Přístroj velký asi jako mobilní telefon vyniká rozměrným natáčitelným konektorem SCART na jednom z boků. Nechybí ale ani HDMI a miniUSB pro napojení externí paměti. Tohle je hodně zvláštně pojatá krabička…

U Českých Radiokomunikací pro příjem národního DVB-T2 certifikovaný set-top box obdržíte nejen s externím napáječem, ale také s infračidlem a adaptérem miniUSB-USB dovolujícím zasunutí typicky flash paměti.

Konektor SCART je natočitelný v rozmezí 180 stupňů, což v některých případech dovoluje zbytek set-top boxu doslova připlácnout na zadní stěnu televizoru. A i když SCART chybí, nebo není možné SDB 550T zcela natočit, hodit se z prostorových důvodů může i nějaký nižší úhel. Navíc odvětrávací otvory jsou z obou stran (zdroj je externí), takže je vlastně jedno na kterou stranu krabičku natočíte. Záleží jen na vás a na konkrétním umístění rozhraní SCART. Ještě se sluší říci, že k externímu infračidlu dostanete oboustrannou samolepku od 3M, takže umístění boxu za televizorem může být prakticky neviditelné, a to i v okamžiku, kdy ho budete připojovat přes kabel HDMI (chce to jen nějakou kratší verzi). Já vyzkoušel obě varianty.

Instalace s řadou kabelů, jednoduché třídění

Hardwarová instalace je ve srovnání s běžnými set-top boxy trošičku náročnější, protože všechno musíte za televizorem řádně urovnat (obsah balení je na snímku ve fotogalerii) a pokud využíváte SCART, je třeba dát pozor, aby byl Sencor dobře zastrčen do rozhraní. Jakmile máte vše hotovo, objeví se jediná konfigurační obrazovka v angličtině s místem použití Česko. Změníte jazyk, vyberete si například napájení antény a set-top box naladíte. Už při této příležitosti si možná všimnete, že lokalizace není zcela kompletní (tu a tam se objeví něco i později).

Naladěné stanice se ukládají od čísla jedna zvlášť pro rozhlas a zvlášť pro televizi. Jejich následné setřídění je velmi snadné a volby najdete v menu. Kanály můžete setřídit fyzicky anebo prostřednictvím oblíbených položek.

Při napojení Sencoru přes SCART (i přes HDMI) si box zvolil video režim 720p/50 i přesto, že je k dispozici volba s automatickou detekcí a televizor pracoval s rozlišením Full HD. Nejvyšším režimem, který SDB 550T nabízí je pak 1080p/60 sn./s.

Dobré ovládání, méně přehledná „dálka“

Ovládání u takovýchto jednoduchých přístrojů nepatří k těm nejpropracovanějším. I u Sencoru SDB 550T narazíte na kompaktní dálkový ovladač s problematickým rozložením tlačítek; je tu například oddělený Back a Exit. Nicméně v nabídkách se dá kolovat a i když chybí vyhrazená tlačítka pro postupnou volbu kanálů a hlasitost, na přístup přes šipky si nejspíše rychle zvyknete.

Pokud zatoužíte po multimédiích, nemusíte do nich vstupovat přes menu nastavení, protože tu jsou hned dvě samostatná tlačítka – Media a USB. První vyvolá souborový manager, druhé zobrazí médium zasunuté do rozhraní.

Multimediální klávesy v horní části ovladače jsou kompletní, tedy včetně oddělení tlačítek rychloposuvu a přeskoku třeba po skladbách. OK zde nemá žádnou funkci, v tuneru vyvolá seznam naladěných kanálů.

Ovládací styl také klade důraz na nahrávání, takže na dálkovém ovladači, hned pod OK, vidíte Record a Stop, nad ním pak Menu a Exit. Poslepu se dá nahmátnout i EPG (je pod Stop) a ještě o něco níže najdete Back (Zpět). Jeho oddělení od Exit však někdy ovládání zbytečně komplikuje.

Menu nastavení má výrazné znaky a díky kolování, které lze využít i v multimédiích, se s ním pracuje velice příjemně. Mimo jiné v menu najdete 27 časovačů, řadu úprav pro doprovodný zvuk a titulky vysílání DVB. Upravit ale můžete i druh výstup digitálního audia a jeho zpoždění. Naopak volby pro HDMI (CEC) v této cenové relaci očekávat nemůžeme.

I přes potíže s rozložením je ovládání velice dobré a platí to i o přístupu k multimédiím.

Patnáctidenní EPG ve třech podobách, nahrávání jednoho pořadu

Po programové nabídce se nemůžete volně pohybovat, jakmile přejedete na jinou stanici jste na ni přepnuti. Jak vidíte ze snímků výše, u pořadu vždy vidíte čas začátku a konce a část z podrobnější popisky. Úplnou vyvoláte přes tlačítko Info.

