Před webem údajného poskytovatele placené televize varoval i Český telekomunikační úřad. Česká obchodní inspekce jej zařadila na černou listinu a vybrané antiviry před ním varují.

Pouhý měsíc vydržela na internetu webová stránka Internet-televize-volani.cz, jejímž prostřednictvím nabízel neznámý poskytovatel výhodný balíček placené digitální televize přes IP protokol (IPTV), připojení k internetu a mobilních hlasových a datových služeb. Web, před kterým minulé pondělí na Twitteru varoval Český telekomunikační úřad (ČTÚ), se krátce poté objevil na seznamu rizikových e-shopů, který spravuje Česká obchodní inspekce (ČOI). Tu na pravděpodobně falešného operátora upozornila společnost ESET, která s ČOI spolupracuje a prostřednictvím vlastních antivirových programů blokuje přístup ke všem e-shopům na black listu inspekce. Operátor poté svoje snahy vzdal a obsah webu stáhl, ale nadále své „služby“ propaguje na Facebooku.

Varování ČTÚ zveřejněné na Twitteru (Screen: Televizníweb.cz)

ČTÚ upozornil, že danou společnost neeviduje jako poskytovatele služeb elektronických komunikací, takže podniká neoprávněně. „Varujeme důrazně před subjektem Internet-Televize-Volání (https://www.internet-televize-volani.cz/ )! Nabídka neobsahuje zákonné požadavky. Držitel domény není zaregistrován jako podnikatel v el. komunikacích. Buďte obezřetní! Věc šetříme, abychom zjistili, kdo stojí za touto podvodnou nabídkou,“ uvedl úřad na Twitteru. Televizníweb.cz se rozhodl prověřit, kdo za pochybnou stránkou s nabídkou IPTV stojí. Internetovou doménu si teprve 28. června letošního roku registroval Milan Kozák z Prahy 5. Na jediném kontaktním telefonu, který web uváděl, se ale ozývá muž slovenské národnosti.

Titulní strana údajného poskytovatele IPTV předtím, než ji nechal sundat (Repro: Jan Potůček, Televizníweb.cz)

Jak funguje „blokace“ rizikových e-shopů?

Slovák byl zjevně zaskočen otázkou na sídlo a IČO firmy, která stojí za nabídkou Internet-televize-volani.cz. Není na ni schopen odpovědět. Při bližším prohledání internetové stránky je patrné, že české texty psal Slovák, kterému tu a tam utekly některé slovakismy. To když například u nabídky pro studenty uvádí věkové omezení do „26 r.“ (rokov) místo „26 let“. Nabídku také nazval „Študent“ místo „Student“. Pod odkazem s kontakty na firmu web nabízel pouze dokola opakované číslo na mobilní telefon a obecnou e-mailovou adresu. Informace o sídle společnosti a jejím zapsání do obchodního rejstříku zcela chybí. Logicky, protože obchodní rejstřík žádnou takovou společnost neeviduje a ani majitel domény Milan Kozák není v obchodním rejstříku zapsaný.

Webová stránka fungovala i po varování ČTÚ, kterému se nedostalo příliš velké mediální přízně. Provozovateli webu ale zřejmě volalo několik novinářů s dotazy na postup ČTÚ. Pověstný hřebíček do rakve „operátorovi“ zasadila ČOI. Jakmile totiž web zařadila mezi rizikové e-shopy, tuto informaci převzaly antivirové společnosti a začaly před ním varovat svoje klienty. V praxi to funguje tak, že pokud uživatel antiviru chce vstoupit na rizikový web, antivir ho vyskakovacím oknem upozorní na potenciální nebezpečí. Uživatel poté může stránku opustit, nebo varování ignorovat, a přesto web na vlastní riziko navštívit. Nejde tedy přímo o blokaci, ale důrazné upozornění, že stránka nemusí být v pořádku.

Nabídka mobilních služeb pro „študenty“ napovídá, že web psal někdo ze Slovenska (Foto: Jan Potůček, Televizníweb.cz)

Operátor dál láká klienty na Facebooku

Web Internet-televize-volani.cz je nyní sice oficiálně „v rekonstrukci“, ale nadále existuje jeho stránka na Facebooku, která se sice tváří profesionálně, ale založena byla teprve 12. července, má pouhých 30 fanoušků a většina příspěvků na ni byla vložena 21. července, tedy dva dny před vydáním varování ČTÚ. Tímto kanálem údajný operátor nadále nabízí své služby, i když se jeho informace dostanou jen k velmi omezené skupince lidí. Odkazuje však na jiný web než Internet-televize-volani.cz, a sice Internettelevizevolani.cz (bez pomlček mezi slovy). Ten však spravuje skutečný poskytovatel tzv. triple-play Michal Polák z Jihlavy, který je autorizovaným prodejcem největší tuzemské IPTV služby O2TV.

Jak se vyvarovat podobných „výhodných“ a ve skutečnosti falešných nabídek placené digitální televize, internetu a mobilních služeb? Poskytovatel by měl mít na svém webu uvedeny základní údaje o firmě, včetně jejího sídla, zápisu v obchodním rejstříku, IČO a kontaktních telefonních čísel na pevné linky i mobilní telefony zástupců managementu. Také by neměla chybět informace o zapsání v evidenci poskytovatelů služeb elektronických komunikací či že firma podléhá regulaci ČTÚ. V kontaktech nebo na stránce věnované vedení společnosti by měly být informace o konkrétních manažerech, včetně jejich fotek a kontaktních údajů. Pokud na webu není naprosto žádné kontaktní jméno, jde s vysokou pravděpodobností o podvod.

Informace o registraci domény www.internet-televize-volani.cz

Štítky