Jak jsme vás už informovali, přístroj certifikovaný u CRA má také nabízet poslech internetových rozhlasových stanic. A protože dorazil na vyzkoušení, pojďme se podívat, jak to s nimi vlastně je.

V seznamu „DVB-T2 ověřeno“ Českých Radiokomunikací (CRA) najdete i tento set-top box za 799 Kč vybavený rozhraním RJ-45 pro připojení do domácí sítě, resp. na internet. Od dříve testovaného SDB 5003T v podobné cenové relaci, se liší právě zabudováním ethernetového rozhraní díky kterému můžete využít dvě aplikace: předpověď počasí a internetová rádia.

Jinak Sencor SDB 5002T nabízí plnohodnotný konektor SCART, nezbytné HDMI a pro anténní připojení vstup a výstup. Jediné rozhraní USB je pak na čelní straně vedle tří tlačítek určených ke změně kanálů a zapnutí, resp. vypnutí přístroje. Tunery zvládají příjem DVB-T/MPEG-2/4 (H.264) a DVB-T2/HEVC (až do 1080p, 60 sn./s).

Sencor dokáže najednou zaznamenat až dva pořady a nabízí i sledování živého televizního vysílání s časovým posunem, tedy TimeShift. Nechybí přehrávání multimédií, obvyklý teletext a vcelku nekonečné EPG ve kterém se pořady zobrazovaly na osm dnů dopředu.

Rychlá instalace, výborné provedení

Set-top box je kovový, pouze přední stranu tvoří plastový výlisek s displejem zobrazujícím v pohotovostním režimu hodiny. Zpracování bylo velmi dobré, nožičky jsou z měkké gumy a poměrně výrazné. Napájecí zdroj je interní, pevná šňůra je dlouhá asi 110 cm.

Instalace představuje jedinou obrazovku s vysvícenou volbou region „Czech“ a „English“, ale stačilo přejet na region Slovensko a vrátit se zpět a už bylo vidět „Česko“ a „Čeština“. Rozlišení videa bylo v základu nastaveno na 720p/50 Hz, a to i při napojení na 4K televizor Finlux 43FUC8060.

To, že byl „na tvrdo“ zvolen tento režim a nebyla zvolena automatika, má zřejmě svůj smysl. Velmi často totiž narážím na to, že levné přístroje nejsou schopné nejvyšší možný video režim u moderního televizoru správně nastavit. Tady se alespoň nic nepředstírá. Sencor navíc režim „Auto“ vůbec nemá a nabízí jen volby „podle zdroje“ a „podle přirozeného rozlišení obrazovky“. Obě položky nebyly i při vybrané češtině přeloženy, jinak ale byla lokalizace velmi dobrá. Jak bylo už také řečeno, maximální možný video režim je 1080p, 60 sn./s a Finlux ho bez potíží zvládal. Set-top box však správně požádal o jeho potvrzení.

Jakmile na instalační obrazovce vyřešíte poměr stran napojeného televizoru a vše odklepnete OK, okamžitě se začíná ladit. Televizní a rozhlasové stanice jsou ukládány do samostatných seznamů vždy od čísla jedna.

Třídění kanálů najdete po dokončení procesu v úvodní části menu nastavení a dělá se přes volbu Přesuň, následným výběrem určitého kanálu (OK) a jeho posunem šipkovými tlačítky na požadované místo. Po potvrzení OK je kanál umístěn, ostatní stanice jsou posunuty.

Pohodlné ovládání s výborným záběrem dálkového ovladače

V menu nastavení se dá kolovat, na druhé straně se ale při vstupu vypne zvuk. Jako u mnoha dalších levných set-top boxů i zde narazíte na sice dobře čitelné položky v menu na obrazovce, ale také na nevýrazná tlačítka na kompaktním dálkovém ovladači. Ten má také trochu zvláštní rozložení tlačítek i když EPG je poměrně dobře po ruce skoro hned u kurzorového kříže. Kolem něj jsou soustředěna tlačítka Menu, Exit, Stop a Record.

„Dálce“ chybí samostatná tlačítka pro postupné přepínání kanálů a hlasitost, nahrazena jsou šipkovými tlačítky, což podle mého není nic proti ničemu. OK v tuneru vyvolá seznam naladěných kanálů, v multimédiích pak zobrazí časovou osu po které se můžete skokově posouvat. Softwarové ovládání k dispozici není. Zbylá multimediální tlačítka najdete v horní části ovladače, s výhodou můžete také využít Exit či Stop u kurzorového kříže. Potěší i to, že dálkový ovladač nevyžaduje přesné zaměření na přístroj, a to jak výškově, tak stranově.

Osmidenní EPG, nepoužitelné počasí, lokalizovaná internetová rádia

Aplikace jsou tu dvě, HbbTV tradičně chybí a bohužel ani tento Sencor nenabízí přístup přes DLNA na multimédia v rámci domácí sítě. K dispozici tak je – po připojení k internetu – „Předpověď počasí“, která je ovšem zcela nezajímavé, protože chybí Česko, a aplikace „Rádio“. Ta už je kupodivu lokalizovaná a nabízí desítky slovenských a českých stanic. Stačí jen zvolit jedno z míst, jako Praha, Nitra, Trutnov, Zlín, Košice, Mladá Boleslav atd. a vybrat si rozhlasový kanál. Někde jich je k dispozici deset (Praha), jinde třeba jen jeden (Plzeň). Je to ale jedno, protože poslouchat můžete všechny.

