Nejmenší televizor značky s rozlišením Ultra HD z kolekce 2018 mimo jiné přichází s kompletním tunerovým osazením, podporou obsahu s HDR a všestrannou funkcí sdílení obrazovky. To vše za 11 990 Kč.

Televizory s malou úhlopříčkou na vyzkoušení masové značky příliš často nepůjčují. Přivítal jsem proto nabídku Finluxu na zápůjčku přístroje s rozlišením Ultra HD, resp. přesněji řečeno Ultra HD (4K) a úhlopříčkou 43 palců, tedy 109 cm. Toto je také, společně se 40″ (102 cm), vůbec nejmenší rozměr ve kterém u nás můžete sehnat televizor s tímto rozlišením a technologií HDR (High Dynamic Range – vysoký dynamický rozsah). Ta dovoluje, na kompatibilním televizoru, zobrazit o dost širší rozsah jasu a kontrastu a tak někdy až výrazně zkvalitnit podání světlých a tmavých míst ve scéně. Tento televizor je v tomto ohledu kompatibilní se dvěma standardy: HDR10 a HLG, které je určeno zejména pro použití v televizním vysílání.

Finlux 43FUC8060 s klasicky lesklou obrazovkou je z větší části tenký (30 mm), pouze ve spodu, kde jsou umístěny konektory, a také dvojice reproduktorů s výdechem do podstavce, je výrazně hlubší (65 mm). Má kompletní tunerové osazení, včetně DVB-T2/HEVC, a také satelitní tuner s funkcí Skylink FastScan. Je tak vhodný i pro ty, kteří si užívají dvojího příjmu, což je podle průzkumů 10 až 15 % domácností.

Solidní výbavu doplňuje Wi-Fi pracující i na 5 GHz, Intel WiDi (kompatibilita s Wi-Fi Miracast) dovolující zrcadlit obrazovku z mobilu, tabletu či z počítače a bez zajímavosti není ani možnost mít jeden společný seznam naladěných kanálů z více tunerů.

Televizor je postaven na firemní platformě s webovým prohlížečem Opera a je bez konektoru SCART a USB 3.0.

Instalace včetně třídění kanálů

Velmi dobrá „dálka“, baterie solidní značky a kvalitní gumy na spodní straně podstavce, který je – vzhledem k ceně televizoru – plastový a poněkud humpolácký. Tak vypadá tento Finlux po vybalení.

Montáž nohy podstavce k základně sice vyžaduje dva druhy šroubů, ale nejspíše lehce poznáte, které kam patří. Spasování bylo bezproblémové a smontování dílem okamžiku.

Rozumně je dělána i softwarová instalace. Po výběru jazyka se automaticky objeví Česko, vybrat můžete pouze neplacené kanály a jen digitální pozemní příjem. Pro ty, kteří se budou k internetu připojovat bezdrátově, je tu možnost využít na vašem směrovači tlačítko WPS a zvolit si také můžete, zda se chcete připojit přes 2,4 nebo přes 5 GHz. To druhé s výhodou využijete v činžovních domech a panelácích, kde bývá nižší frekvence zarušena. Následné ladění ukázalo jak sítě DVB-T, tak přechodové sítě pro DVB-T2, včetně veřejnoprávní, a na závěr bylo způsobně nabídnuto setřídění stanic (dělá se jednoduše číselným zadáním nové pozice).

Proč to tak neumějí všichni…?

Menu umožňuje vstup do nastavení, ale také například do přehrávání multimédií nebo do přehledu aplikací.

Výborný ovladač, většinou výborné ovládání

Rozměrný dálkový ovladač nabízí velká tlačítka s výraznými popisy, které nepřehlédnete. Kolem kurzorového kříže s OK uprostřed najdete tlačítka hlasitosti a postupné změny kanálů. Je tu i Menu, vstup do chytrých funkcí a kontextové menu (Q.Menu). Níže pak najdete Back (zpět) a Exit. Jedinou výtku, kterou k rozložení mám, je umístění tlačítka EPG, které je nejen nejmenší možné, ale je umístěno zcela dole v rohu.

Když nic jiného, nahmátnete ho alespoň poměrně dobře i poslepu.

Menu nastavení je na první a někdy i na druhé úrovni ikonové, dále pak tradiční textové. Pohybujete se v něm systémem šipkových tlačítek a OK, kolovat se dá všude, ale i kdyby to nešlo, nevadilo by to. Je totiž pouze pětibodové z čehož je jednou položkou vstup do multimédií, druhou řazení kanálů a třetí vstup do chytrých funkcí. První a třetí položku můžete také vyvolat přes samostatná tlačítka.

