UVNITŘ TABULKA – Český telekomunikační úřad vydal veřejnoprávnímu rozhlasu devět nových individuálních oprávnění, pokrytí sítě ČRo DAB+ výrazně stoupne. Rozhlas plánuje spouštět nové vysílače v listopadu a v prosinci.

Český rozhlas získal devět nových individuálních oprávnění pro svoji vlastní digitální síť ČRo DAB+. Podle informací zveřejněných na webu Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) bude moci spustit digitální vysílání ze tří vysílačů velkého výkonu a šesti dokrývačů. Jde o Trutnov – Černou horu, Ústí nad Labem – Bukovou horu, Jihlavu – Strážník a dokrývače podél dálnice D1: Čtyřkoly, Měchnov, Kácov, Velké Meziříčí, Velkou Bíteš a Rosice u Brna. Veřejnoprávní digitální multiplex ČRo DAB+ tak bude dostupný již ze sedmi vysílačů velkého výkonu a deseti dokrývačů. Doposud tato síť vysílala v Praze, Brně, Ostravě, Plzni a Berouně. Nové lokality má podle technického ředitele ČRo Karla Zýky pokrýt do konce letošního roku, pravděpodobně v listopadu nebo prosinci.

Zdroj dat: ČTÚ, tabulku sestavil David Kříž (názvy jednotlivých lokalit jsou upřesněny)

Oficiálně jde o Vysílací síť A

„Český rozhlas postupuje v rozvoji digitálního vysílání DAB+ podle usnesení vlády České republiky z roku 2016. Po první fázi, v rámci které jsme pokryli čtyři největší města ČR a také první dálnici D5 a tím v souhrnu více než 40 procent populace ČR, vstupujeme do fáze druhé. Ta je orientována především na pokrytí dálničních tahů. Do konce roku 2018 tak bude pokryta dálnice D1 z Prahy do Brna a dále dálnice D8, D10 a D11. Kompletního pokrytí se dočká D5, kde bude dokryt poslední, příhraniční úsek,“ upřesnil Zýka. „Spouštět budeme vždy ucelenou oblast, jakmile to umožní výstavba vysílačů, zejména pořízení a instalace nových anténních systémů s tím, že předpokládaný termín je listopad a prosinec 2018.“ V dalším rozvoji sítě ČRo DAB+ chce rozhlas pokračovat i v roce 2019, kdy si za jednu z priorit stanovil dokrytí dálnice D1 až do Ostravy a další významné aglomerace.

Telekomunikační úřad vydané individuální oprávnění označuje jako „Vysílací síť A“. „Záměrem je především dokrýt dálnici D1, součástí čehož bude kromě malých dokrývačů i 5 kW vysílač Strážník nad krajským městem Jihlavou. Mimo D1 se DAB+ ČRo rozšíří na Bukovou horu u Ústí nad Labem a na Černu horu u Trutnova,“ popisuje spolupracovník serveru Televizníweb.cz David Kříž, který na nové individuální oprávnění upozornil jako první. Generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral již v červnu na konferenci DIGIMEDIA 2018 slíbil, že ČRo ještě do konce letošního roku pokryje signálem DAB+ dálnici D1. „Spustíme nový vysílač v Jihlavě a několik dokrývačů tak, aby bylo možné signál přijímat po celé délce dálnice D1 mezi Prahou a Brnem,“ slíbil Zavoral.

Na příští rok pak veřejnoprávní rozhlas ohlásil plán spuštění dalších přinejmenším dvou vysílačů a pokrytí dálnic D7 a D11. Tomu by odpovídaly nové individuální oprávnění pro silné vysílače Černá hora u Trutnova a Buková hora u Ústí nad Labem. Trutnovský vysílač pokryje signálem DAB+ dálnici D11 mezi Prahou a Hradcem Králové, ústecká Buková hora pak dálnice D8 z Prahy do Ústí nad Labem a D7 z Prahy přes Louny do Chomutova. V létě také měla odstartovat informační kampaň na propagaci DAB+, v níž chtěl rozhlas využít upravené logo DAB+. Její zahájení se ale patrně posune až na start vysílání digitální sítě podél dálnice D1. René Zavoral rovněž požadoval koordinaci aktivit s komerčními rádii, která vytrvale DAB+ odmítají.

Aktuální pokrytí sítě ČRo DAB+ ze čtyř vysílačů a jednoho dokrývače (Zdroj: CRA)

Rozhlas doplní do DAB+ regionální studia

Vysílače i dokrývače pro síť ČRo DAB+ zajišťují České Radiokomunikace. V případě silných vysílačů jde o známé rozhlasové vysílače, z nichž rozhlas vysílá i v analogovém FM pásmu, jako dokrývače jsou a budou využity bývalé analogové televizní převaděče. Obsah digitální sítě Českého rozhlasu tvoří osm celoplošných nebo speciálních stanic a vysílání pěti regionálních studií. Z celoplošných okruhů rozhlas digitálně šíří ČRo Radiožurnál, ČRo Dvojku, ČRo Vltavu a ČRo Plus, ze speciálních stanic ČRo Rádio Wave, ČRo Junior, ČRo D-dur a ČRo Jazz a z regionálních pražskou ČRo Reginu DAB, středočeský ČRo Region Střední Čechy, moravskoslezský ČRo Ostrava, jihomoravský ČRo Brno a západočeský ČRo Plzeň. V síti se také příležitostně objevuje i program ČRo Retro.

S rozšířením pokrytí multiplexu do Jihlavy a podél dálnice D1 se dá očekávat zařazení regionálního studia ČRo Region Vysočina a po spuštění vysílačů Trutnov – Černá hora a Ústí nad Labem – Buková hora také studií ČRo Hradec Králové, ČRo Pardubice, ČRo Ústí nad Labem a ČRo Liberec. Pokrytí veřejnoprávní digitální sítě by mělo stoupnout na více než 70 procent obyvatel České republiky. Český rozhlas kromě vlastního multiplexu ČRo DAB+ vysílá i v digitálních sítích společností Teleko, RTI cz a testovacím multiplexu Českých Radiokomunikací, díky nimž lze vybrané stanice ČRo naladit v DAB+ také na Karlovarsku a Sokolovsku, v jižních a východních Čechách, na Liberecku, Jablonecku a Příbramsku. Část těchto vysílačů využívá L-pásmo, které však nenaladí všechny DAB přijímače na českém trhu. Do budoucna se počítá s tím, že digitální rozhlasové vysílání v Česku bude primárně využívat III. pásmo.

Štítky