Vzhledem k riziku změny zákona o DPH urychlí Česká televize vypínání tzv. multiplexu 1a, tedy vysílání svých programů v Regionálních sítích 7, 10 a 20. Zájemci o HD kvalitu mohou využít DVB-T2.

Zvykli jste si sledovat programy České televize v HD kvalitě a přijímáte zdarma televizní signál na klasickou anténu? Pokud jste si ještě nepořídili nový televizor nebo set-top-box pro DVB-T2/HEVC, čeká vás v blízké době cesta do obchodu s elektronikou. Česká televize se totiž chystá ke konci září ukončit vysílání stanic ČT 1 HD, ČT 2 HD, ČT Sport HD a ČT Déčko/ČT art v tzv. multiplexu 1a s pokrytím okolo 85 procent, který tvoří Regionální sítě 7, 10 a 20 šířené ve standardu DVB-T. V praxi to bude znamenat, že od konce září už bude Česká televize vysílat své HD programy výhradně v DVB-T2. Veřejnoprávní Přechodová síť 11 je aktuálně dostupná už pro 99,6 procenta obyvatel České republiky, tedy výrazně pro více diváků než multiplex 1a. V multiplexu 1 České televize se nic nemění, stále bude vysílat ČT 1, ČT 2, ČT Sport, ČT 24 a ČT Déčko/ČT art ve standardním rozlišení obrazu s pokrytím 99,9 procenta obyvatel.

Takto Česká televize v roce 2013 oznamovala zahájení terestrického vysílání v HD kvalitě (Zdroj: ČT)

Proč už v září a ne na konci roku?

Nejasná situace ve financování druhé vlny digitalizace nutí Kavčí hory maximálně šetřit prostředky vynakládané na šíření signálu. HD verze všech šesti programů ČT jsou v přechodové síti DVB-T2 dostupné od konce letošního března, souběžné vysílání v obou pozemních standardech probíhá již čtvrtý měsíc. Česká televize počkala, až skončí hlavní sportovní události letošního roku, tedy mistrovství světa v hokeji a fotbale. Většinu svých stanic nyní v terestrice vysílá „trojmo“, tedy dvakrát v DVB-T v multiplexu 1 a multiplexu 1a a v DVB-T2 v Přechodové síti 11. Vypnutím multiplexu 1a dospěje do situace, kdy ve standardním rozlišení budou všechny programy ČT dostupné v DVB-T multiplexu 1 a v HD kvalitě v DVB-T2 přechodové síti 11.

Co tedy musí podniknout diváci, kteří nechtějí po letních prázdninách přijít o HD vysílání České televize? Pokud si chtějí zachovat bezplatný příjem těchto programů přes anténu, musí si pořídit televizor nebo set-top-box s tunerem DVB-T2 a kodekem HEVC. Přijímače vhodné pro české vysílání DVB-T2 již druhým rokem certifikují České Radiokomunikace (CRA) a označují je kulatými zlatými nálepkami „DVB-T2 ověřeno“. Seznam všech certifikovaných přijímačů je k dispozici na webu www.dvbt2overeno.cz, kde je pravidelně aktualizován. Momentálně obsahuje téměř 1 800 přijímačů, především televizorů. Prověřená zařízení umí nejenom přijímat české vysílání DVB-T2, ale pokud jsou připojena k internetu, zprostředkují i hybridní vysílání HbbTV s archivy pořadů televizních stanic a dalšími službami.

Pokrytí multiplexu 1a, který tvoří Regionální sítě 7, 10 a 20 a v němž Česká televize šíří programy ČT 1 HD, ČT 2 HD a ČT Sport HD v DVB-T (Zdroj: ČT)

Jak se připravit na příjem DVB-T2

Česká televize vysílá ve standardu DVB-T2 ze stejných vysílačů jako její hlavní multiplex 1 ve standardu DVB-T. Ze stejných lokalit také vysílají i hlavní programy komerčních televizí Nova, Prima a Barrandov. Není proto potřeba měnit směrování přijímacích antén. Stačí pouze na novém televizoru nebo set-top-boxu DVB-T2/HEVC spustit automatické vyhledávání vysílacích sítí a nechat si načíst programovou nabídku ČT (většinou jde o kanál 26, případně 50 a 39).

Trochu složitější situaci budou mít diváci v bytových domech, kteří využívají společné televizní antény (STA). Tyto antény musí obvykle upravit specializované servisní firmy, které přidají novou kanálovou vložku a jejím prostřednictvím pustí do rozvodu signál DVB-T2 sítě České televize. Diváci tak budou pro příjem signálu opět potřebovat televizor nebo set-top-box s podporou DVB-T2 a HEVC. Ceny set-top-boxů se stále snižují a jejich ceny aktuálně začínají na 650 Kč.

Pokrytí Přechodové sítě 11, v níž Česká televize šíří ve standardu DVB-T2 všech šest svých programů ve Full HD kvalitě (Zdroj: ČT)

Nový standard nabízí šest programů ČT v HD kvalitě

Výhodou přechodu na DVB-T2 je rozšíření programové nabídky České televize v HD kvalitě. Zatímco v multiplexu 1a, tedy Regionálních sítích 7, 10 a 20 vysílají s omezeným pokrytím v HD kvalitě pouze tři stanice (ČT 1, ČT 2 a ČT Sport), veřejná přechodová síť DVB-T2 jich nabízí celoplošně šest, tedy kompletní výčet programů ČT – včetně ČT 24, ČT Déčka a ČT art. Podobně jako multiplex 1 šíří i Přechodová síť 11 také stanice Českého rozhlasu a HbbTV aplikace ČT včetně oblíbeného archivu pořadů iVysílání.cz. HD programy České televize jsou navíc vysílány v DVB-T2 pomocí progressive formátu 50p,který zajišťuje lepší obrazovou kvalitu než prokládané řádkování, které se obvykle používá v satelitní nebo kabelové distribuci. Diváci díky DVB-T2 naladí ze stejných vysílačů CRA také Přechodovou síť 12, která obsahuje 18 programů komerční televizí v qHD rozlišení obrazu. V některých lokalitách zachytí také signál Přechodové sítě 13 s devíti programy komerčních televizí, z nichž dva vysílají celoplošně v HD kvalitě (Joj family HD a Prima Comedy Central HD).

Česká televize plánuje, že po vypnutí pozemního vysílání ve standardu DVB-T bude ve své terestrické DVB-T2 síti vysílat už pouze v HD kvalitě. Ve stejné kvalitě bude ČT nabízet svůj signál na předávacích rozhraních ostatním distributorům. Vybraní poskytovatelé kabelové televize ale chtějí i nadále nabízet vedle HD verzí programů ČT i jejich SD „klony“. Nelze vyloučit, že stejnou taktiku zvolí i někteří satelitní operátoři. Kavčí hory však budou primárně nabízet signál ve vysokém rozlišení obrazu a bude jen na distribuční platformě, zdali kvalitu signálu sníží. HD kvalitu ČT nabízí i u internetových streamů svých programů. Divákovi se ale obvykle v přehrávači automaticky nastaví takové rozlišení obrazu, které odpovídá kvalitě a rychlosti jeho internetového připojení.

Štítky