Od Němců se máme v oblasti hybridní televize co učit a platí to i v případě takzvaných třetích veřejnoprávních okruhů. Nabídka obsahu je i tady velmi bohatá a může oslovit i uživatele z Česka.

Rozdělení veřejnoprávních televizí mezi spolkové země

V našem seriálu věnovaném hybridnímu vysílání v zahraničí se pomalu blížíme do cíle, ale několik dílů nás do konce července ještě čeká. Neodmyslitelnou součástí mediálního prostoru na západ od nás jsou zemské televize, jejichž vysílání je určeno pro jednotlivé spolkové země. Jde prakticky o formát, který u nás nefunguje. Takzvané „třetí okruhy“ patří pod hlavičku ARD, která spravuje také veřejnoprávní kanál Das Erste. Jako „dvojka“ funguje v celém systému stanice ZDF (Zweites Deutsche Fernsehen). O Das Erste a ZDF už ale v našem několik měsíců trvajícím seriálu již řeč byla.

Neplatí rovnost, že co spolková země, to jedna veřejnoprávní televize. Toto výsostné právo si drží například Hesensko s HR, Bavorsko s Bayerisches Fernsehen nebo Brémy s Radio Bremen TV. Ostatní veřejnoprávní třetí okruhy obhospodařují svým programem a zpravodajstvím většinou dvě nebo tři spolkové země. Uvedu několik příkladů: Mitteldeutscher Rundfunk (Sasko, Sasko-Anhaltsko a Durynsko), Südwestrundfunk (Bádensko-Württembersko a Porýní-Falc) nebo RBB (Berlín a Braniborsko). Určitou zajímavostí může být již zmiňované Bavorsko, které si region rozdělilo na sever (Nord) a jih (Süd).

Kde programy naladit

Přístup ke všem německým veřejnoprávním kanálům je v České republice opravdu zcela bezproblémový a cest existuje hned několik. Tou nejsnadnější je prozatím stále satelitní distribuce, konkrétně družice Astra na pozici 19,2 stupně východně. Programy jsou k dispozici na tomto odbytišti ve standardním i vysokém rozlišení a technologie hybridního vysílání HbbTV je zapojena u obou verzí. Nutno upozornit, že migrace na HD vysílání probíhá v Německu již několik let, a proto například Radio Bremen TV je k dispozici stále ve standardní kvalitě obrazu. To se ale pochopitelně brzo změní. Všechny programy jsou šířeny v režimu free-to-air, tedy bez kryptování – není nutná žádná dekódovací karta.

Pro čtenáře Televizního webu je ale pochopitelně nejdůležitější skutečnost, že německé veřejnoprávní kanály je možné naladit z několika vysílačů díky pozemnímu signálu DVB-T2. Stejně jako v České republice tato technologie nabízí programy exkluzivně v rozlišení 1080p50, zatímco na satelitu jde o formát 1280x720p. Důvody pro využívání DVB-T2 tu tedy rozhodně jsou. Na našem území je možné naladit signál například z vysílačů Löbau a Drážďany. Ještě v letošním roce se bude signál rozšiřovat do dalších oblastí, ale k této skutečnosti se vrátím až na konci tohoto článku po popisu jednotlivých aplikací. Pojďme tedy konečně na ně.

Co nabízí HbbTV zemských televizí a v čem se liší

Když jsem se pouštěl do článku věnovanému zemským televizím, domníval jsem se, že nabídka jejich hybridního vysílání bude prakticky stejná a bude se lišit pouze v detailech. To jsem se ovšem poměrně mýlil. Některé veřejnoprávní kanály mají nabídku dosti odlišnou. V zásadě platí, že všechny stanice nabízejí archiv svých pořadů pod označením Mediathek, vylepšenou verzi elektronického programového průvodce (EPG), případně navíc archiv ARD, která jednotlivé zemské televize zastřešuje. Velmi šikovná mi přijde možnost přepínání mezi jednotlivými videoarchivy. Jak to vypadá v praxi, ukazují jednotlivé screenshoty.

Co se týká archivu pořadů, ten je graficky velmi pěkně vyveden. Videotéky zemských televizí procházely postupně redesignem a dospěly do podoby dlaždicového systému, kdy se na hlavní stránce zobrazuje většinou šest pořadů formou náhledu. Po kliknutí na jednotlivé formáty se vám pak otevře jejich samostatná stránka. Pořady v archivu nejsou většinou ve vysokém rozlišení, nicméně obrazová kvalita je velmi dobrá – označil bych ji jako poloviční HD. Pro sledování z archivu je naprosto dostačující. Televizní archiv není zdaleka tak bohatý, jako má například Česká televize. Pořady z něj většinou velmi brzo mizí – obvykle po několika týdnech.

Zvláštnosti a sportovní aplikace

Jak již bylo řečeno, nabídka aplikací jednotlivých zemských televizí není unifikována a liší se. Mezi moji nejoblíbenější unikátní nabídku patří v tomto smyslu Panoramabilder, což je německá obdoba české Panoramy – možnost podívat se na on-line kamery různých turistických středisek v průběhu dne, a to ve vysokém rozlišení. U některých středisek dokonce máte hned na výběr z několika kamer, a to po stisknutí zeleného tlačítka. Na tuto možnost jste automaticky upozornění v horní pravé části obrazovky. Veřejnoprávní televize RBB pak například nabízí speciální sekci s dokumentární tvorbou a původními reportážemi.

Stejně jako Česká televize nebo slovenská RTVS připravila i ARD ve spolupráci s jednotlivými zemskými kanály speciální aplikace pro uplynulý fotbalový šampionát a také cyklistickou Tour de France (tu nabízí pouze Slováci, nikoliv ČT). Na rozdíl od RTVS je ale aplikace Němců více propracovaná. Grafika RTVS byla poměrně strohá a menu se spokojilo pouze s položkami Pořadí, Etapy a Týmy. Na rozdíl od Slováků, aplikace ARD pro Tour de France nabízí například také zpravodajský servis, a to nejen textový a obrazový, ale také příspěvky ve formě videa. Bonusem je pak i propojení do on-line archivu ARD Mediathek.

DVB-T2 brzy z dalších vysílačů u českých hranic

Vysílání DVB-T2 je bez pochyby hitem následujících let. Kdo na tuto technologii v rámci pozemního vysílání nepřejde, ten o terestrický signál úplně přejde. Nicméně dobrou zprávou je skutečnost, že stejně jako se rozšiřuje signál v České republice, velmi aktivní jsou na tomto poli i naši západní sousedé. Ti navíc při spouštění nových vysílačů zašli ještě dál. V lokalitách, kde se DVB-T2 nově objeví, jsou okamžitě vypnuty stávající DVB-T2 kanály. K přechodu tedy dochází takzvaně střihem. V říjnu se mohou těšit na rozšíření programové nabídky z Německa také diváci v dosahu vysílačů Ochsenkopf a Chemnitz. I nadále bude platit, že na rozdíl od komerčních programů zůstanou všechny veřejnoprávní stanice vysílat volně, a to v rozlišení vyšším než u ostatních platforem, tedy 1080p50.

Štítky