Ovládání multimédií najdete v horní části ovladače a v nabídkách se dá kolovat na všech úrovních, včetně výpisu souborů. Nezáleží přitom na tom, zda se nacházíte na USB médiu nebo na serveru domácí sítě. Tady je už možnost kolovat podstatně výhodnější a nemusí jít ani nějaké velmi objemné médium.

Zmínit ještě musím to, že ovladač nabízí dvě tlačítka k vlastnímu naprogramování, což ale fungovalo jen částečně. Standardně po instalaci je bohužel na jednom z nich umístěno Youtube (má speciální tlačítko v horní části ovladače), na druhém jsem pak našel výběr druhu televizního signálu.

Volby pro změnu funkce tlačítek nenajdete v menu, ale musel jsem do manuálu. Tam jsem se dozvěděl, že je nastavím tak, že tlačítko podržím asi 5 s a umístím si na něj, cituji, „požadovaný zdroj nebo kanál“. V praxi ale nefunguje vše. Například přepnutí na určitou stanici nebo na vstup HDMI pracovalo, ale volba Wireless Display na tlačítko umístit nešla. Překvapením pak bylo, že jsem uspěl s umístěním aplikace Lepší.TV, ale následně se ukázalo, že televizor sice napsal, že ji akceptuje, ale tlačítku tuto funkci ve skutečnosti nepřiřadil.

Jeden ze tří náhledů programové nabídky EPG. Jestliže vypnete podrobnější informace, uvidíte najednou dvanáct stanic.

Slabší EPG, bezproblémové HbbTV, vynikající sdílení obrazovky

Vyvolání programové nabídky je rychlé i když je bez bohužel bez obrazu a zvuku. Více než tohle bych ale ocenil opravu chyby znemožňující se z EPG přepnout na kanál, který nemá zobrazenu nabídku pořadů. Ta se stahuje až po vstupu na multiplex, takže nejprve musíte z EPG vyskočit, najít si požadovaný kanál (multiplex) a EPG zase vyvolat…

EPG v prvním přiblížení ukáže klasický výpis pro dvanáct stanic bez podrobnějších informací. Pokud zmáčknete „i“ objeví se, ale počet vypsaných kanálů se sníží na sedm.

Druhým náhledem je výpis pořadů pro jednu stanici, třetím výpis typu Nyní/Další, kdy se ukáží pouze dva pořady ve dvou sloupcích a na další se posunout nejde.

Sdílení obrazovky zapnete na televizoru tlačítkem vstupů a výstupů (volba Wireless Display) a vyzkoušel jsem ji jak s notebookem Acer Aspire S3 s Windows 10, tak na dvou mobilních telefonech s Androidem. V prvním případě šlo o certifikované Wi-Fi Miracast na LG Flex 2 (Android 5.1) v druhém o funkci Zrcadlení obrazovky u Sony Xperia XZ se systémem Android 6.0. Ve všech případech bez jediného problému a kupodivu tímto způsobem pracovala i aplikace HBO GO či například Voyo. Lepší.TV tímto způsobem využívat nemusíte, protože ta má svou bezproblémově fungující aplikaci přímo v televizoru (z těch domácích jsem tu ještě našel Copak.cz). Lepší.TV jde navíc s výhodou ovládat i šipkovými tlačítky a OK, a to včetně přetáčení pořadu.

Co se týče v Česku veledůležitého HbbTV nenarazil jsem na jediný problém u všech nejdůležitějších provozovatelů. Na Seznam.cz TV i na ČT šla změnit kvalita, na Kinosvět pracovala i placená sekce a potíže nedělal ani iPrima.

Před vstupem do přehrávání multimédií si buď můžete vybrat jejich druh, nebo zvolit přehrávání všeho. V nastavení pak zároveň upravíte parametry pro nahrávání pořadů, které je otevřené.

Jednodušší multimédia, solidní HDR

Souborový manager dovoluje vybrat mezi USB médiem a médiem na domácí síti (podpora DLNA 1.5). Přehrát můžete postupně foto, muziku a video, nebo si vybrat volbu Všechny. Jak jsem se už zmiňoval, ovládání je tradiční (šipky, OK), takže se naštěstí žádné experimenty ve stylu „pro přehrání souboru zmáčkněte Play“ nekonají.