Například v případě Prahy byl výběr trochu zvláštní, protože tu jsou dvě stanice s vážnou hudbou, ale chybí například ČRo Plus či Evropa 2 apod. Naopak zajímavým příspěvkem je hned na prvním místě BBC World Service… Škoda jen, že žádné rozhlasové stanice nemůžete přidat a že se po přepnutí na „Rádio“ nezapne pro televizor nějaký šetřící režim obrazovky. V případě zmiňovaného Finluxu se kterým jsem box zkoušel, to ale vůbec nevadí, protože u něj můžete využít operativního vypnutí obrazu, takže pracuje pouze zvuk. Oproti jiným set-top boxům s tímto přístupem k chytrým funkcím, nabízí Sencor SDB 5002T u internetových rádií veledůležitou lokalizaci. Tu například Optex ORT 8932-HD vůbec nemá, nemluvě o tom, že většina set-top boxů s připojením k internetu rozhlasové stanice nenabízí vůbec.

Programová nabídka EPG je jednoduchá a má pouze jeden náhled, který vidíte výše. Nicméně je tu i náhledové okénko s obrazem z aktuálního kanálu a zvuk se neztratí. Pouze po vstupu do EPG jsem zaregistroval krátký, zhruba sekundový výpadek. Po EPG se nemůžete volně pohybovat, resp. můžete, ale v tomto okamžiku jste neustále automaticky přepínání na vybranou stanici.

Nabídka se stahovala po vstupu na multiplex a můžete z ní i nahrávat. Jde to ale udělat i rovnou tlačítkem Record. Pro záznam pořadu poslouží vcelku jakékoli rozumně rychlé USB médium, následně televizor povolí pouze přepínání mezi stanicemi vybraného multiplexu. Nahrávat z něj pak jde i druhý pořad z jiného kanálu.

Záznamy se ukládají do adresáře ALIDVRS2 a podadresářů pojmenovaných podle pořadu. Například „[TS]2018-07-22.13.37.12-CT sport HD T2-18“. Samotné nahrávky mají koncovku TS a jsou volně přehratelné například VLC Playerem.

Pokud si v souborovém manageru zvolíte přehrávání fotografií, uvidíte takovýto náhled.- Zvolit ale můžete i druhý, čistě ikonový.

Výborná multimédia, většinou tradiční ovládání

Souborový manager vyvoláte buď přímo z menu nastavení nebo tlačítkem „Media“. Ovládá se obvyklým způsobem, tedy ve stylu OK a šipkové klávesy, takže se tu žádné experimenty nekonají i když například přepnutí mezi jednotlivými druhy (hudba, foto, video, nahrávky) řešíte tlačítkem označeným „1“.

Pro titulky nenastavíte nic, upravit jdou pouze parametry pro nahrávání a prezentace u fotografií. I přesto však bylo automatické zobrazení externích titulků u videa k dispozici (často i ve správné češtině), pozici po ukončení přehrávání si však televizor nezapamatuje. Překvapením byla vysoká formátová kompatibilita, a to jak u seriálů a filmů, tak u nahrávek z kamer a fotoaparátů. Uspěl jsem například s XviD i DivX 5, s videem s kompresí HEVC, AVCHD či se soubory s H.264 i čistým MPEG-4. Bez zaváhání Sencor přehrál nahrávku z britské BBC (Full HD, DD 5.1, H.264, TS, tok kolem 8,5 Mb/s) a poradil si kupodivu i s profesionálním Full HD záznamem s tokem přes 20 Mb/s.

U muziky se vedle MP3 a WAV přehrál pouze základní FLAC, fotografie byly k dispozici v JPG a také v BMP i když v tomto případě trvalo jejich zobrazení trochu déle. Celkově vzato, je to ale stále na výbornou!

V menu nastavení se dá kolovat a najdete v něm i dvě hry a vstup do multimédií a síťových funkcí. Tedy i aplikací pro počasí a internetová rádia.

České a slovenské internetové stanice

Vzhledem k ceně tu nemůžete očekávat tzv. společné ovládání HDMI (CEC). Největší výtkou tak je, že spuštění set-top boxu nepatří k nejsvižnějším a při prosté obnově z pohotovostního režimu trvá klidně i více než 20 s. Díky dálkovému ovladači s drobnými tlačítky a nepříliš výrazným popisem také Sencor SDB 5002T nebude pro ty, kteří hůře vidí. Jinak ale byly jeho funkce spolehlivé a platforma stabilní bez nějakých výkyvů či „firmwarových duchů“. Na žádné problémy jsem nenarazil ani při provozu na DVB-T, a zejména na DVB-T2. U nového zemského vysílání se naladil jak veřejnoprávní, tak komerční multiplex, citlivost příjmu set-top boxu však nejsem po posledních změnách, včetně těch u 4G/LTE, schopen posoudit. Sencor rovněž překvapil výbornými multimédii, zejména kompatibilitou a kvalitou přehrávání videa. Nadprůměrné, vzhledem k ceně, bylo však i resamplování a obrazové podání běžných SD i HD kanálů. Teď jen zrychlit start přístroje…

Hodnocení

  • PRO: vzhledem k ceně slušný obraz i výbava, překvapivě dobré přehrávání videa přes USB, české a slovenské internetové rozhlasové stanice, ale…
  • PROTI: …bez možnosti přidání další, pomalé uvedení do provozu

Štítky