Technologie HbbTV byla velkým přínosem této dekády v oblasti televizního vysílání. V oblasti Ultra HD má divákům určitě co nabídnout.

První vlaštovky k nám v tomto směru vysílají zejména Němci a zbývá tak doufat, že příliš dlouho nebude váhat ani některá z komerčních stanic, byť je jasné, že tak rychle jako u našich západních sousedů to nebude.

Česká televize zatím 4K obsah nenabízí, i když…

Česká televize prozatím žádný obsah ve 4K rozlišení nenabízí. Není to tak dávno, co její vysílací řetězce postupně prošly relativně náročnou rekonstrukcí, která souvisela s přechodem vysílání na rozlišení 1080p50 a tím pádem i startem na platformě DVB-T2. Veřejnoprávní médium se tak bez pochyby v nejbližší době do formátu Ultra HD hnát nebude. Obsah ve 4K rozlišení ale přece jen v jeho HbbTV menu najdete, a to tehdy, pokud zavítáte do kategorie „Testy AV formátů“. V ní jsou v Ultra HD poslední tři videa. Zatímco na novém OLED televizoru se přehrála všechna bez problémů, box Vu+ Ultimo s nimi měl problémy a u posledního z nich dokonce došlo k úplnému restartu přijímače.

Na Kavčích horách však s vysíláním ve formátu Ultra HD zkušenosti mají. Pokud zapátráme dva čtyři roky nazpět, můžeme vzpomenout na testy s Českými Radiokomunikacemi, které pro ČT zajistily pozemní DVB-T2 vysílání, nejprve s kódováním MPEG-4 a následně s kódováním HEVC. Cílem testu bylo ověřit nároky 4K vysílání na všechny části distribučního řetězce. Dále následovaly testy ve spolupráci se slovenskou veřejnoprávní televizí RTVS, kdy České Radiokomunikace zajišťovaly HEVC kompresy a DVB-T2 vysílání z pražského žižkovského vysílače a satelitní kapacitu pro tyto testy poskytnul operátor SES na pozici 23,5 stupně východně. Zkušební vysílání bylo de facto promo smyčkou, která rotovala neustále do kola. Od té doby se na poli Ultra HD nestalo v České televizi ani RTVS prakticky vůbec nic. Byla by to přitom platforma HbbTV, která by byla pro nabízení takového obsahu vhodnou platformou. Nemuselo by přitom jít o živé vysílání, ale o soubory přístupné ze vzdáleného úložiště.

ZDF využívá HbbTV jako vhodnou platformu pro 4K obsah

Ukázkovým příkladem toho, jak dostat k divákům obsah ve formátu Ultra HD, je německá veřejnoprávní televize ZDF. Stejně jako Česká televize ani německá kolegyně prozatím nevysílá v Ultra HD lineárně. Pro distribuci obsahu ve 4K rozlišení proto používá nejen svou on-line videotéku dostupnou na webu, ale také prostřednictvím technologie HbbTV. Pokud byste se báli, že vám UHD obsah uteče, obavy nejsou na místě. Pro své největší taháky využívá ZDF přímo lištu v rámci hybridního menu, takže pokud se jedná například o seriál či dokument, takový pořad tu má většinou vždy samostatnou odpovídající položku.

Nasazení UHD potvrdily v HbbTV i komerční skupiny

Nasazení prvních pořadů ve formátu Ultra HD potvrdily už i německé soukromé mediální skupiny, konkrétně RTL a ProSiebenSat.1. To ostatně pro pravidelné čtenáře Televizníhowebu.cz není žádná novinka. Podrobně už jsem se těmto skutečnostem věnoval v uplynulých článcích o HbbTV v Německu. Nelze ale pochopitelně opomenout fakt, že obě mediální skupiny chtějí nabízet 4K obsah právě na platformě HbbTV. Hybridní vysílání je ideální platformou, kde mohou být dané pořady k dispozici z archivu. V této souvislosti bych pak zdůraznil fakt, že pokud nepůjde o problematické formáty z pohledu regionu, nebude na ně uplatňována geoblokace a zájemce si je bude moci přehrát například v České republice i na Slovensku.

V oblasti lineární distribuce si prvenství v nabídce Ultra HD obsahu odnáší z komerčních skupin právě RTL. Ta nejen že už nabídla některé pořady na speciálním, částečně volně šířeném promo kanálu UHD 1, ale spustila i vlastní 4K kanál pod označením RTL UHD. Na tom prozatím nabídla závody formule 1, nicméně brzo se mají přidat také vybrané fotbalové přenosy. Pozadu nechce pochopitelně zůstat ani konkurenční ProSiebenSat.1. Progres v tomto směru se očekává na podzim, který bude jistě z pohledu televizních novinek velmi bohatý. ProSiebenSat.1 chce divákům nabídnout například svůj dokumentární magazín Galileo, ale také některé akviziční filmy, a to už není vůbec špatná vyhlídka.

Sport v Ultra HD a HbbTV, jde to k sobě?

Jedním z taháků pro vysílání v Ultra HD rozlišení je pochopitelně sport. Není se proto čemu divit, že mezi prvními stanicemi, které nabídly 4K obsah, byly právě sportovní kanály. Hybridní vysílání HbbTV pak do celého procesu vstupuje zcela logicky. Můžeme vzpomenout například nedávný světový fotbalový šampionát v Rusku, který máme ještě v živé paměti. Technologii hybridního vysílání využily v tomto případě rakouská veřejnoprávní televize ORF a švýcarská SRG k tomu, aby divákům nabídly vybrané duely ve 4K rozlišení. Ani jedna z těchto institucí přitom sama o sobě lineární kanál v UHD neprovozují.

Nakonec se musím opět vrátit ke slovenské veřejnoprávní televizi, o níž jsem se zmiňoval na začátku našeho dnešního textu. Byla to právě RTVS, která v roce 2016 nabídla jako jedna z prvních vysílání olympijských her ve formátu Ultra HD. Jistě si vzpomenete na testy, které probíhaly v Bratislavě a jejím okolí a byly dostupné i prostřednictvím speciální aplikace v chytrých televizorech. Dva roky poté by jistě bylo velmi pěkným dárkem pro diváky, kdyby tato možnost byla dostupná právě prostřednictvím HbbTV. Nikoliv u olympijských her, ale kteréhokoliv jiného sportu. Dříve, případně později si 4K rozlišení na hybridní platformě osvojí i některá česká televize.

Pro rozvoj distribuce 4K obsahu pomocí HbbTV mluví i nový standard HbbTV 2.0, který umožňuje použít kodek HEVC, dnes běžně používaný v DVB-T2 sítích. Použití HEVCu totiž umožní přenos 4K obsahu i v řadě lokalit, kde by internetová konektivita kapacitně nedostačovala pro přenos UHD rozlišení. Rychlou penetraci domácností televizory s podporou HbbTV 2.0 můžeme očekávat v souvislosti s přechodem na DVB-T2. České Radiokomunikace již oznámily, že od podzimu již budou vyžadovat pro certifikaci televizorů právě verzi HbbTV 2.0.

Dnešní díl tohoto seriálu o HbbTV u našich sousedů byl zároveň posledním, proto mi dovolte, bych se s čtenáři Televizníhowebu rozloučil a doporučil jim, až budou pořizovat svůj příští přijímač, aby HbbTV bylo jeho naprosto neodmyslitelnou součástí.

Štítky