Pfänder v Bavorsku. Posledně jmenovaný bude šířit pouze multiplex s programy ARD, nikoli ZDF.

Třetí fáze přijde 28. listopadu a zacílí na diváky v Porýní-Falci, Sársku a Durynsku. Veřejnoprávní vysílání DVB-T2 odstartuje z porýnsko-falckých vysílačů Donnersberg, Eifel, Kaiserslautern a Trier, ze sárského Berusu (zde pouze multiplex ARD) a durynského Inselsbergu. A konečně 5. prosince zahájí veřejnoprávní sítě DVB-T2 vysílání z meklenbursko-pomořanských vysílačů Waren a Helpterberg, ze severoporýnských-westfálských vysílačů Hochsauerland, Nordhelle a Siegen-Stadt a šlesvicko-holštýnských Bredstedtu, Brunsbüttelu (zde pouze multiplexu ARD), Heidenu, Helgolandu a Westerlandu/Syltu.

Televizní vysílač Chemnitz-Geyer (Foto: mapio.net)

Německo má vlastní nálepku „DVB-T2 ověřeno“

„Současně se startem DVB-T2 HD skončí vysílání ve standardu DVB-T. Televizní domácnosti, které přijímají programovou nabídku ARD prostřednictvím antény, proto musí jednat rychle, jinak jim zbyde černá obrazovka,“ varuje oficiální web o německé druhé televizní digitalizaci. „V některých oblastech současně dojde k částečné změně vysílacích kanálů, na nichž jich probíhá DVB-T2 vysílání, kvůli výsledku mezinárodní koordinace kmitočtů. Diváci, kteří přijímají DVB-T2, proto budou muset znovu spustit automatické vyhledávání programů. Více informací lze nalézt na webech www.dvb-t2hd.de a www.ard-digital.de,“ dodává informační web kampaně na podporu DVB-T2 HD.

Němečtí diváci se mohou při koupi nového přijímače, ať již jde o televizor nebo set-top-box, orientovat podle zelené nálepky DVB-T2 HD, která je obdobou české pečeti „DVB-T2 ověřeno“, která označuje přijímače s certifikací Českých Radiokomunikací. Mimochodem, přístroje označené německou nálepkou jsou plně kompatibilní i s českým vysíláním DVB-T2, protože jak Německo, tak Česká republika pro vysílání DVB-T2 používají kodek HEVC/H.265. Němci stejně jako Češi navíc propagují dodatečnou programovou nabídku v hybridním vysílání HbbTV, kterou zprostředkují chytré televizory nebo set-top-boxy podporující HbbTV, které jsou připojeny k internetu.

Štítky