Kompatibilita videa byla trochu odlišná při přehrávání z rozhraní USB a z multimediálního serveru, což je v mém případě Synology DiskStation DS414j. V druhém případě televizor například vůbec neviděl DivX a koncovku (kontejner) MKV. S XviD (AVI, MPEG-4) či H.264 si však poradil bez potíží.

Na USB ten samý soubor s MKV (MPEG-4 AVC) přehrál, u XviD a DiVX se choval stejně. Z USB také televizor s přehledem zvládl záznam z BBC s datovým tokem asi 8,5 Mb/s a soubory s rozlišením HD Ready, resp. Full HD, s kompresí HEVC. Počítat naopak nemůžete, na dané verzí firmwaru, například s AVCHD či BDAV z kamer a fotoaparátů.

Televizor si nepamatuje pozici ve videu, externí titulky v SRT můžete nastavit v několika velikostech, ale i ta největší sotva dostačovala, a to nejsme u nijak velké úhlopříčky. Upravit jsem externím i interním titulkům mohl znakovou sadu, jejich umístění a také synchronizaci.

Muzika je sice oficiálně podporována pouze v MP3, ale přehrálo se i WAV a WMA, naopak u fotografií se nepotvrdila kompatibilita s GIF a TIF.

Přehrávání obsahu s rozlišením 4K bylo většinou bezproblémové jak u komprese H.265/HEVC, tak v H.264, jen občas bylo pozorovatelné pomalejší překreslování (na sport televizor není) či velice krátké výpadky. Přehrávání obsahu s technologií HDR televizor vždy krátce oznámil, jeho podání bylo vzhledem k ceně televizoru solidní, zvýraznění detailů subjektivně vzato tak akorát, možná nepatrně méně výrazně než by si zasluhovalo.

Zkoušeno bylo pouze HDR10.

Kontextové menu nabídne v tuneru základní volby, včetně možnosti řídit úsporu energie v několika krocích. Jde tu ale také operativně vypnout obrazovka a ponechat v chodu pouze zvuk. Tohle už bohužel skoro nikdo nedělá…

Snad až na podstavec…

Finlux 43FUC8060 nabídne nejmodernější technologie a solidní obraz za dobrou cenu. Ocitá se v dosti nabité kategorii v níž najdete výrobky v cenách od nějakých 8000 Kč do více než 25 000 Kč a která v podstatě nahradila klasických 42 palců. V konkurenci se však podle mého neztratí. Ocenil jsem především svižnou a stabilní platformu, i když EPG by upravit zasluhovalo, a určitě by chtěla odstranit i výše zmiňovaná chyba. Jinak televizor nabízí uměřené neplakátové barvy a někdy až dosti výrazný zvuk. A i když výkon zesilovače 2x 15 W působí subjektivně vzato jako trochu nižší, je na danou cenu rozhodně neobvyklý! Pokud myslíte na to, využít ho u sportovních přenosů, tenhle televizor k tomuto účelu ideální nebude. Reakce na rychlejší pohyb či švenk kamery byla totiž proměnlivá a s klesajícím datovým tokem se poměrně rychle zhoršovala. To na druhou stranu kupodivu podstatně méně platilo o resamplování z nízkého rozlišení. Vzhledem k ceně tohoto 4K televizoru si ale opravdu není na co ztěžovat. Snad jen na poněkud humpolácký podstavec, který k velmi tenkému rámečku obrazovky tak nějak nepasuje.

Pokud máte zájem o využití českých aplikací, resp. aplikací s lokálním obsahem, a na televizory se díváte i z tohoto úhlu pohledu, tady jich moc není. Našel jsem pouze dvě i když jedna je plnokrevná internetová televize. To, co je ale pro současného domácího zákazníka důležitější, je hybridní televizní vysílání. S „červeným tlačítkem“ tu nebyl žádný problém, a to ani u náročné aplikace FTV Prima. Vynikající pak bylo sdílení obrazovky z mobilu nebo z počítače s Windows 10 přes funkci Bezdrátový displej. V tomto okamžiku potěšil výstup nejen z HBO GO, které si oficiálně můžete pořídit za dvě stovky měsíčně, ale i pohodový přenos například fotografií. Překvapivě slušná byla v tomto okamžiku i kvalita blížící se zdroji, a to je podstatně více, než bych očekával.

Hodnocení

PRO: stabilní a svižná platforma, bezproblémové HbbTV, vynikající funkce sdílení obrazovky, vysoký výkon zesilovače, rozměrné dálkové ovládání s velmi dobře čitelnými tlačítky…

PROTI: …až na EPG, EPG s nestaženou nabídkou pořadů neumožňuje přepnutí na kanál, pouze USB 2.0