Jestliže zmáčknete OK na aktuálním pořadu, nic se nestane, pokud na nějakém budoucím, bez ptaní se k jeho názvu připojí ikonka nahrávání. Druhé zmáčknutí pak představuje upozornění na pořad, třetí vše vymaže.

Nahrávání provedete i přímo, zmáčknutím tlačítka Record a jako USB médium můžete použít v podstatě cokoli. Já jako obvykle využil výtečnou kombinovanou flash paměť (USB 2.0/microUSB 3.0) Kingston DataTraveler microDuo s kapacitou 32 GB. Zaznamenat šel jeden pořad, během nahrávání jsem se ale mohl přepnout na jakýkoli jiný v rámci aktuálního multiplexu.

Záznam se ukládá do adresáře PVR a dalšího podadresáře označeného už příslušným jménem. Například „CT 24 HD T2-T┬yden v regione(05082018_054946)“. V něm pak naleznete soubor pojmenovaný kupříkladu „CT 24 HD T2-T┬yden v regione(05082018_054946).TSV“ a jak možná vidíte, čeština není zcela v pořádku. Soubor jde volně přehrát buď v nabídce set-top boxu nebo třeba v počítači.

Ovládání je jednoduché, ve výpisu jde kolovat a pokud se chcete dostat na horní nabídku, kde je mj. i správa nahrávek, stačí zmáčknout Exit.

Vynikající přehrávání videa i fotografí

Jak bylo už řečeno, běžné USB médium nezasunete do SDB 550T rovnou, ale musíte využít dodaný adaptér. Následně naběhne vcelku tradiční souborový manager ovladatelný zcela běžným systémem OK, šipková tlačítka. Žádné experimenty se tudíž nekonají a i soubor přehrajete klasickým OK.

Sencor nabízí šest druhů přístupu: video, hudba, foto, správce nahrávek, správce disku a e-book.

U videa nedělal přístroji potíže ani XviD, ani DivX a už to je víc, než zvládnou některé i hodně drahé televizory z letošních kolekcí. Kompatibilita ale byla vynikající i u záznamů z kamer a fotoaparátů (MPEG-4, H-64, AVCHD…), včetně profesionální nahrávky s datovým tokem přes 20 Mb/s. A přehrána byla i Full HD nahrávka z britské BBC (TS, kolem 8,2 Mb/s) a video s kompresí H.265/HEVC s rozlišením HD Ready a Full HD. Sencor si také při přerušení pamatuje pozici, a to dokonce u několika videí. Jen jsem nesměl odejít do tuneru…

Kompatibilita příliš nezaostává kupodivu ani u muziky. Vedle MP3, WAV a WMA se přehrál i soubor s běžným DTS (DTS HD podporováno není) a také FLAC HD. Zajímavé ale je, že se dvěma nahrávkami v běžném formátu FLAC měl set-top box potíže.

U fotografií značně překvapila nejenom rychlost s jakou se zobrazilo BMP, ale také to, že Sencor nezaváhal ani před TIFF. S lehkostí pak byl zvládnut JPG, PNG i GIF.

Menu nastavení potěší výraznými znaky a možností kolovat. Ve volbě „Rozlišení obrazu“ najdete celou řadu režimů vhodných i pro opravdu staré televizory. Je tu také volba automatické detekce. Bohužel režimy se mění bez upozornění, takže pozor.

Jaký je? Nezvyklý, ale velmi dobrý

Lokalizace boxu sice není zcela kompletní a chybky najdete nejen v instalaci, ale i na několika dalších místech. Tragédie to žádná není a co jsem si všiml, jedná se o drobnosti. V EPG se vše zdálo být v pořádku.

Set-top box Sencor SDB 550T nabídne obraz ceně určitě odpovídající, po přepojení na televizor Philips 22PFS5403 se kterým jsem ho převážně zkoušel, byl ovšem rozdíl viditelný. Dojem tak nejvíce kazí poněkud nepřehledný dálkový ovladač sice s vynikajícím záběrem infra paprsku, ale s příliš drobnými znaky. Pokud máte potíže se čtením na blízko, jděte raději někam jinam.

Hodně se mi líbila multimédia, lepší než u celé řady televizorů, a hlavně nápaditá koncepce dovolující set-top box instalovat velmi úsporně. Díky tomu ho tak lze daleko lépe využít na chatě, chalupě, nebo třeba v dětském pokoji. Běžných set-top boxů pro DVB-T2 je už na našem trhu spousta. Takovýchto je vysloveně jen pár a tento patří k nejlepším. Navíc se dá využít i jako velice dobrý multimediální přehrávač, a to také není zcela zvykem.

Hodnocení

  • PRO: velmi nezvyklá, ale funkční koncepce, instalační variabilita, vynikající multimediální kompatibilita, spousta pozic časovače, dobré ovládání s možností kolovat a výraznými znaky menu, dálkový ovladač s výborným záběrem infra paprsku, ale…
  • PROTI: …méně přehledný a s miniaturním popisem, videorežimy se mění bez upozornění

Štítky